Oké. Vanaf morgen proberen we weer eens zonder slobbertrui de deur uit te gaan….

11.01.2015 18:00

Het is zo makkelijk om ’s morgens weer in dezelfde outfit te schieten als de dag ervoor. En we snappen het helemaal. Maar met een beetje voorbereiding trek je toch weer die leuke kleren aan die je voor je zwangerschap droeg. Neem heel even de tijd en probeer het nu eens écht…!

De verleiding is groot. Heel groot. Om nu je moeder bent ook maar gelijk als Ma Flodder door het leven te gaan. Met zo’n lage kruis broek aan, waarbij het lijkt of je alle poepluiers van je kinderen erin verstopt hebt, Uggs of ander slofachtig schoeisel eronder, flubber T-shirtje erbij en haar in de knot. Want ‘het sssit allemaal zo lekker’.
En dat is natuurlijk ook zo. Op pyama dagen.
Ma Flodder is niet bepaald een stijlicoon. Als je niet uitkijkt zie je met zo’n flubber shirt ook nog je ongeschoren oksels. Sloffen zijn voor binnenshuis. MC Hammer broeken zooo jaren ’80; en ‘Can’t touch this’ hoef je er al helemaal niet meer bij te zingen, want dat wil manlief vast al niet eens meer met zo’n outfit. Maar hoe blijf je dan wel een beetje stijlvol? In dit slagveld van melkflessen, poepluiers, geboer en gespuug, rondvliegende spaghettislierten en zandbakmodder? Dat vroeg een van onze moeders op Facebook. Hieronder mijn tips.

Tip 1 – Tijd moet je maken (sorry)

525670241Laat ik maar gelijk met een ‘gewetenstip’ beginnen (en ik zeg ook alvast ‘sorry’): naast dat het zo lekker ‘ssssit’, is ons hoofdargument natuurlijk dat we Geen Tijd hebben om onszelf een beetje fatsoenlijk aan te kleden. Maar is dat wel zo? Een kinderloos vriendinnetje keek eens verbaasd toe hoe ik, na het afhalen van mijn make-up, niet even de moeite nam om een nachtcremmetje op te smeren. ‘Geen tijd meer voor, met de kinderen,’ was mijn automatische reactie. Waarop zij mij er fijntjes op wees dat het opsmeren van een creme hooguit drie seconden in beslag neemt.
Nu duurt het uitzoeken van een leuke outfit natuurlijk wel iets langer, maar ook niet zo heel veel langer dan bijvoorbeeld het lezen van deze blog. Dus tijd? Moet je maken. (Natuurlijk wel nadat je déze blog hebt gelezen).

Tip 2 – Een goede voorbereiding…

529595943

Die tijd ga je natuurlijk niet ’s ochtends vroeg vinden. Op het moment dat er aan elk been een kind hangt, eentje in je nek gesprongen is en je partner ondertussen ook nog aan je vraagt waar de autosleutels ook alweer zijn gebleven (waar je ze gisteren hebt gelaten?). Een goede voorbereiding is in dit geval het hele werk.
Draag die hoge hakken (ook wel ‘unwalkables’) de eerste keer niet gelijk naar kantoor, maar trippel er op een thuiswerkdag vast mee door de huiskamer. (Bijkomend voordeel: wordt het hem toch echt niet, kun je ze nog altijd zonder gene terugbrengen.) En hang de avond van tevoren dat kekke outfitje al klaar.
Nu niet opgeven als je een (hele ) slechte nacht hebt gehad. Met deze outfit voel je je straks echt beter dan zonder. Als het echt bar en boos is, kun je altijd nog de lagere-hak- variant doen en een klein vestje erover aantrekken (dat je later, na die welverdiende eerste kop koffie, natuurlijk alsnog weer uittrekt).

Tip 3 – De was doen – ietsje langer

526017589

Over voorbereiden gesproken: als je het echt grondig wilt aanpakken kun je in het weekend vast een rekje met wat outfits volhangen. Koop zo’n beroemd wit kledingrek van Ikea, een paar hangers erbij, en neem gewoon ietsje meer tijd om ‘de was te doen’ dan anders. Je bent nu toch al ontsnapt van het slagveld, dus kunnen ze je heus nog wel een half uurtje langer missen.
Het grote voordeel: je kunt verschillende varianten outfits maken.
Categorie 1 (maar 1 van nodig, als reserve) – Supernacht gehad, denk kek jurkje, hoge hakken en bijbehorende make-up en haarstyling.
Categorie 2 (2 a 3 van nodig) – De gewoonlijke Zo, zo nacht (zo’n 3 keer eruit geweest), denk mooie strakke top en dito broek, medium hakken, beetje poeder, beetje blusher, paardenstaart.
Categorie 3 (2 a 3 van nodig) – Bar en boos nacht (zo’n 2 a 3 uur geslapen), denk je lievelingsjeans, mooie slobbertrui en flat shoes.
Categorie 4 (maar 1 van nodig, als reserve) – Schiet mij maar lek nacht (niet geslapen), denk de Ma Flodder outfit waar het allemaal om is begonnen. Want sommige dagen… tja.

 

Krista Okma iUU1788_Minipubers_COV 2.indds al ruim vijftien jaar pedagoog en ontwikkelingspsycholoog, moeder van drie kinderen (8, 7 en 4 jaar) en auteur van diverse opvoedboeken. Haar meest recente boek is Minipubers! – een survivalgids voor ouders van kinderen van 6-12 jaar. www.kristaokma.nl.

Lees hier haar vorige blog over goede voornemens…. en hier hoe de rangorde in het gezin het karakter van je (jongste, middelste, oudste) kinderen bepaalt.

 

 

Foto’s: Thinkstock