Wat ze je niet vertellen over het moederschap

25.10.2022 18:00
stamppot

Zwanger? Van je beste vriendin tot de kassamevrouw bij de drogist – zo’n beetje iedereen weet te vertellen wat je te wachten staat zodra je moeder wordt. Maar dit is wat ze er niet bij vermelden:

1. Zeg maar ‘dag’ tegen je oude ik, want die komt niet meer terug. Op een gegeven moment komt ze wel weer boven drijven. Maar helemaal dezelfde? No way.

2. En nu we toch bezig zijn: zeg ook maar vaarwel tegen je oude figuur. Zijn het niet je borsten, dan toch wel je heupen en/of buik die een flinke optater krijgen. En nee, in de meeste gevallen kan daar geen personal trainer of dieet tegenop.

3. Bij werkelijk elke ramp of andere nare gebeurtenis denk je: “Wat als mijn kind hierbij betrokken was geweest?” Om vervolgens die gedachte weer heel snel weg te duwen. Brr.

4. Er komt een punt, en bij de een is dat eerder dan bij de ander, dat je jezelf serieus afvraagt waar je in hemelsnaam aan begonnen bent. Meestal is dat midden in de nacht nadat je voor de zoveelste keer uit bed bent gekropen om je krijsende baby te troosten.

5. De wc stijgt met stip tot de nummer 1 van je favoriete plekken in huis. Want: de enige ruimte waar je jezelf kunt opsluiten om even op adem te komen.

6. Opeens is – angstaanjagend – voelbaar dat haat en liefde inderdaad echt heel erg dicht bij elkaar liggen. Het ene moment word je overspoeld door een tsunami of love voor je kind, het volgende moment wil je nog maar één ding: zo hard en ver mogelijk wegrennen van datzelfde kind, omdat-ie je knettergek maakt.

7. Er blijken wel degelijk dagen te zijn – en het zijn er waarschijnlijk meer dan verwacht – waarop je liever naar je werk was gegaan, dan thuis gebleven met een kind.

8. Je leert liegen als de beste. En vindt het nog leuk ook. Denk aan: Sinterklaas, de Kerstman, de Tandenfee. Met een heuse pokerface zul je vertellen over pieten die ’s nachts over de daken sluipen. En de Tandenfee die zich had verslapen en daarom geen euro onder het kussen van jouw tandenwisselende kleuter heeft kunnen leggen.

9. Ziek zijn bestaat niet in het leven van een moeder. En dus zul je met veertig graden koorts en zonder klagen een kinderpartijtje vieren. Een schoolformulier ondertekenen terwijl je kotsend boven de wc hangt. Een halve strip paracetamol wegwerken om de dag door te komen.

10. Slaap krijgt een hele nieuwe betekenis. Zodra je moeder wordt, gebeurt er iets wonderlijks met je slaap. Je blijkt prima te functioneren op vijf uur slaap. En je blijkt in staat om wakker te worden vlak voordat je kind begint te huilen. Sterker nog: je weet zelfs waarom hij/zij huilt. Laten we het maar houden op moederinstinct…

11. Elke moeder doet maar wat. En degenen die hard roepen dat ze het wél allemaal zo goed weten, LIEGEN. Klaar. Waarmee me maar willen zeggen: niemand is perfect en alle moeders zijn onzeker.

Lees ook eens deze verwarrende berichten: De misvattingen van het ouderschap en deze verhelderende: Wat het inhoudt om een kind te hebben.

Of ben je nog zwanger? Dan krijg je te maken met deze 21 (vieze) dingen…