Oorsmeer en krokodillenpoep. Dit is wat vrouwen vroeger gebruiken als anticonceptie

10.10.2019 04:55
Oorsmeer en krokodillenpoep. Dit is wat vrouwen vroeger gebruiken als anticonceptie

Tegenwoordig is anticonceptie redelijk simpel. Met de pil, condooms of met een spiraal kun je ervoor zorgen dat je niet ongewenst zwanger wordt. Vrouwen vroeger hadden het net even wat minder makkelijk…

Gedroogde krokodillenpoep

Vroeger gebruikten vrouwen wat er voor handen was als anticonceptie. En in het Oude Egypte was dat krokodillenpoep. Vrouwen in Egypte gebruikten dit als een soort pessarium. Vaak smeerden ze de poep eerst in met honing, alvorens ze het inbrachten.

Werkte het? Waarschijnlijk een beetje. De uitwerpselen van reptielen zijn namelijk licht basisch: deze hebben een ph-waarde die hoger is dan 7. Hierdoor kan de zuurgraad van de vagina veranderen, waardoor deze minder ‘gastvrij’ is voor sperma. Maar dit effect is waarschijnlijk redelijk verwaarloosbaar. En het weegt al helemaal niet op tegen de grote kans op infecties en soa’s.

De testikels van een wezel, en de botten van een zwarte kat

In de Middeleeuwen werd geloofd dat je een zwangerschap kon voorkomen door de testikels van een wezel rond je nek te binden (hopelijk waren ze dan al los van de rest van de wezel). Je kon ook de botten van een zwarte kat bij je dragen, of een amulet met het oorsmeer van een muilezel. Of je hing gewoon de baarmoeder van een muilezel in je woonkamer (dat zal ook lekker ruiken!)

Werkte het? Ja, echt super! Deze methodes worden nog steeds door gynaecologen over de hele wereld aangeraden!

Nee sorry, deze dingen werkten natuurlijk allemaal van geen kanten. Het idee van een muilezel is nog wel begrijpelijk, aangezien deze genetische mutatie niet vruchtbaar is. Maar uiteraard waren al deze methodes gebaseerd op fabels.

Dadelpasta, honing en linnen/katoenplanten

Deze methode werd al 1500 voor Christus gebruikt. Vrouwen drenkten linnen of katoenen balletjes in honing of dadelpasta, en gebruikten dit vervolgens als een soort pessarium. Honing en dadels waren in die tijd duur, dus gebruiken vrouwen hun anticonceptie vaak meerdere keren.

Werkte het? Waarschijnlijk werkte het iets beter dan niets. De dadelpasta zou wel iets van spermacellen kunnen doden, en de stof zou fysiek een deel van de spermacellen tegenhouden. De honing zou ervoor kunnen zorgen dat de spermacellen langzamer ‘zwommen’. Maar echte bescherming zou je het niet kunnen noemen. Daarnaast was de kans op infecties heel groot, omdat vrouwen de bescherming hergebruikten.

Gember en granaatappel

Tien eeuwen voor Christus was Soranus van Ephesus een van de meest gerespecteerde Griekse artsen. Hij raadde vrouwen aan gember of granaatappel rond hun vagina te wrijven. Gember is licht irriterend, en granaatappelsap is vrij zuur. De Grieken geloofden dat vrouwen slechts de incubator voor het kind waren (ze wisten niet dat een vrouw eitjes heeft), en dus geloofden zij dat het doden van spermacellen genoeg zou zijn om een zwangerschap te voorkomen.

Werkte het: Waarschijnlijk niet. Soranus raadde vrouwen aan de stoffen rond hun vagina te wrijven, waar het weinig uit kon halen. Daarnaast zijn zowel gember als granaatappel geen effectieve spermadoders. Het enige wat zou kunnen is dat deze dingen zo veel irritatie en branderigheid aan de vagina veroorzaakten dat vrouwen überhaupt geen zin meer hadden in seks.

Citroenen

In veel culturen worden stukken citroen gebruikt om conceptie te voorkomen. Zo zou Casanova, de wereldberoemde vrouwenversierden, de schil van een citroen hebben gebruikt als anticonceptie. De schil bracht hij in bij de vrouw, tot hij als een soort barriere voor de baarmoederopening zat.

Werkte het: Eigenlijk nog verrassend goed. Natuurlijk niet vergeleken bij de moderne anticonceptiemiddelen, maar toch bleken citroenen zeer geschikt voor het opnemen van sperma, en het doden van spermacellen. Wij vragen ons alleen wel af wat dat zurige sap doet voor je libido.

Kwik

In het oude China dronken vrouwen hete kwik om zwangerschappen te voorkomen. Soms in een mengsel met o.a. arsenicum. Uiteindelijk kregen ze hier kwikvergiftiging van, wat leidde tot gevoelloosheid in de ledematen, spierverslapping en hersenbeschadiging.

Werkte het: Nou ja, waarschijnlijk wel, maar het risico was veel groter dan de eventuele voordelen. Dan was je misschien niet zwanger, maar wel dood…

Bron: Healthy Way

LEES OOK: 5 dingen die moeders in de Middeleeuwen heel anders deden dan nu