Moedermelk alleen maar goed voor je baby? Echt niet!

27.02.2016 04:50

Dat borstvoeding gezond is voor je baby weten we allemaal, maar wist je dat moedermelk ook voor heel wat alledaagse kwaaltjes een helende werking heeft? In China wordt moedermelk zelfs gezien als ‘melk voor de rijken’ en staat het dagelijks op het menu. Met recht “vloeibaar goud” dus! Hadden wij dit maar eerder geweten….

 

  1. (brand)wonden. Je hand verbrand aan de oven? Of in je vinger gesneden tijdens het koken? Druppel dan wat melk op de pijnlijke plek. De melk, en met name het stofje IgA (Immunoglobuline A), is ontstekingsremmend en helend.
  2. Luieruitslag. Luieruitslag kan een levende hel zijn voor je baby. Het prikt en het jeukt, en die broeiende luier eromheen werkt ook niet echt mee. Moedermelk biedt de oplossing! Smeer met een wattenschijfje de billen van je baby twee keer per dag in met je melk, en voilá! De wonden zullen niet direct verdwijnen, maar de jeuk in ieder geval wel!
  3. Oor- en oogontsteking. We hebben het nog niet getest, maar het schijnt dat ook dít te bestrijden is met je vloeibare goud! Gewoon een druppel in je oog of oor en voor je het weet is de pijn en de ontsteking weg. Scheelt toch weer een ritje naar de apotheek en een aanslag op je eigen risico.
   Oh! En zelfs je contactlenzen kan je schoonmaken met de melk!
  4. Muggenbulten. Smeer de bult in met je moedermelk, en voor je het weet is de jeuk én de bult als sneeuw voor de zon verdwenen!

 

 1. Droge/pijnlijke keel. Verstand op nul en slikken maar! Een hoestdrankje is een stuk viezer én duurder! Gaat inslikken toch echt je pet te boven? Gorgelen met de melk werkt ook al heel goed.
 2. Gezichtsmasker. Nadat je je gezicht hebt gereinigd smeer je met een wattenschijfje je gezicht in met de melk. Laat dit volledig opdrogen en maak je gezicht dan weer schoon met lauw water. Het laurinezuur uit de melk werkt goed tegen puistjes, ontstekingen en houdveroudering.
 3.  En last, en ook wel heel erg least, het vloeibare goud is ook in te zetten als ‘kookroom’. Maar ik denk dat we het toch maar houden bij crème fraîche.

 

 

Lees ook: Ook een slokje? Deze volwassenen proeven het ‘vloeibare goud’.