Nu verkrijgbaar! Relatietraining voor stellen die een kind verwachten

relatietherapie
Eindelijk is ie er: een relatietraining voor stellen die een baby verwachten. In Alkmaar organiseert de GGD de workshop Een Baby en steeds meer gemeenten bieden dit soort voorlichting aan. Volgens Femke is dit  broodnodig. Wat vinden jullie?

Ik had werkelijk geen idee hoe mijn relatie zou worden toen ik een kind kreeg. Toen ik zwanger was, dachten Reinier en ik er heel romantisch over na: ‘Och dan hebben we samen een kindje en dat gaat ons nog meer verbinden dan nu’ maar de realiteit pakte ietsje anders uit. In het allereerste begin was vooral mijn man nogal onzeker over hoe hij met die kleine baby om moest gaan en wat zijn rol was en later bleek dat we best verschillende opvattingen over opvoeden hebben. Tel daarbij op dat we ons een heel ander ritme moesten aanmeten, niet meteen na ons werk met een bord afhaalchinees meer op de bank konden ploffen en nooit meer zonder iets te regelen de deur uit konden (waardoor we misschien ietsiepietsie te weinig aandacht aan elkaar gingen geven) en ziehier: de basis voor een relatiecrisis.

Lees ook: Zó krijg je zeker een relatiecrisis (probeer het dus alsjeblieft niet zo te doen!)

Teveel jonge ouders gaan uit elkaar. Zo’n 35.000 minderjarige kinderen zijn jaarlijks bij een scheiding betrokken, en als er geen betere voorlichting en begeleiding komt, schreven hulpverleners vorig jaar in een brandbrief aan gemeenten, loopt dat aantal naar verwachting verder op.

Het is bijna niet uit te leggen hoe je leven verandert als er een persoon aan je huishouden wordt toegevoegd, maar toch kan het helpen om gewezen te worden op eventuele pijnpunten. Om een realistisch beeld te schetsen en om grote teleurstellingen te voorkomen. Psycholoog Maarten van der Linde is een van de hulpverleners die het belangrijk vindt dat aanstaande en jonge ouders hulp krijgen bij hun nieuwe levensfase. Hij ontwikkelde een vrolijke en luchtige e-cursus voor deze groep die binnenkort wordt gelanceerd.

Een paar dingen uit zijn e-cursus zijn goed om te onthouden:

-Er gaat minder tijd zijn voor jezelf en voor elkaar, dingen gaan minder vanzelf, plannen is niet erg
-Zit niet in over angsten. Je kunt ook minder positieve gevoelens ervaren als je ouder wordt: onzekerheid, angst, spanning, stress. Dat hoort erbij.
-Geef het tijd. Je weet van tevoren niet wat voor ouders jullie zullen zijn. Je groeit langzaam in die rol.
-Schrik niet als jullie meer ruzie hebben dan vroeger. Dat hoort erbij.
-Geef je partner elke dag een compliment over de verzorging van je baby (en verwacht er geen terug).
-Blijf met elkaar praten. Het is een cliché, maar waar.
-Vaders: blijf betrokken bij de baby, ook al hebben moeders een voorsprong van negen maanden. Moeders: geef hem ruimte. Niet te kritisch zijn.

Wil je ook de workshop Een baby volgen? Ga hierheen voor informatie

Lees ook: Een goede relatie houden? Krijg dan vooral geen kinderen!

Geschreven door
More from Femke Sterken

Zorgen over de bevalling die je niet hoeft te hebben

Zoals veel hoogzwangere vrouwen, maakte Femke zich flink druk over het wat...
Lees verder