Esmay schrijft Femke: “Als je aanstoot neemt aan mijn blote borst, is dat jouw probleem”

13.09.2017 18:30
Renée schrijft Femke: "Als je aanstoot neemt aan mijn blote borst, is dat jouw probleem"

Vorige week verscheen er een brief online van Femke aan de borstvoedende moeder zonder gène. Het leek wel of alle online moeders erover vielen. De ophef was enorm, de blog Love2bemama schreef erover, LINDAnieuws deed een duit in het zakje, het hield niet op. Ook Metowe’s Renée vond iets van Femke’s betoog en dat lees je hier:

Lieve Femke,

Ik vind je een geweldige collega. En vind het heel stoer dat je je ongezouten mening durft te blijven geven, al krijg je heel vaak shit over je heen. Meestal haal ik mijn schouders erover op. Mij valt ook wel eens de eer ten deel om het pispaaltje te zijn. Ach, het geeft mensen iets om over te praten. Maar dit keer was ik het oprecht met je oneens. En vond ik dat jouw verhaal ons weer jaren terug in de tijd wierp. Toen je nog op het toilet moest gaan voeden, of maar helemaal thuis moest blijven wanneer je baby nog uit je borst dronk. Want ja, er zou maar iemand aanstoot aan nemen.

Lees ook: Borstvoeding is het beste voor je baby. Maar niet altijd voor de moeder.

Ik gaf vijf maanden lang borstvoeding aan mijn oudste. Hoe vaak heb ik wel niet met een rode boei ergens gezeten met een kind dat per se op dat moment wilde drinken. In de McDonalds, op een drukke braderie of op een parkeerplaats. Net als jij, Femke. En ik dacht altijd: kan dit wel? Is het niet ongepast. En ja, ik had ook altijd van die doeken over het hoofd van mijn kind, waar hij half achter verstikte. Nu, bij kind numero 2, heb ik dat opgegeven. Weet je, God (of wie dan ook) heeft het zo bedoeld dat mijn kind groot wordt van de melk uit mijn borsten. Neem je daar aanstoot aan, om welke reden dan ook, dan is dat your fucking problem. Ik ga me niet meer in bochten wringen om te voorkomen dat iemand denkt: nou ja, zeg, blote tieten. Jep, je ziet het goed. En met dat grote hoofd van mijn kind ervoor zie je amper wat, zelfs zonder doek. Ik heb er zelf geen problemen meer mee dat een ander een stukje huid ziet, en wat een ander daarvan vindt boeit me niet langer.

Jij zat op een diplomauitreiking en vond het ongepast dat iemand daar zo, en public en met blote borsten, haar kind voedde. Ik zou ervoor hebben geapplaudiseerd. Van jou had ze niet thuis hoeven blijven, maar wel een doek over haar kind en haar borsten heen moeten werpen. Waarom? Omdat jij niet graag naar haar borsten kijkt? Nou, dan kijk je toch niet? Ik zie iedere dag wel meer dingen die van mij niet hoeven. Mogen homo’s dan ook niet meer op straat kussen, omdat er mensen zijn die op zich niet tegen homoseksualiteit zijn, maar het ook weer niet hoeven te zien? Want dat is uiteindelijk wat je zegt.

Het is de omgekeerde wereld. Waarin de aanstootnemer de baas is. Als we allemaal stoppen met dingen waar een ander misschien liever niet naar zou kijken, dan wordt het een saaie boel op straat. Ik zeg: voeden, altijd doen, wherever. Jouw kind en zijn behoefte zijn belangrijker dan de mening van iemand die wellicht bij dezelfde diplomauitreiking is en een mening heeft. Fuck dat. Je schrijft ook dat er vast nog mannen zijn die er iets seksueels in zien. Alsof ik mijn daden daardoor moet laten beïnvloeden. Er zijn ook mannen die op blote tenen geilen. Nooit meer teenslippers dan maar? Lieve Femke, ik vind je een geweldige vrouw. Maar dit keer ben ik het niet met je eens. Ik ben niet lid van de borstvoedingsmaffia. Ik ben gewoon een moeder die genoeg aan haar hoofd heeft om niet ook nog rekening te houden met wat een ander eventueel zou vinden.

Lees ook: Realityster Whitney Port vertelt eerlijk over moeilijke borstvoeding in ontroerende video