Post over de ‘oncomfortabele’ realiteit van een postnatale depressie gaat viraal

12.05.2017 09:45
Post over de 'oncomfortabele' realiteit van een postnatale depressie gaat viraal

Dat een postnatale depressie voor de buitenwereld lang niet altijd zichtbaar is, maakt deze Facebookpost van  Kathy DiVincenzo, die inmiddels viraal gaat, pijnlijk duidelijk. De moeder van twee heeft zelf te maken gehad met een postnatale depressie, angsten en OCD. Om het stigma rondom vrouwen die hier openlijk over spreken te doorbreken, besloot ze Facebook in te zetten.

“De kans bestaat dat je je behoorlijk oncomfortabel voelt nu (geloof me: dat doe ik ook). Ik ga je uitdagen om verder te gaan dan het ongemak dat de maatschappij heeft gekoppeld aan postnatale mentale klachten en om me aan te horen,” begint ze haar bericht dat ze samen met twee foto’s gemaakt door vriendin Danielle Fantis (tevens een moeder die te maken heeft met een postnatale depressie) plaatste op haar Facebookpagina.

Op de ene foto is een moeder te zien die alles overduidelijk even niet meer onder controle heeft, op de andere foto zie je ‘het perfecte plaatje’. Haar boodschap: “De waarheid is, beide foto’s representeren mijn leven, afhankelijk van de dag. Ik zou me alleen slechts comfortabel voelen bij het delen van één van de twee realiteiten, en dat is het probleem.”

“Het enige wat vermoeiender is dan te maken hebben met postnatale mentale klachten, is om dagelijks te doen alsof dit niet zo is. Ik werk twee keer zo hard om deze realiteit voor jullie te verbergen, omdat ik bang ben dat jullie je er ongemakkelijk door zullen voelen. Ik ben bang dat jullie denken dat ik zwak ben, gek, een slechte moeder, of de miljoen andere dingen waarvan mijn hoofd me overtuigd heeft en ik weet dat ik niet de enige ben met dit soort gedachten.”

Ze gaat verder over hoe 1 in de 7 moeders te maken krijgt met een postnatale mentale klachten en hoe de toon van de gesprekken die we hierover hebben zou moeten veranderen om ervoor te zorgen dat moeders hier over durven te praten. Een goed idee, als je het ons vraagt! Lees het hele bericht hier:

Chances are, you’re feeling pretty uncomfortable right now (trust me I am too). I’m going to challenge you to push past… Geplaatst door Kathy DiVincenzo op maandag 1 mei 2017

 

Lees ook: Wow! Celebrity-moeders spreken zich uit over hun postnatale depressie

(Bron: Facebook via Scary Mommy, beeld: screenshot Facebook)