Roken in de auto – moet dat ook hier worden verboden?

25.05.2018 04:55

Hop, raampje open en even een lekker saffie opsteken: vanaf het voorjaar 2019 hoopt België daar een fikse boete voor te kunnen geven. De vraag is nu: moeten wij dit ook willen?

LEES OOK: Waarom ik me schuldig voel dat ik een rokende moeder ben

Ik weet het nog goed, hoe mijn ouders allebei rokend in de auto zaten, mijn vader met een sigaar (!) en moeder met sigaret. Eerlijk is eerlijk, ik ben zo opgegroeid in de rookwalmen, dat ik de geur altijd heerlijk heb gevonden. Raampje open, ik geloof niet dat ik er erg last van heb gehad. Wel vond ik het vervelend toen mijn moeder jaren later een klein Peugeotje had waarin ze rookte als een ketter – met de ramen dicht. Zaten mijn broers en ik op de achterbank met rode ogen. Goor! En zo onnodig, vond ik toen. Dat was de tijd dat ik er sowieso wel klaar mee was dat mijn moeder rookte. Uit wraak knipten mijn broertje en ik haar peuken door, in de hoop dat ze zou stoppen. Ik geloof niet dat dat voor mijn moeder de reden was om te stoppen, maar dat is haar uiteindelijk wel gelukt. Waarmee roken in de auto voorgoed tot het verleden behoorde.

Roken voelt sowieso al heel 1998 en roken in de auto al helemaal 1984 (och, die leuke anarchistische tijd waarin je veel meer mocht van de regering én elkaar. Zucht). Daarom was ik eigenlijk wel verbaasd te lezen dat er nog mensen bestaan die in de auto roken. Geen oordeel verder van deze kettingrokende moeder die pas 2 jaar geleden het roken aan de wilgen heeft gehangen, maar het verbaasde me gewoon dat mensen dat nog doen: roken achter het stuur (appen, ja, dat zie ik wel veel om mee heen, maar ik zie zelf echt heel weinig mensen roken met kinderen op de achterbank). Maar goed, mijn belevingswereld is ook maar matig, dus misschien mis ik wel van alles. België vindt het in ieder geval een maatschappelijk probleem en wil korte metten maken met deze vreselijk ongezonde gewoonte. Doe je dat wel, met je kinderen achterin, dan staat je een boete te wachten die kan variëren van een gevangenisstraf of een geldboete, aldus het AD. Het wetsontwerp is ingediend door  de Vlaamse minister van Leef­milieu Joke Schauvliege. Of het doorgaat is maar de vraag, want er is vaker een dergelijk initiatief ondernomen. En dan rest de vraag: doet Nederland er goed aan dit voorbeeld te volgen?

Wat vind jij? Laat het ons weten op onze Facebook-pagina.