Moeders versus vaders: zoek de verschillen

15.11.2019 05:00

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. We kunnen wel denken dat we hetzelfde zijn, maar dat is gewoon niet zo. Ook niet als het op opvoeding aankomt. Mannen zijn over het algemeen lui, ongestructureerd, slechte time managers. En nog veel meer. Lees maar even mee.

Moeder of vader zijn, dat zijn echt totaal verschillende dingen. Al was het maar omdat wij de baby’s baren en borstvoeding geven, wat vaders helemaal niet kunnen. Dus we kunnen er lang of kort over lullen, maar dat er significante verschillen tussen ons zijn, dat is nou eenmaal zo. En zo heeft de natuur het ook bedoeld. Een baby moet verzorgd worden (enter: mama), maar kinderen moeten ook leren sterk te zijn (enter: papa). Moeders versus vaders: komt-ie:

Lees ook: 14 Manieren om niet door te draaien met een peuter in huis.

1. Vaders….
Weten van nature niet goed hoe ze een baby moeten vasthouden. Kunnen ze ook niks aan doen, want ze hebben geen ronde welvingen waar de baby zich heerlijk tegenaan kan vlijen. Dat maakt al snel dat een papa met een paar weken oude pruttel eruitziet of-ie een zak aardappelen aan het sjouwen is.
Moeders…
Zijn moeder, vanaf dag één. Ja, natuurlijk kan het wennen zijn, zo’n baby, maar toch weet de vrouw van nature die baby in elk geval een stuk gracieuzer op te tillen dan manlief.

2. Vaders…
Moet je dus nooit een luiertas in laten pakken, hè? Want dan kun je erop rekenen dat er minimaal 2 belangrijke items ontbreken, zoals luiers en het voedingstorentje. Tenzij je een lijstje op de bovenkant van de tas hebt geplakt of ‘m met militaire precisie naloopt voor je op pad gaat, kun je manlief beter uit de buurt van de luiertas houden.
Moeders…
Maken van het inpakken van de luiertas een superserieus project waarbij niets over het hoofd wordt gezien. Tas toch vergeten? Geen probleem, want moeders hebben meestal ook nog een reserve-tas paraat ‘voor het geval dat’ en een reserve-tas voor de reserve-tas die ze in de auto/bakfiets bewaart.

3. Vaders…
Zijn extreem slechte planners. Denken dat ze binnen drie minuten op pad zijn met een baby. Hebben geen idee welke voorbereidingen nodig zijn bij een uitje, logeerpartij, middagje Artis. Ze kunnen rustig in de auto gaan zitten en even later door het raampje gillen: ‘Vrouw, waar blijf je nou?’ Terwijl jij met vlekken in je nek de luiertas vult, het opklapbedje klaarzet, en oh ja… De kinderwagen niet vergeet.
Moeders…
Hebben een natuurlijk gevoel voor tijd. Ze weten dat ze met een baby minimaal 45 minuten voor vertrek aanstalten moeten maken. Met een dreumes een halfuur. Ze beseffen ook dat je met een peuter in principe binnen 5 minuten op pad kan zijn. Mits de peuter wil meewerken en in de goede modus moet zijn qua humeur. Anders duurt het toch al snel een halfuur. Min-stens.

4.Vaders…
Een kind aan laten kleden? Dacht het niet!! Tenzij je denkt dat het heel modisch is om een rood-witte balletjeslegging te combineren met een groen bloemenjurkje, een Adidas-jasje en slippers eronder (in de herfst!!). En dat afgetopt met twee halfslappe paardenstaartjes, waarvan de een hoger zit dan de ander. Zelfs voor Pipi Langkous is dit een beetje eh… too much, zullen we maar zeggen.
Moeders…
Weten precies in welke kleren ze hun kind willen laten lopen, want ze hebben online lang genoeg zitten mixen en matchen tot ze de leukste rompertjes, spijkerbroeken, dottige jurkjes en veel te coole gympen bij elkaar hebben geshopt.

5. Vaders…
 Kun je maar beter uit de buurt van de wasmachine houden. Tenzij je wilt dat je kraakwitte Petit Bateau-rompertjes opeens grijs uit de machine komen. ‘Oh, ik dacht dat het echt geen probleem was om mijn zwarte sokken mee te wassen op 95 graden.’  Of de vaatwasmachine. Want die ruimen ze niet efficiënt in. En de wc-pot, want daar vergeten ze bleekmiddel bij te gebruiken. Koken: drie keer in de week pizza is toch niks mis mee?! Zucht.
Moeders…
Helaas, het huishouden wordt grotendeel toch echt jouw ding na een baby.  Niet zozeer omdat manlief het echt niet kan, maar gewoon, omdat het niet op jouw manier gebeurt.

6. Vaders…
Hebben géén idee waar ze dat nieuwe pak luiers kunnen vinden, of de sleutels van de auto, of dat pak cruesli, of hun eigen onderbroek. En dus klinkt regelmatig in huis: ‘Schatje weet jij waar de xxxxx liggen?’ Terwijl jij denkt: Se-ri-ous-ly???? Gast, koop een bril!!!!
Moeders
Hebben een systeem. Voor alles. Manlief zou eens mee moeten doen aan dat systeem, met zijn luie hol. Pfffrrtttt!!!

Vaders, kortom…
Zijn iets onnozeler als het gaat om gaat om flesjes maken, spuugdoekjes omknopen, de baby wiegen, alles in het huishouden, brabbeltaal begrijpen. Gelukkig komt er na een tijdje een fase waarin de vaders zich revancheren en laten zien waar ze goed in zijn; je kind leren loopfietsen, klimmen, zichzelf verdedigen, grapjes maken, stoer zijn, ruzies bijleggen met humor.

Gelukkig zijn dat nou dingen waar wij weer wat minder handig in zijn (geef maar toe, geeft niks).

En zo wordt het evenwicht tussen Mars en Venus toch nog hersteld. Gelukkig maar.

Hé psssstt… Wij hebben trouwens een geweldige Sint-tip voor je (schoon)moeder!

 

Lees ook: 6 Motto’s die momsy de dag door helpen.