Moederfiets kopen: Wat is belangrijk om te letten bij de aanschaf van een moederfiets?

Boodschappentassen, kinderen en jijzelf op de fiets. De ideale moederfiets maakt dit mogelijk en ook nog eens op een comfortabele manier. Eigenlijk zijn moederfietsen transportfietsen die voorzien zijn van een supersterk frame. Met dit sterke frame is het mogelijk om meer gewicht aan te kunnen tijdens het fietsen.

Wil je een moederfiets aanschaffen? Lees snel verder om te weten wat belangrijk is bij het aanschaffen van een moederfiets.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een moederfiets?

 

Het stuur

Belangrijk bij een moederfiets is de ruimte tussen het zadel en stuur. Hier dient meer ruimte tussen te zitten bij een moederfiets, dan bij een gewone fiets. Meer ruimte tussen het zadel en stuur zorgt ervoor dat je makkelijker van je fiets af kan stappen en voor veiligheid wanneer je plotseling moet remmen. Een voorbeeld van een ideale moederfiets met veel ruimte tussen het zadel en stuur is de Gazelle Bloom C7 2022.

Lage instap

Ook belangrijk bij het aanschaffen van een goede moederfiets is de lage instap. Zo maak je geen halsbrekende toeren bij het opstappen of afstappen van de fiets. Je hebt bij een lage instap alle ruimte om soepel op je fiets en zadel te klimmen.

Veilig stuurslot

Een fiets dat heen en weer zwiept, terwijl jij je kleine in het fietsstoeltje probeert te zetten. Misschien komt het je wel bekend voor! Let bij de aanschaf van je moederfiets op of er een stuurslot zit op de fiets. Zo heeft je fiets balans en valt deze niet om als je de kleine in het fietsstoeltje zet.

Standaard

Ook niet overbodig is een dubbele standaard, ook wel een tweepotige standaard genoemd. Net als het stuurslot, zorgt een dubbele standaard voor meer balans van je fiets. Zo voorkom je een ongebalanceerde moederfiets.

Versnellingen

Over het algemeen hebben moederfietsen zo’n 5 tot 7 versnellingen. Deze ga je dankbaar zijn als je met zware boodschappentassen, kind(eren) en jijzelf beladen bent. Helemaal als je langere afstanden gaat fietsen, veel tegenwind hebt of een helling op moet zien te komen.

Frame

Een goed frame is de basis van elke goede fiets. Bij een moederfiets is het belangrijk dat je frame extra stevig is. Ook is het belangrijk dat je frame op de juiste maat zit, ook wel framehoogte genoemd. Let hierbij op dat je met beide voeten de grond kan raken als je op het zadel zit. Prettig met opstappen en ook nog eens veiliger.

Kinderzitjes

Als je kinderzitjes wilt bevestigen op je moederfiets, wil je niet dat je comfort in moet leveren. Daarom is het belangrijk om bij aanschaf erop te letten dat je voor en achter kinderzitjes kan bevestigen. Ga bijvoorbeeld voor het voorzitje van Urban Iki of de Bobike One Maxi.

Tip voor jullie extra veiligheid; zorg dat je kind(eren) rechtop zit en het mogelijk is een harnasgordel om te doen. Vergeet niet om ook een jasbeschermer te monteren. Zo voorkom je voetjes tussen de spaken!

Geschreven door
More from Boyd

Top 4 best betaalbare elektrische moederfietsen

Verwacht je een kleintje of heb je al een kleintje rondlopen? Dan...
Lees verder