Plastische chirurgie voor moeders? Dit is de Mommy Make Over.

22.09.2016 00:20

Na een zwangerschap is je lijf nogal, eh, veranderd (behalve als je Doutzen of Gisele heet, that is, maar dat terzijde). Wég zijn die pronte boezem en platte buik. Nu kom je met een goede push-up bh en een strikt buikspieroefeningenschema best een eind, maar soms ook niet. Daar kun je vrede mee hebben, maar er zijn ook vrouwen die daar diep ongelukkig van worden.

Enter: de Mommy Make Over. Een uit Amerika overgewaaide behandeling. En nee, daar komen geen hysterische visagist, kapper en stylist aan te pas, wel een plastisch chirurg die tijdens een twee tot drie uur durende operatie de belangrijkste probleemzones aanpakt, de borsten en buik, middels een buikwand- en/of borstcorrectie.

Lees ook: Waarom het zo moeilijk is om te lijnen als je kinderen hebt.

010788-0003-cromheeckeMichel Cromheecke is medisch directeur bij Bergman Clinics en plastisch chirurg, en heeft inmiddels 40 Mommy Make Overs verricht. Aan Marit vertelt hij wat je allemaal moet weten als je een operatie overweegt.

Voor wie is de Mommy Make Over bedoeld?
In de kliniek komen veel vrouwen van eind dertig. Hun gezin is compleet, maar ze balen van hun lichaam dat onder invloed van de zwangerschappen en borstvoeding dramatisch is veranderd. Denk aan verslapte borsten, of een huidoverschot bij de buik. Hierbij is de elasticiteit van de huid dusdanig aangetast, dat het niet meer herstelt. Hoeveel sit-ups iemand ook doet, het heeft geen enkele zin. Het kan er hoogstens voor zorgen dat het niet verergert. Vrouwen die bij ons langskomen, doen dat nooit zomaar. Ik zie het zo: ik snijd weliswaar in een gezond lichaam, maar wel van een persoon met een belaste geest. Deze vrouwen hebben eerder van alles geprobeerd en er serieus over nagedacht. Vaak is er ook een voorbeeld in hun omgeving bij wie ze het resultaat hebben gezien. En ze hebben het geld. Een Mommy Make Over kost tussen de 7000 a 8000 euro. Niet iedereen komt in aanmerking voor de behandeling. Bij een buikwandcorrectie moet er echt sprake zijn van een huidoverschot. Heb je alleen een slappe buik, dan kun je beter eerst gaan trainen, want slappe buikspieren kunnen slechts gedeeltelijk gecorrigeerd worden.”

Hoe lang duurt de operatie?
“Patiënten worden tijdens de twee tot drie uur durende operatie geheel onder narcose gebracht. Het is gebruikelijk dat ze een nacht in de kliniek verblijven aangezien het twee operaties betreft: de buikwandcorrectie en, afhankelijk van de wensen van de patiënt, een borstcorrectie.”

Wat houdt een buikwandcorrectie in?
“Hierbij wordt overtollig huid weggesneden en eventueel onderhuids vet weggezogen (liposuctie). Mocht het nodig zijn, dan kan de plastisch chirurg ook de verslapte buikspier enigszins aanspannen.”

En een borstcorrectie?
“Afhankelijk van de gewenste vorm kun je kiezen uit een borstlift, eventueel in combinatie met implantaten. Bij een lift wordt de overtollige huid van de borst verwijderd en de tepel en het borstweefsel omhoog geplaatst. In sommige gevallen wordt een verslapte borst enigszins gecorrigeerd met een implantaat en zo steviger gemaakt. Via een klein sneetje, meestal in de borstplooi, wordt het implantaat ingebracht.” 

Wat zijn de risico’s?
“Het is geen gevaarlijke operatie, maar wel een grote. Soms komen er twee operaties aan te pas. Daarom is het belangrijk dat je gezond bent, zodat het herstel sneller verloopt. De kans op normale complicaties, zoals infecties en bloedingen, is tijdens een buikwandcorrectie ongeveer 2,3%. Hetzelfde percentage geldt voor een borstlift – en vergroting. Als de patiënt door een infectie koorts krijgt, schrijft de behandelend arts antibiotica voor en opent eventueel het abces. Een bloeding kan een paar uur na de operatie ontstaan. De patiënt is dan vaak nog in de kliniek aanwezig en kan dus snel worden behandeld.”

Hoe zit het met de pijn?
“De borsten zijn gevoelig en de buik voelt gespannen. Ook kan lopen wat moeizaam gaan. Toch hoor ik van patiënten dat de pijn hen meevalt. Het is eerder een soort ongemak dat ze ervaren. Ze liggen er niet letterlijk wakker van. De meesten kunnen na twee weken hun dagelijkse werkzaamheden weer oppakken.”

Wat mag je allemaal niet doen na de operatie?
Ik adviseer altijd: “Luister naar je lijf en doe wat goed voelt.” De meeste mensen kunnen perfect luisteren naar hun lichaam. Natuurlijk moeten ze direct na de operatie niet gaan volleybalen, dat kunnen ze niet eens, maar dat realiseren ze zich zelf ook wel. De huidige adviezen zijn vaak zo achterhaald. Bij een borstvergroting wordt bijvoorbeeld geadviseerd om wekenlang niet zwaar te tillen. Buiten dat het een onzinnig advies is, wat is dat, zwaar tillen? Ik vind juist dat mensen lekker in beweging moeten blijven, dan herstellen ze tien keer sneller.”

Houd je er littekens aan over?
Na een buikwandcorrectie houd je een litteken ter hoogte van de bikinilijn en een klein litteken ter hoogte van de navel over. Een borstvergroting zorgt voor een klein litteken in de borstplooi. Het litteken dat je overhoudt na een borstlift is vrij fors, omdat er een snede rond de tepel naar beneden toe, en in de borstplooi wordt gemaakt. Vervolgens wordt de tepel verplaatst en de overtollige huid weggesneden. Hierdoor ontstaat de vorm van een anker.”

Hoe lang duurt het voordat je van het resultaat kunt genieten?
“Lichamelijk gezien ben je na een week of zes weer volledig hersteld. Het esthetisch herstel duurt wat langer: ongeveer een half jaar. Na een tot twee jaar zijn de littekens mooi genezen.”

Krijg je de behandeling vergoed?
“Houd er rekening mee dat je het hele bedrag zelf zult moeten betalen. Een buikwandcorrectie, borstlift of borstvergroting wordt door de verzekering niet vergoed. Een borstcorrectie (borstverkleining) wordt alleen vergoed als je lichamelijke klachten ondervindt bij een bepaalde cupmaat, of bij een asymmetrische borstpartij.” 

Waar moeten we nog meer op letten?
“Wie een Mommy Make Over overweegt doet er verstandig aan om te kiezen voor een ervaren chirurg. Gewoon vragen: “Hoe lang werkt u als chirurg en hoe vaak verricht u dit soort ingrepen?”

(Foto: Michel Cromheecke via Bergman Clinics)

Lees ook: 9 Dingen die ik leerde van een vrouw die veertig (!!) kilo afviel.