Moederfiets en bakfiets: Wat is het en wat zijn de verschillen?

25.06.2022 21:45

Zowel de moederfietsen als de bakfietsen, zijn tegenwoordig steeds populairder en niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Misschien heb je zelf wel een moederfiets of een bakfiets of je bent jezelf aan het inlezen. Beide fietsen zijn geschikt als je met (kleine) kindjes onderweg wilt zijn.

Ben je benieuwd wat een moederfiets en een bakfiets is en wat precies de verschillen zijn? In dit artikel lees je de voor- en nadelen van zowel de moederfiets als de bakfiets. Ook lees je wat de favoriete moederfiets- en bakfiets is van 2022.

Wat is een moederfiets?

Een moederfiets – ook wel mamafiets- is een damesfiets die volledig is aangepast op de veiligheid van de mama’s en je kind. Zo heeft een mamafiets een extra laag frame, is er gedacht aan een stuurblokkering, dubbele standaard en is het stuur extra breed. Je kan deze speciale mamafietsen dagelijks gebruiken of wanneer je van plan bent om langere tochten te maken.

De voordelen van een moederfiets

 • Over het algemeen is de moederfiets goedkoper dan de bakfiets. Let wel op: dit geldt alleen voor de ‘normale’ mamafiets. De elektrische mamafiets is een uitzondering;
 • Bij de mamafietsen is er gedacht aan een langere bagagedrager. Hierdoor heb je extra ruimte achterop en nog meer plek voor een stoeltje achterop. Dit is niet het geval bij een bakfiets.

De nadelen van een moederfiets

 • Je mag je kleintje meenemen op de fiets wanneer hij of zij zelfstandig kan zitten. Dit is gemiddeld genomen vanaf ongeveer 8 maanden oud;
 • De moederfiets maakt het mogelijk maximaal 2 kindjes te vervoeren;
 • Heb je een kindje in je voorzitje en achterzitje? Dan kan het zo zijn dat je mamafiets niet meer zo stabiel aanvoelt;
 • Regent of sneeuwt het buiten? Je kleintjes zitten voor of achter jou waardoor zij minder goed beschermd zijn tegen neerslag, maar ook bijvoorbeeld tegen de zon. Let dus op dat je altijd zonnebrand bij je hebt als je begint aan je tocht op de mamafiets.

Wat is een bakfiets?

Wist je dat de bakfiets bijna al net zo lang bestaat als een normale fiets? Waar vroeger de bakfiets vooral werd gebruikt voor bakkers en bijvoorbeeld kruideniers, zie je steeds vaker kinderen vervoerd worden met de bakfiets.

Een bakfiets is een transportfiets die twee á drie willen heeft. Er zit een grote bak voorop. In deze bak kan je personen vervoeren, kinderen maar ook bagage zoals je boodschappen.

De voordelen van een bakfiets

 • Als je een bakfiets hebt met drie willen, is het onmogelijk dat je fiets gaat kantelen. Je bent er dus zeker van dat je bakfiets stabiel is als jouw kleintje voorin zit;
 • Je kan je kleintje al jong meenemen in een babyschaal of een maxi cosi drager. Gemiddeld kan dit al vanaf 3 maanden;
 • Meerdere kindjes (onverwachts) vervoeren? Met de bakfiets is dit geen probleem! Gemiddeld kan je tussen de 1 en 6 kindjes vervoeren. Gezellig!;
 • Het is mogelijk een regentent of zonnedak bovenop je bak te bevestigen. Zo zitten je kids lekker droog en hoef je niet bang te zijn dat zij verbranden tijdens je fietstocht.

De nadelen van een bakfiets

 • Een bakfiets heeft al snel extra gewicht. Hierdoor ben je met een bakfiets een stuk langzamer bij het optrekken en als je moet gaan remmen;
 • De bakfiets is best groot. Hierdoor heb je meer plek nodig in bijvoorbeeld je schuur dan dat je nodig hebt bij een mamafiets;
 • Ga je een bocht nemen? Dan is het belangrijk dat je deze bocht een stuk ruimer pakt. Een bakfiets heeft namelijk een grotere draaicirkel;
 • De bakfiets heeft vaak hogere prijzen dan een mamamfiets. Let op: dit geldt alleen voor de ‘normale’ mamafiets. De elektrische mamafietsen zijn vaak een uitzondering.

Favoriete moederfiets van 2022

Onze favoriete moederfiets van 2022 is de Gazelle Bloom C7 2022. Deze comfortabele mamafiets heeft een extra ruime instap, een breed stuur, een grotere bagagedrager en een dubbele standaard. De Gazelle Bloom is verkrijgbaar in het bruin groen en in het zwart mat.

Onze favoriete bakfiets van 2022

 

Ben je op zoek naar een bakfiets om je kind(eren) mee te vervoeren? Deze Babboe Curve is een bakfiets met drie wielen. Hiermee is stevigheid en stabiliteit gegarandeerd. Je kan met deze bakfiets gemiddeld 4 kinderen mee vervoeren. Neem je jouw kleintje mee? Dan blijven er ongeveer 2 zitplaatsen over, als je gebruik maakt van bijvoorbeeld de Maxi-cosi in de bakfiets.

Wil je zelf het verschil ervaren tussen de mamafiets en de bakfiets? Maak dan geheel vrijblijvend een afspraak voor een proefrit bij één van de winkels van Fietsvoordeelshop.nl bij jou in de buurt!