Onderzoek: jonge vader krijgt (nog) minder slaap dan jonge moeder

13.04.2016 18:30
slaap

Zeg nou zelf: die had je niet zien aankomen, of wel? Het gaat vaak over hoe moe de jonge moeder is en dat die vader ook een paar uurtjes mist, ja zég, daar gaan we niet moeilijk over doen, toch? Want de vrouw heeft kind gedragen, gebaard, is vaak verantwoordelijk voor de (nacht-)voedingen en die man heeft het toch een stuk makkelijker? Niet dus, is nu bewezen. De man krijgt significant minder slaap in die eerste maanden en is vaak oververmoeid. Vermoeider zelfs dan de jonge moeder.

Elke week een fijn mailtje van ons?
[wysija_form id=”6″]

Eerlijk gezegd moest ik een beetje lachen toen ik dit artikel onder ogen kreeg: jonge vaders krijgen minder slaap dan jonge moeders. Ik vermoedde dat er ergens iets mis was gegaan in het onderzoek, maar toen ik het goed las, bleek toch echt dat meerdere studies de laatste jaren hebben aangetoond dat onze partners minder uren maken dan wij. Hoe dat komt? Met name door het feit dat mannen na korte en verstoorde nachten weer gewoon acht uur moeten werken, terwijl wij moeders in die allereerste pittige fase thuis zijn en eventueel nog kunnen slapen als de baby slaapt. Niet dat we dat heel vaak doen, maar inderdaad, af en toe pakte ik wel een uurtje mee in de middag als de baby gevoed en verschoond een paar uurtjes sliep. Dan moest ik mezelf echt tot de orde roepen om niet weer hydrofieldoeken en kleertjes te gaan vouwen of de badkamer/wc/slaapkamer schoon te maken of de afwas wegwerken. Maar eerlijk is eerlijk: ik deed het wel en ik klaarde er aardig van op.

Als mijn man vervolgens ’s avonds klaagde dan werd ik boos, omdat ik vond dat hij lekker relaxed op zijn werk had kunnen zitten, terwijl ik aan het worstelen was met een pasgeborene van wie ik nog helemaal niks begreep. Maar nu zie ik hoe oneerlijk dat eigenlijk was. Want hoe komt het nu dat we al jaren denken dat de vrouw het meest uitgeput is? Nou, met name doordat altijd alleen de gesteldheid van vrouwen na het krijgen van een baby is onderzocht. In de wetenschap werden de mannen dus (ook) gediscrimineerd en aan de kant geschoven wat betreft het krijgen van een kind.

Het is zelfs zo dat jonge vaders denken dat moeders het meest moe, humeurig en instabiel zijn in die eerste weken en dat jonge moeders denken dat het met de vermoeidheid van die vader allemaal wel meevalt. Terwijl het tegenovergestelde waar is: de moeder trekt het over het algemeen vaak beter dan de vader. Waarschijnlijk ook omdat zij aan alle kanten gesteund wordt en op handen gedragen vanwege het feit dat zij maar liefst een kind gebaard heeft. De vader, en zijn moeilijkheden, vallen daarbij in het niet.

Als ik erop terugkijk, schaam ik me in retrospect een beetje voor het juk dat mijn man die eerste maanden heeft gedragen. Ik herinner me nog goed dat hij me vertelde dat hij zoooooooo moe was en dat ik dan antwoordde dat we ALLEMAAL moe waren. Gelukkig, denk ik achteraf, zag ik na een aantal weken wel dat het echt niet goed ging met mijn man en dat, als hij nog meer slaap moest gaan missen, hij zou sterven van het gebrek eraan. Toen heb ik voorgesteld om tijdens de werkweken apart te slapen. Ik samen met de baby op één kamer en hij alleen op onze slaapkamer, zodat hij een paar nachten van acht uur kon maken en nog iets van zijn carriere in stand kon houden.

Omdat ik het ook niet trok om alles zeven nachten per week alleen te doen, stelden we toen in dat ik twee nachten in het weekend kreeg om bij te tanken. Tijdens die nachten gaf hij dan gekolfde melk.
Uiteindelijk maakt het natuurlijk niet uit wie er meer of minder slaap krijgt. Het is geen wedstrijd. Als ouders is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je allebei niet gek wordt. Hoe je dat doet, dat moet je lekker met zijn tweeen uitvogelen. Maar houd bovenstaand onderzoek in gedachten als je, als jonge moeder, de neiging hebt te denken dat de jonge vader alles wel aankan.

Hij is ook niet van steen.

Praat mee op onze Facebookpagina.

Lees ook: 14 Tips voor slapeloze moeders