Seks? Annemieke heeft het opgegeven: ‘Ik voel me niet sexy, ik voel me moeder’

30.07.2019 18:30

Vaarwel libido, tot nooit meer ziens! Annemieke heeft het opgegeven. Seks? Geen zin in en geen tijd voor.

Seks? Van mij hoeft het niet meer. Wil ik dan niet dat mijn vriend en ik weer verliefd in elkaars ogen staren, passievol tussen de lakens rollen en intiem zijn met elkaar? Natuurlijk wil ik dat! Net zoals ik maatje 36, een miljoen euro op m’n bankrekening, en een hele nacht doorslapen wil. Graag. Heel erg graag! Maar zijn dit realistische wensen? Nou nee.

Romantisch? Niet bepaald

Confession: we hebben sinds de geboorte van Zoë ongeveer een halfjaar gewacht en het toen twee keer gedaan. De eerste keer deed het erg veel pijn waar ik gehecht en ingeknipt was en zijn we er halverwege mee gestopt. De tweede keer, een paar dagen later, was meer onder het mom van ‘anders doen we het nooit meer’ . Net zoals je meteen weer op het paard stapt als je eraf gevallen bent, zelfs al heb je een gekneusde arm en sta je te trillen op je benen. Geslaagd? Mwah, voor hem wel. Pijnlijk? Nee (glijmiddel). Romantisch? Niet bepaald. Voor herhaling vatbaar? Als ik heel eerlijk ben niet.

Verplicht nummertje

Eigenlijk zou ik wel eens willen weten hoe dit bij andere vrouwen gaat. Wanneer hebben jullie voor de eerste keer na de bevalling weer seks? Is er serieus iemand die, wanneer het officieel weer mag na 42 nachten, er echt op staat te wachten om weer met haar partner het bed in te duiken? (Zo ja, vertel me je geheim). Wordt het beter als je het vaker doet? Schrijf je het in de agenda, net zoals de verjaardag van je schoonmoeder en de afspraken met het consultatiebureau? Word je op een dag beiden wakker met razende zin en een baby die nog slaapt? Doe je het als verplicht nummertje, zodat hij daarna zonder te morren het gras maait en de baby voert? Ga je samen oesters eten in de hoop dat je daar geil van wordt? Of neem je eerst een kop sterke koffie zodat je überhaupt wakker kan blijven? Doe je het alleen nog maar in de hoop op een broertje of zusje voor jullie baby?

6 maanden ipv 6 weken

“Het komt goed, echt waar. Ooit zul je weer seks hebben. Maar reken maar op zes maanden in plaats van zes weken,” vertrouwde vriendin E. me vlak voor de bevalling toe. En inderdaad, die zes maanden klopten op een dag na precies. Maar of dit ooit nog goed komt? Ik betwijfel het. Niet dat onze sekspartij nou zo dramatisch was hoor. Maar opgewonden werd ik er ook niet van. De reden hiervoor: ik voel me niet sexy meer, ik voel me moeder. De baby slaapt bij ons in bed. In plaats van dirty talk bespreken we de poepluiers van onze baby. Mijn borsten, eerst sekssymbool, hebben nu alleen nog maar een zoogfunctie. Mijn buik ziet eruit alsof ik nog steeds zwanger ben. En mijn seksdrive? Die is verdwenen. Weg. Foetsie. Toen ik twintig was, deed ik het op het strand, in de badkamer en zelfs een paar keer in de auto. Nu overweeg ik een boxspring te kopen. Niet om te rampetampen, maar omdat mijn arme rug door het dragen van een 9 kilo zware baby naar de gallemiezen is en ik eindelijk wil slapen.

Onderaan het prioriteitenlijstje

Net als de duizenden vrouwen uit het minst verrassende onderzoek ooit ben ik te moe voor seks. Bovendien heb ik geen tijd. Ik heb wel betere dingen te doen, zoals de was, mijn baby op het potje zetten of  haar een boekje voorlezen. Kortom: seks staat onderaan mijn prioriteitenlijstje. Niet heel verrassend. Maar waar ik wel van sta te kijken, is dat mijn vriend ons seksloze bestaan ook wel best schijnt te vinden. Stiekem hoopte ik erop dat K. niet kon wachten tot ‘ie me weer kon bespringen zodat ik een uitstekend pressiemiddel zou hebben: ‘Natuurlijk wil ik ook vrijen schatje, maarja, ik voel me niet zo sexy… Als jij even een paar uur voor de baby zorgt, ga ik naar de kapper, nieuwe lingerie kopen en met een glas wijn in bad liggen om in the mood te komen. Kun je gelijk even het huis stofzuigen. Als je ook nog de bedlakens wast, vanavond kookt en een kaarsje aansteekt, krijg je als beloning een blowjob.’ Maar meneer’s libido blijkt ook niet meer zo hoog. En dus hebben we, op die anderhalve keer na, geen seks. Al acht maanden lang.

‘Moeten we echt weer eens doen’

Negen maanden zwanger, negen maanden ontzwangeren, is het gezegde. In dat geval hoeven we nog maar een maandje te wachten totdat we weer als vanouds eens in de paar weken (nee, de twee keer per week haalden we sowieso al niet) van bil gaan. Hahaha, dit geloof ik zelf niet eens. Tijd voor een stevig gesprek over ons niet-bestaande seksleven omdat ik vrees dat onze relatie zo naar de klote gaat. Ik verzamel moed en zeg eerlijk dat ik me zorgen maak omdat we nooit meer neuken. K. is lief en begripvol en zegt dat ‘ie zelf ook te moe is. De conclusie van onze conversatie: ‘We moeten het echt weer eens doen’. Net zoals we echt eens moeten beginnen aan dat baby-fotoalbum, echt eens het vriesvak moeten ontdooien en echt eens zelf brood moeten gaan bakken. Nee, dat gaat inderdaad ook nooit gebeuren…

Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K., baby Zoë en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.

Lees ook: Wat jonge moeders écht denken over seks