10 x Moeders over kraamverzorgsters en verloskundigen

28.07.2018 05:00

Ze komen in alle soorten en maten en ze zijn minder goed of juist fantastisch. Wij vroegen jullie naar professionals en de opmerkelijke dingen die zij deden of zeiden. De leukste reacties.

LEES OOK: Dingen die zwangeren denken in de wachtkamer van de verloskundige.

Sas: ‘Kraamverzorgster Lize heeft mij het volgende geleerd: volg vooral je eigen gevoel en doe wat goed voelt’

Emelie: ‘Mijn kraamverzorgster heeft mij geleerd goed naar mezelf te luisteren, op mezelf te vertrouwen en heeft ervoor gezorgd dat ik op tijd hulp kan en durf te vragen’

Judith: ‘Ik kon door bekkenproblemen de eerste dagen niet uit mijn bed komen. Gelukkig deed mijn man die thuis was alles, maar ik wilde zelf ook genieten van de kleine dingen, zoals verschonen. De nieuwe kraamverzorgende kwam binnen en zag mijn frustratie en verdriet. Ze pakte een kussen en alle verschoonspullen en zei: ‘Zo wij gaan de kleine meid verschonen.’ Zo fijn dat doorhad waar ik op dat moment behoefte aan had.

Kim: ‘De eerste kraamhulp was geweldig, ze deed dit werk al 37 jaar. Een heel lieve vrouw, die het huishouden compleet overnam zodat wij met onze dochter bezig konden zijn. De tweede liet iedere dag een zooi achter en zat liever te beppen dan dat ze wat deed.’

Sandra: ‘Een heel praktische tip die ik kreeg: hydrofielluiers dubbelgevouwen aan de waslijn hangen. Zo houd je ze vierkant i.p.v. doorgezakt in het midden.’

Elma: ‘De kraamverzorgster bij onze eerste zei: Je kunt het niet fout doen, je kunt het de volgende keer alleen maar beter doen. Geldt voor alles: lekkende luiers, aanleggen, te vroeg op bed leggen, te laat op bed leggen.’

Jacobien: ‘De kraamzorg was heerlijk nuchter en leerde mij relativeren. Toen de borstvoeding echt niet lukte zei ze: Wat god niet schiep, schiep Nutricia.’

Vicky: ‘Ze leerde dat ik nooit aan mezelf als moeder moest twijfelen.’

Dafne: ‘Onze topper Cynthia leerde me hoe ik Surinaamse kip moest klaarmaken.’

Marije: ‘Dat ik nooit meer een kraamweek wil.’

LEES OOK: Verzoek aan alle kraamverzorgsters: willen jullie ophouden met deze dingen?