Wat als je maar niet zwanger raakt van de tweede…

16.04.2017 16:02

Drie kinderen, dat had Barbara in haar hoofd. Maar na de komst van haar eerste werd het oorverdovend stil. Het lukte niet om weer zwanger te worden.  Met de zenuwen in haar lijf begaf ze zich naar haar huisarts. Dat bezoek pakte heel anders uit dan ze had gedacht. 

Ik was 36 toen ik mijn eerste kind kreeg. Ja, ik wist wel dat dit wat ouder was. Maar hee, ik zag genoeg vrouwen om me heen nog makkelijk kinderen krijgen. 38, 40 – Daar draaide niemand haar hand voor om. En ik wilde meer dan één kind, ook dat wist ik wel. Tot mijn veertigste zou ik lekker zo veel mogelijk door baren, nog één of twee kinderen erbij, en dan zou het klaar zijn. Dan was ik te oud.

Felix kwam. Na een paar maanden (nou ja, ruim een half jaar, ik moest nog even bekomen van het slaaptekort) gingen we proberen er nog één te maken. Maar dat lukte niet. We probeerden, probeerden en probeerden. Maar nee. Temperatuur opmeten, kalender bijhouden – alle trucs heb ik uitgeprobeerd, maar er gebeurde niks. Ik raakte niet zwanger.

Ik begon om me heen te vragen: hoe lang duurde het bij jou? En bij jou? Op straat begon ik uit te rekenen hoeveel jaar er tussen twee kinderen zaten. Anderhalf jaar was ik al verder toen ik besloot naar de dokter te gaan. Die afspraak, die heb ik lang voor me uit geschoven. Ik was zenuwachtig. Er stond zoveel op het spel. Ik was als de dood dat de huisarts me niet serieus zou nemen en me weer naar huis zou sturen met de tip het nog maar eens te proberen. Ik was inmiddels 38, bijna 40, zo voelde het. Ik had haast – en ik was heel erg verdrietig.

Hoe bereid je je voor op zo’n bezoek? Ik ben zo’n type dat zich van alles voorneemt, lekker assertief wil zijn, maar zich ook laat afschepen met een half antwoord. Mijn man is net zo. Hij stond er ook anders in. Hij wilde best nog een kind, maar hij vond één ook al druk zat. Aan hem zou ik dus niet zo heel veel hebben. Ik heb gelukkig een geweldige huisarts, maar ook bij haar liep ik het risico dat ze zou zeggen dat ik geduld moest hebben. Die fase was ik voorbij. Dat moest ik duidelijk maken.

Ik ging googelen en kwam tijdens mijn voorbereiding achter een paar dingen die nuttig waren voor het gesprek.

  • Een huisarts wil dat je het sowieso één tot anderhalf jaar thuis hebt geprobeerd (check!).
  • Er moeten wel kansen zijn dat het gaat lukken, en je dus geen 50 bent ofzo, anders heeft een doorverwijzing ook geen zin.
  • Het is handig om te weten hoe oud je moeder was toen ze in de overgang ging. (Vaak komt het bij jou dan rond hetzelfde moment!)
  • Als dat héél erg vroeg was, ben je dus al behoorlijk kansloos, ook op je 38e. Gelukkig was dat niet het geval.

Als ik nu naar de site Beter naar de dokter kijk, van Zilveren Kruis, zie ik nog meer tips die me toen hadden kunnen helpen.

  • Het gesprek met je telefoon opnemen. Dan kan je het altijd weer helemaal terug horen.
  • Er staat ook een slimme vragenlijst die handvatten geeft voor het gesprek, zoals het doel van het gesprek goed voor ogen krijgen. Ik wilde een doorverwijzing naar het ziekenhuis, dat was mijn focus.
  • Maar ik wilde ook weten voor welke behandelingen ik in aanmerking zou komen en of er een wachtlijst was, dan wel een manier om die wachtlijsten te omzeilen.

Zucht. Dus ik op een vrijdagochtend naar mijn favoriete huisarts. In de wachtkamer kon ik me niet concentreren. De zenuwen raasden door mijn keel toen ik aan de beurt was. Ik ging zitten, pakte mijn opschrijfboekje erbij en barstte in huilen uit. Twee minuten later stond ik op straat – mét een afspraak met de gynaecoloog, een verwijsbrief en de geruststelling dat ze me in het ziekenhuis echt alles zouden uitleggen. Al een week later kon ik er terecht en nu heb ik de leukste en liefste tweede zoon van de wereld. Die derde hebben we maar laten zitten, want man, ik ben door een hel gegaan van miskramen en ivf behandelingen, dat wens je niemand toe. Maar aan mijn huisarts heeft het niet gelegen.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis, maar de content is 100% van ons.

Zilveren Kruis heeft iets nieuws: De Slimme Vragenlijst. Op het platform van Zilveren Kruis Beter naar de dokter kun je gemakkelijk je eigen Slimme Vragenlijst samenstellen – een korte checklist zodat je goed voorbereid bij de dokter komt. Per doel van je bezoek zijn de vragen verschillend. Zo ga je beter naar de dokter!

Lees hier alles over ons advertentiebeleid.