Relaxed thuis werken? Met deze 17 handigheidjes lukt het wél

17.07.2017 05:00
Deze 11 dingen herkennen thuiswerkende moeders

Thuiswerken met kinderen? Kan prima, zegt Franke. Geen berg te hoog, geen plafond te glazig. Alleen; je moet effe wat handigheidjes weten om die koters óók aan het werk te zetten, dat is de truc. Kan jij een paar uurtjes aan de slag. Komt-ie!

Lees ook: Thuiswerken met kinderen is niet makkelijk (vooral niet op live televisie)

 1. Zorg ervoor dat je op een goede, opgeruimde plek zit
  Met goed zicht op je kind(eren) en genoeg ruimte om gestructureerd je ding te kunnen doen. Zoeken naar ordners, tussen de papierberg het bos niet zien, dat dus allemaal niet. Werken met kinderen is al een opgave, allerlei ander geleuter en gelummel kun je er echt niet bij hebben.
 2. Zorg dat je kind veel ruimte heeft om te scharrelen
  Dus niet vastgeklemd onder jouw bureau, nee: RUIMTE. Het is voor je kind ook geen lolletje om even tweederangs burger te zijn,dus maak het hem zo leuk en comfortabel mogelijk.
 3. Vanaf de tijd dat je baby kan zitten, wil-ie op avontuur. Geef ‘m die
  Vul daarom bijvoorbeeld een paar (schoenen)dozen met spulletjes uit huis. Gewone dingen als plastic bekertjes, zonnebril, tasje met rits, dingen die ze open- en dicht kunnen klappen. Zijn je kleine kinderen uren zoet mee. Indiana Jones 2.0. is dat namelijk!
 4. Plan de werkzaamheden waarvoor je echt concentratie nodig hebt zoveel mogelijk rond slaapjes
  Als je kind nog slaapjes doet, natuurlijk. Slaapjes zijn hét moment om even te knallen. En zo niet, dan tijdens de momenten dat je kind moe is en even kan rusten op de bank.
 5. Accepteer dat je huis wordt gesloopt
  En dat er van alles mis kan gaan als jij die Excell sheets aan het bijwerken bent. Hoort erbij. Dus accepteer die viltstift op de radiator, je kunt niet alles onder controle houden. Een fles Cif, eventueel in combinatie met Glorix, doet wonderen. Altijd, overal.
 6. Zorg voor lekkere dingetjes waar ze lang op moeten sabbelen/knagen
  Lollies, rijstwafels, koekjes waaraan ze kunnen ‘plukken’.
 7. Installeer hun lievelingsshow en laat ze ongenadig lang kijken
  Ja, pedagogisch vast niet verantwoord, maar je kinderen zijn mooi wél bij jou en niemand anders. Da’s dan pedagogisch gezien weer hartstikke verantwoord. Mooi, kun je die ook weer tegen elkaar afstrepen.
 8. Parkeer je kind een uurtje of twee bij de buren of oma en opa
  Doe in die tijd de dingen die je écht niet kunt doen met kinderen om je heen. Zodat je daarna makkelijker klusjes kunt doen die minder concentratie vergen. Zoals roddelmailtjes sturen, dat schema voor de baas invullen of iets anders simpels.
 9. Of zorg voor een opppasmeisje dat een paar uurtjes langskomt
  Zodat je kind weet waar-ie aan toe is, en jij een paar uur kan vlammen. Een paar uur vlammen staat gelijk aan bijna een hele dag op kantoor, met al die koffiemachinegesprekjes en het betere inspiratieloos voor je uit staren. Een paar uur efficiënt werken scheelt een heleboel kantoorruis (toch al snel een uur of twee, drie)
 10. Probeer het patroon van je kind te ontdekken
  Weet je dat-ie ‘s ochtends actief is en ’s middag minder, dan ga je ’s ochtends lekker naar buiten wandelen, en doe je werk later op de dag. Ja, vervelend om te moeten werken in de energiestroom van je kind, maar ja, op kantoor werk je vaak in de energiestroom van je baas, en dat is ook niet per se jouw moment…
 11. Beloof iets leuks te doen na gedane arbeid. En houd je daaraan
  Ga naar de speeltuin, koop een ijsje, maak een wandeling. Je kind belonen is belangrijk, en ook voor jezelf is het leuk af en toe buiten te komen. Maar echt!
 12. Acht uur werken? Nee, dat zit er niet in
  Maar onthoud dat het Nieuwe Werken draait om output en niet om klokken. Vijf uur geconcentreerd is dus ook prima. En zo nodig doe je de volgende dag op kantoor net wat meer.
 13. Beantwoord je mail slechts 2x per dag
  Zet dit ook in je auto reply, dat je dat doet. Omdat je de rest van de tijd wilt werken. Moet jij eens zien hoeveel mail dat scheelt. Stuur zelf ook zo weinig mogelijk mailtjes. Dan krijg je er ook weinig terug (werkt een beetje als karma, die mailbox).
 14. Stuur je baas wel 3x een mail om ‘m gerust te stellen
  Want de meeste bazen zijn nog niet zo 2.0. Die moet je langzaam meenemen in dit proces.
 15. Probeer zoveel mogelijk de makkelijke klussen thuis te doen
  En de tijd op kantoor gebruik je voor ingewikkelde berekeningen en ander geneuzel.
 16. Een beller is sneller
  Ja, dit lijkt heel 1.0 van me maar is stiekem dus 3.0. Zeggen wat je denkt/vindt/wilt gaat zoveel makkelijker, duidelijker, helderder via een telefoontje ipv een mail die op 16 manieren te interpreteren valt. Echt, bellen is de toekomst. Believe me!
 17. Sluit je inbox, trek de stekker eruit.
  Als je vindt dat je genoeg hebt gedaan, stop dan ook echt. Ook al is dat midden op de dag. De hele dag halfslachtig met je werk bezig blijven, heeft geen zin en is helemaal niet leuk voor jou of je je kind. Moet je nog iets afmaken? Doe dat als je kind op bed ligt, of begin een uurtje eerder de dag erna. En alles zal goed komen!

Lees ook: Thuiswerken met een peuter. Zo ziet dat eruit!

Nog meer lezen van Franke? Volg haar dan op Instagram