“Schat, ik ga voor mezelf beginnen!” 11 argumenten om zzp-er te worden!

19.05.2017 00:10

De kranten staan er weer vol mee: de zzp-er is een krankzinnig succes. Maar het grootste deel van de zzp-ers is man. Dat is zonde, vindt Barbara, want zzp-en is een geldige uitkomst voor moeders met jonge kinderen. Niet in ieder beroep is het mogelijk om te zzp-en, maar als het even kan: begin voor jezelf! En wel hierom…

Natuurlijk moet je beroep het toelaten. Bij Me-to-We zijn we allemaal schrijvers, en juist voor die groep is voor jezelf werken het allermakkelijkst. Toch is ook voor jezelf werken geen makkelijke opgaven: je hebt nog steeds deadlines, administratie en een hele berg werk die verzet moet worden. Maar je kan wel werken wanneer het jou uitkomt!

Je stroom aan inkomsten wordt ook onregelmatig, daarom is het fijn als je een man thuis hebt die wel een vaste baan heeft, voor als je hypotheken moet afsluiten en voor de regelmatige stroom aan geld. Maar als jullie samen het risico willen nemen, dat jij voor jezelf begint, zul je merken dat jullie er samen voordelen aan zullen beleven. En hier vind je ook argumenten om hen te overtuigen!

Dit zijn ze:

1.
Je kan je reisafstand zelf bepalen
Een paar jaar geleden had ik nog een vaste baan. Elke dag was een struggle. Ruim op tijd opstaan om mijn peuter naar de crèche te brengen, daarna rennen naar de trein. En in de middag altijd precies om 17.05 weer vertrekken, om de trein terug te halen. Als je voor jezelf werkt, kun je gewoon vlakbij huis blijven, wat veel voordelen met zich meebrengt, ook voor hem. Let op!

2.
Je kan halen én brengen!
Mocht je je vriend of man moeten overtuigen, gebruik dan deze: je kan als zzp-er halen én brengen.

3.
Je voelt je minder ver verwijderd van je kinderen
Als er geen prikklok is, geen baas die over je schouders meekijkt, geen reistijd, en geen vaste werktijden, dan voel je je ook overdag meer verbonden met je kind. Als ik een moe of halfziek kind naar de crèche breng omdat het even niet anders kan, zorg ik ervoor dat ik hem of vroeg ophaal, of in de buurt ben als het verergert.

4.
Zieke kinderen betekenen niet meteen een ramp!
Natuurlijk heb je deadlines, of dingen die af moeten en moeten gebeuren, maar als er een kind ziek is, kan je gewoon de tijd nemen om oma te bellen, een oppas of voor een andere oplossing type zorgen – zonder dat je meteen een halve dag vrij moet nemen. Dus schat, ga lekker werken, ik zorg wel voor opvang!

5.
Je hoeft je niet schuldig te voelen over kortere werkdagen
In vaste dienst vond ik het heel gênant om altijd degene te zijn die om 17.05 de deur uitliep. Veel liever ben je natuurlijk de collega die ook weleens tot 18 uur kan blijven zitten. Als je voor jezelf werkt mag het gewoon: van 10 tot 16 uur werken. En daarna de was opvouwen, moet ook gebeuren, toch?

6.
Je kan de schoolvakanties (deels) vrij nemen
Het lukt mij zelden om een hele week vrij te nemen in de herfstvakantie bijvoorbeeld, maar het is ook al heel fijn om rond 16 uur je kind op te halen op de bso/oppas/vriendje om dan samen nog even naar de film te gaan. Heerlijk om zo toch door te werken en tegelijkertijd leuke dingen te kunnen doen met je kind. Ik ga zelfs weleens een week eerder met vrienden op zomervakantie, komt mijn man ons achterna!

7.
Je kan overdag boodschappen doen
Ik heb een kantoortje met nog 6 zzp’ers. Tussen de middag doe ik de boodschappen voor het team. Dan neem ik gelijk de boodschappen voor het avondeten mee.

8.
Je kan je sociale leven overdag enigszins bijhouden
Ik heb er niet vaak tijd voor, maar het idee is fijn: doordeweeks probeer wel af en toe met vriendinnen te lunchen. Dat scheelt weer avonden dat je man alles alleen moet doen!

9.
Je betaalt bijna geen belasting!
Misschien ben je bang als je voor jezelf begint dat het even duurt voor je inkomsten op orde zijn. Dat klopt natuurlijk. Maar de andere kant van het verhaal is dat je bijna geen belasting betaalt. Van iedere euro die je verdient, betaal je slechts 15 tot 25 cent – veel minder dan mensen in vaste dienst. Het kabinet wil dit terugdraaien, maar voorlopig is het nog niet aan de orde!

10.
Na een k*tnacht kan je weer je bed in kruipen!
Toen mijn jongste er een gewoonte van maakte een paar keer per nacht wakker te worden – om rond 6 uur echt niet meer terug naar bed te willen – deed ik mijn ochtendroutine, bracht m naar de crèche om 8 uur en dan kroop ik weer even mijn bed in. Om half tien kon ik dan fris achter mijn bureau zitten! En die man slaapt lekker door (grrrrrr…)

Als wraak heb je dan nummer 11:
Deze is geheim….. Je kan spijbelen
Tegen niemand zeggen, en eerlijk gezegd lukt het bijna nooit, maar die ene keer dat je opeens om 15 uur bij de HEMA/een masseur/de pedicure/de Bijenkorf/bioscoop staat zonder kinderen ben je zo gelukkig!! Dan heb je echt het gevoel dat je iedereen te slim af bent.

Maar je kan natuurlijk ook gewoon tegen hem zeggen dat zzp-ers veel vaker zin hebben in seks!

Ga ervoor! Succes….

Lees ook: Hahaha! Waarom moeder zijn de meest glamoureuze baan ter wereld is (NOT)

 

Foto: Thinkstock.