Wat je niet moet zeggen tegen ouders met één kind

19.02.2016 05:00

Femke is moeder van Max (3) en voorlopig denkt ze niet aan een tweede kind. Wie weet houdt ze het hier überhaupt wel bij. Ze is hartstikke blij met Max, maar vindt het ouderschap ook niet iets wat je er achteloos bij doet. Een tweede zou ervoor zorgen dat er op alle vlakken nog harder gewerkt moet worden en dat zien zowel Femke als haar man voorlopig nog niet zitten. De buitenwereld denkt daar echter anders over.

Het is toch eigenlijk bizar dat het zo ‘normaal’ is dat je meer dan één kind krijgt dat je je iedere verjaardag, of ieder speeltuinbezoek, dat je met een andere ouder interacteert, vragen te verwerken krijgt over je keuze. En dat ‘men’ ermee ophoudt als je twee kinderen hebt, want dan is het gezin dus ‘af’ naar onze maatstaven. Dit zijn de vragen/commentaren die ik wekelijks krijg, omdat ik Max nog steeds geen broertje of zusje heb gegeven.

Lees ook: Waarom je altijd moet liegen tegen het Consultatiebureau.

 1. “Wat zielig voor hem. Denk je niet dat hij best eenzaam is?”
  Ja, tuurlijk is hij ver-schrik-ke-lijk eenzaam. Hij ligt vaak urenlang op de grond te huilen als hij alleen thuis is met me. Gelukkig ziet hij op de kinderopvang nog wel eens wat andere kinderen. En ook komt er wel eens iemand spelen. Maar buiten dat zie je het kind wegkwijnen.
 2. “Ben je niet bang dat het een heel egoïstisch kind wordt?”
  Tsja, ik ken zat mensen die uit een gezin met twee kinderen komen en ook heel egoïstisch zijn. Buiten dat schijnen de onderzoeken ook nog eens aan te geven dat juist enig kinderen goed leren delen, omdat ze heel snel leren dat dat dé manier is om jezelf te hanteren in sociale situaties.
 3. “Ochhhh, hij is zo schattig, je móet er nog eentje maken.”
  Dat ‘maken’ stuit me al gigantisch tegen de borst; alsof het om een appeltaart gaat, maar goed. Verder wist ik niet dat dit een criterium is: je kind is schattig, DUS je maakt er nog eentje. Nou, ik kan je vertellen: de mijne ziet er schattig uit, maar is een hellraiser van een peuter.
 4. Maar stel dat jij en je man een auto-ongeluk krijgen en doodgaan… Dan heeft hij niemand meer.
  Ohhhh, jaaaaaa! Je hebt gelijk, dat is wel heel zielig. Daar had ik nog helemaal niet aan gedacht. Dit is wel DE reden om nog een kind te krijgen. (Even serieus. Ik hoop dat Reinier en ik binnenkort geen dodelijk ongeluk krijgen en het zou inderdaad heel zielig zijn als Max alleen achter zou blijven, maar je kunt toch niet alleen uit angst voor de dood een tweede krijgen?)
 5. Hoe meer je er hebt, hoe leuker het wordt
  Dat wil ik best geloven, hoor, maar wie zegt dat ik precies hetzelfde in elkaar zit als jij? En wie zegt dat mijn kinderen net zo meegaand zullen zijn als de jouwe? Neem het van mij aan: je kunt niet voor iemand bepalen welke keuze die persoon het best kan maken en in zoiets precairs als gezinsvorming kun je maar beter je mening voor jezelf houden.
 6. Vind je niet dat je een beetje egoïstisch handelt door geen tweede kind te krijgen?
  Deze snap ik nooit zo goed. Alsof het niet NET zo egoïstisch is om wel een tweede te krijgen (of een derde). Uiteindelijk doe je dat toch het meest vanuit je eigen verlangen en niet vanuit altruïsme ofzo.
 7. Wat heerlijk voor je dat je nog zoveel vrije tijd hebt
  Eén kind is geen kind. Dat denken sommige mensen. Eén kind hoef je niet te verschonen, of naar bed te brengen, of naar de opvang te brengen en weer op te halen, één kind heeft geen driftaanvallen, één kind weigert niet te eten of smijt met bestek, één kind kost geen energie godzijdank. Dus wat heerlijk dat ik zoveel tijd voor mezelf heb.

Lees ook: 8 Dingen die mensen je vragen als je enig kind bent.