De 14 dingen die je samen gedaan moet hebben voordat je zwanger wordt

13.05.2016 05:00
zwanger

Met gepaste trots presenteren wij de dingen die je echt nog even samen gedaan moet hebben voordat je zwanger wordt. Straks zal het jullie immers ernstig ontbreken aan vrije tijd. En dan zijn het de herinneringen waarmee je het – tijdelijk – moet doen.

Lees ook: 11 Dingen die ervoor zorgen dat moeders niet gek worden

Dit is alles wat je nog moet doen voordat je er een baby uit werpt.

 1. Seksen tot je een ons weegt. Het seksleven van jonge ouders is meestal niet om over naar huis te schrijven. Ook niet als je heel erg ontzettend je best doet om erover naar huis te schrijven. Je bent er straks namelijk te moe voor. Of te dik. Of te lelijk. Of je haar zit kut. Of je hebt honger. Dus daarom: hupsakee, lekker aan de slag met elkaar. En potdorie wat een mazzel, je slaat ook nog eens twee vliegen in een klap, want van seksen krijg je met een beetje geluk uiteindelijk ook nog eens baby’s.
 2. Seksen in de buitenlucht. Ook zo’n dingetje waar je om de een of andere duistere reden niet meer aan toe komt als je kinderen hebt, dus zet dit vooral hoog op de agenda. Straks moet je het echt doen met de herinneringen. Of denk je oprecht dat jullie straks een oppas gaan inhuren voor een flink potje buitenseks? Dus dat je op vrijdagavond met zesendertig wallen onder je oog eerst gezellig uit eten gaat, elkaar daarna even lekker neemt op een Amsterdams bruggetje en vervolgens de oppas weer vrolijk aflost? Mm.
 3. Samen op wereldreis. Echt, het is een tip! Dat je na een heerlijke nacht wakker wordt in een tiptop tropisch land, de klamboe gezellig openvouwt, en samen zonder schreeuwende peuter aan het been naar de buitendouche bij de bananenboom loopt en tegen elkaar zegt: gut, welke schitterend mooie waterval zullen we vandaag nou eens gaan Instagrammen? Ik ben in ieder geval menig gebroken nacht doorgekomen op de mierzoete herinneringen aan onze wereldreis. Overigens hoef ik zo’n reis niet nóg een keertje mee te maken, want ik weet nu ook dat het niet alleen maar de hemel op aarde is. Ik bedoel, slapen op een strand vol prikkende zandvlooien is gewoon niet de hemel op aarde. En poepen in een raar gat in een bomvolle trein als je rammende diarree hebt, terwijl je jezelf noodgedwongen vasthoudt aan het goorste wastafeltje ooit, is ook niet de hemel op aarde.
 4. Op het dakterras of in de tuin slapen. Dit wil je altijd heel graag als je allebei dronken op het dakterras zit. Maar je doet het toch nooit, want hey, je moet morgen werken/naar de verjaardag van je oma en stel dat je slecht slaapt. Toch zeg ik: doe het nu maar gewoon. Als je straks een baby hebt, dán zijn de nachten namelijk pas slecht. (En zelfs dan ga je gewoon naar de verjaardag van je oma.)
 5. Spontaan een weekend naar Parijs. Je vindt misschien dat je nú al geen tijd hebt voor spontane acties. Maar! Als je kinderen hebt is een spontaan weekendje weg pas echt een militaire operatie. Ik lieg ECHT niet. Kortom: karren met die hap.
 6. Samen hardlopen/sporten. Wanneer ik stelletjes zie hardlopen door het park vraag ik me altijd af of ze kinderen hebben. Ik ken ze namelijk niet, stelletjes die een oppas inhuren om gezellig samen te kunnen sporten. Wat op zich niet vreemd is, er zijn in principe ook wel leukere dingen te bedenken om te gaan doen als je een oppas hebt. Hoe dan ook: ga samen sporten (en dus heel dun worden) nu het nog kan. Ja, ook als je niet van sporten houdt. Het gaat om het principe.
