Moeders, verwen jezelf eens schaamteloos. Je hebt het verdiend!

12.09.2016 18:27
verwen

Zodra je moeder wordt, begint het grote verzorgen. Zorgen voor je baby, zorgen voor je man, en vaak ook nog zorgen voor collega’s en baas. Maar hállo! Jij bent er dus ook nog, hè? En het is harstikke belangrijk dat je ook goed voor jezelf zorgt. Dat dus je dus zo.

Lees ook: 21 Fantastische én verrassende kraamcadeaus

Laatst had ik opeens een helder moment. Een kleintje hoor, hij duurde niet lang, maar lang genoeg om het idee dat in dat heldere moment ontstond ten uitvoer te brengen. Wat ik namelijk in een split second had bedacht, is dat ik met mijn man uit eten wilde. Goed uit eten. Want uit eten, dat doen we niet meer zo vaak meer sinds onze kinderen Olle (2) en Puk (4) er zijn. Dus als ik dan uit eten wilde, dan moest het ook maar een keertje goed gebeuren. Ik maakte een reservering in een Michelin-sterrenrestaurant. Een sterrenrestaurant, daar had ik nog nooit van mijn leven gegeten. En dat wilde ik opeens heel graag een keertje meemaken in mijn leven.

Het was het beste besluit in lange tijd. Het was helemaal geweldig. Zodra ik het restaurant binnen stapte, stapte ik een andere wereld in. Eentje waarin kinderen, zorgen, vlekken op kleren, omgestoten bekertjes appelsap, krijsende schelle stemmetjes van de honger, ‘Nee-lust-ik-niet’ en ‘Eet-nou-drie-hapjes-broccoli-dan-krijg-je-een-toetje’, ‘Doe nou je slabbetje om’, ‘Pas op: hééét’ en ‘Ja, mama zei nog dat het heet was!’ niet bestonden. Nee, ik ging zitten met mijn man en het was stil. Heel stil. Op wat muzakjes (denk ik, ik heb eigenlijk geen idee meer), en grappen en grollen van de sommelier na, was het stil. Konden manlief en ik gewoon een gesprek voeren! Een echt gesprek dat meer dan 3000 woorden bevatte! We aten dingen die zo lekker waren, dat ik er tranen van in mijn ogen kreeg. Ik had de tijd om te kauwen, te slikken, een glas wijn te pakken en er slokjes uit te nemen! Vijf gangen lang zaten wij in een bubbel van ongekende luxe, grotemensengesprekken, giechelig te worden van de wijn en onze buiken te vullen met het lekkerste van het lekkerste. Man, wat een genot. Het werd een avond om nooit te vergeten. Echt, ik weet zeker dat ik over twintig jaar nog aan deze avond terugdenk als zeer memorabel. Ik kan er nog lang op teren. En: ik kreeg er een stoot nieuwe energie van, ook niet onbelangrijk.

Nu zeg ik niet dat je in een Michelinsterrenrestaurant moet eten. Iedereen heeft andere hobby’s en een ander uitgavenpatroon. Wellicht vind je het helemaal niet waard om zoveel geld aan eten uit te geven, of zie je het ook niet zitten om iets te doen samen met je man. Kan allemaal. Maar jezelf schaamteloos verwennen, dat moet dus af en toe. Waarom? Omdat je de godganse dag als moeder aan het rennen en vliegen bent. Omdat je vanaf dag één bloedend goed voor je baby zorgt. Omdat de laatste tijd al het geld dat eruit gaat naar babyspullen gaat waarvan je de helft helemaal niet nodig hebt. Omdat je moet regelen, organiseren, knuffelen, zorgen, boodschappen moet doen, koken, attent wil zijn. Omdat je, kortom, miljoenen ballen in de lucht houdt. Weet je wel hoe goed dat is van jou? Echt heel erg goed, zeg ik je.

En dus moet je jezelf daarvoor belonen. Als ik nog een ander argument mag aanvoeren: het is noodzakelijk! In de eerste plaats omdat je het waard bent om goed voor jezelf te zorgen. Als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook weer beter voor anderen zorgen. Bovendien heeft iedereen baat bij een blije mama. Daarnaast houd je die ballen beter in de lucht en kun je het allemaal makkelijker aan als je even uit die ratrace stapt en jezelf iets liefs/leuks/lekkers gunt waarvan je helemaal blij wordt. Tot slot: het is gewoon leuk om te doen. Leuke dingen doen houden nou eenmaal niet op als je moeder wordt, of wel dan?

Dus verwen jezelf. * ga naar de spa * boek een manicure * ga lekker high-tea’en met vriendinnen * boek een nachtje Antwerpen met je BFF * koop die stapel tijdschriften en trek je een middagje terug in je favoriete strandtent * neem eindelijk eens die kitesurfles * trek je wandelschoenen aan en ga wadlopen * bezoek eens dat ene museum waar je altijd naartoe wilde * zet die 3-d-bril op en kijk die ene film in de bioscoop.

Geniet.
Je leeft maar één keer.
Ook al ben je moeder, je bent ook nog jezelf.
Dus doe wat jij, ja jij, leuk vindt.
Gewoon, omdat je het waard bent.
En het je leven hartstikke veel leuker maakt.
Geniet!

P.S. : Je kunt natuurlijk ook iets heel gaafs kopen, maar omdat blijkt dat ervaringen uiteindelijk gelukkiger maken dan spulletjes, heb ik die voor het gemak achterwege gelaten. Maar mocht je los willen op die tas, ook helemaal goed natuurlijk. Als je er maar blij van wordt.

[wysija_form id=”6″]