Scheiden zonder lijdende kinderen? De 14-jarige Suzan geeft tips!

02.03.2017 00:10

En dan loopt je huwelijk op de klippen. Wat je nooit had gewild, gebeurt: je gaat scheiden. Natuurlijk wil je het zo goed mogelijk regelen voor de kinderen. Maar zo makkelijk is dat niet. De 14-jarige Suzan, ervaringsdeskundige, schreef ons tips die zij ouders in scheiding wil meegeven. “We willen echt niet elke huilbui meekrijgen.”

Jaarlijks krijgen 70.000 kinderen te maken met de scheiding van hun ouders. 16000 daarvan krijgen te maken met vechtende ouders. Zo ook de 14-jarige Suzan. Haar ouders kunnen elkaar niet luchten of zien en zijn hun dochter compleet uit het oog verloren. Suzan heeft een lijstje gemaakt van dingen die haar (en andere kinderen) zouden helpen om zonder al te veel kleurscheuren uit een scheiding te komen.

“Laat alsjeblieft bepaalde dingen wel hetzelfde blijven: dat mamma op donderdagavond pizza bestelt of dat pappa met ons op de PS3 speelt.”

Niet bekvechten waar we jullie kunnen horen
“Misschien denken jullie dat we rustig op onze kamer aan ons huiswerk zitten, maar eigenlijk zitten we bovenaan de trap te luisteren naar de erge dingen die jullie tegen elkaar zeggen. Soms liggen we zelfs met onze oor op de vloer. Vecht als we er niet zijn. Houd het bij ons weg. We zijn al niet op ons best als we net gehoord hebben dat jullie uit elkaar gaan, maak het niet nog moeilijker.”

Niet de andere ouder zwartmaken in onze aanwezigheid
“Jullie waren degenen die ons leerden dat we niet mochten roddelen en nu doen jullie het zelf. Stop ermee. Wij willen niet horen dat pappa mamma een slet noemt en dat mamma zegt dat pappa zo slecht was in bed. Dat zijn dingen die we voor altijd met ons meedragen.”

Niet in tranen uitbarsten waar wij bij zijn
“Natuurlijk kan het een keer gebeuren, maar we willen echt niet elke huilbui meekrijgen. Jullie waren degenen die besloten om uit elkaar te gaan en waar het voor jullie misschien zelf nog wel een opluchting is (en wieweet een verbetering) ons veilige gezin is voorgoed uit elkaar gescheurd. Kun je je troost dus elders gaan zoeken?”

Verander niet teveel in ons leven
“Er verandert al zoveel: we krijgen een tweede huis, een tweede kamer, we zien onze ouders altijd gescheiden… het is niet makkelijk. Maar laat alsjeblieft bepaalde dingen wel hetzelfde blijven: dat mamma op donderdagavond pizza bestelt of dat pappa met ons op de PS3 speelt. Juist dat soort routines geven ons houvast.”

“Leg ons uit dat jullie sowieso altijd van ons blijven houden.”

Maak het leuk om onze nieuwe kamer in te richten
“Dus als onze nieuwe kamer bij pappa is, dan is het fijn als mamma ook meedenkt over het behang en een nieuw dekbedovertrek. Dat we samen de stad ingaan en fotolijstjes uitkiezen en dat ze daar dan een leuke foto van ons samen in stopt.”

Praat met ons over de scheiding
“Niets erger dan dat de scheiding wordt doodgezwegen. Besef dat wij vaak denken dat het aan ons ligt dat jullie uit elkaar zijn. Leg ons uit, op een niveau dat we snappen, hoe het in elkaar steekt en dat jullie sowieso altijd van ons blijven houden. Wat er ook gebeurt.”

Zorg ervoor dat je geen verjaardagen of examens gaat overslaan
“Voor ons zijn deze gebeurtenissen heilig. Zorg dat het om ons gaat, niet om jou. Dus als je vraagt of je nieuwe vriendin bij onze zestiende verjaardag mag zijn en wij zeggen ‘nee’, maak daar dan ook geen probleem van.”

Zorg dat er altijd genoeg kleren zijn op beide adressen
“Koop desnoods twee exemplaren van onze lievelingsbroek, zodat we niet elke keer hoeven te horen: ‘Sorry, die zal wel bij mamma liggen.’”

Gedraag je zo volwassen mogelijk
“Serieus. Dat helpt ons. Echt.”

Psssttt…Benieuwd naar wat je ECHT niet moet zeggen tegen een thuisblijfmoeder? Lees dit!