 7. Samen uiterst langzaam in bed je croissant en je halfzachte ei opeten. Want straks, als je kinderen hebt, kun je er namelijk donder op zeggen dat je na één hap alweer naast je bed staat om een bijna-ramp te voorkomen of een ramp die zich al voltrokken heeft te managen. En sowieso zal iemand je croissant proberen af te troggelen. Of er gaat iemand op je croissant zitten.
  zwanger
 8. Samen uitslapen. Dat gaat namelijk echt niet meer lukken. Of je moet een kind krijgen dat gewoon lekker tot elf uur doortukt, maar die ken ik niet, ze krijgen op den duur ook echt honger die baby’s, het is een grof schandaal.
 9. Een goed gesprek voeren. Als je kinderen hebt is het subiet een zeldzaamheid: een gesprek voeren dat niet onderbroken wordt. Kinderen hebben namelijk juist als jij even lekker in gesprek bent acute nood aan – ik noem een dwarsstraat – een ontbijtkoek of SAP! Mama SAAAAPPPP!
 10. Onbezorgd uitgaan tot 05:00 uur ’s nachts. Doe het. Voordat ik kinderen kreeg werd ik zonder nadenken katjelam. Ik lette bovendien niet op de tijd. Maar inmiddels is er altijd een soort rem, het gevoel dat ik mezelf maar beperkt kan laten gaan, dat ik toch een beetje de controle moet houden. En als de kinderen uit logeren zijn heb ik bovendien last van iets anders opmerkelijks: ik word steevast om 07:00 uur wakker. Of ik nou twee, drie of acht uur slaap achter de kiezen heb. Dus tja, dan leer je het vanzelf af, stappen tot het licht wordt.
 11. Samen douchen. Kun je natuurlijk wel doen, als de kinderen hun middagslaap doen ofzo. Maar op de een of andere manier komt het toch onderaan je prioriteitenlijstje te staan. Bovendien heb je vaak gewoon zo’n zin in een warme douche. En geen halve douche.
 12. In bed tv kijken met het geluid aan. Als er straks een baby naast je ligt (de eerste weken), dan ga je dus één ding niet doen (maar wel vreselijk missen) en dat is tv kijken met het geluid aan. Och och och wat een luxe. Dus: doe eens gek, ga in bed liggen en kijk een televisieprogramma met het geluid aan. Later zul je er met genoegen aan terugdenken.
 13. Een hele dag in bed blijven liggen. Kijk, van sommige dingen kun je nog zeggen: waar een wil is, is een weg. Maar er bestaan bij mijn weten geen (jonge) kinderen die het leuk vinden om een hele dag op bed te liggen met uitsmijters, House of Cards, Homeland, vettige witte wijn en sushi.
 14. Samen vrijdagmiddagborrelen na het werk en doorrollen naar een restaurant. Dit is misschien wel de aller-allerbelangrijkste, want meteen na de komst van je baby is de uit de hand gelopen vrijmibo voltooid verleden tijd. Je kunt dan nog wel afzonderlijk van elkaar de stad in, maar niet mét elkaar. Tenzij je iedere vrijdag een oppas hebt die ook het avondritueel verzorgd. Anyways, doe het zoveel je kan. Pak die tijd. Pak die borrel. En pak nóg een borrel. En ga vooral ook nog ergens een steak eten. En dan.. snel door naar punt 1.

Nog iets wat je écht moet doen voordat de baby’s komen? Deel het op Facebook.

Lees ook: 19 Dingen die je schaamteloos doet als je zwanger bent

Een doordeweekse ochtend, één moeder en twee treuzelende kinderen die naar school moeten. Barbara weet er alles van. Binnen een half uur opstaan, aankleden, ontbijten en jezelf plus kinderen een beetje fatsoenlijk de deur uitkrijgen…tsja, dat blijft de opgave van de dag! En in deze video gaat er op het einde dan ook nog iets gi-gan-tisch MIS!