Slank door borstvoeding? Niks van waar! En nog meer onzinverhalen…

28.12.2016 18:30

Doutzen Kroes weer op gewicht door borstvoeding? Quatsch! Echt! Niets van waar, blijkt uit onderzoek. En d’r blijkt nog wel meer uit onderzoek dat jij weleens bere-interessant zou kunnen vinden. Lees maar even mee.

Lees ook: Geweldig: als mannen borstvoeding zouden kunnen geven

Er was eens een verloren winteravond, waarbij ik voor een knapperend haarvuur zat. Links van me een belletje wijn, rechts een kaasplankje. Op mijn schoot een kakelvers boek met daarin uiterst interessante informatie. Slank door borstvoeding! Zo niet waar! Ik verslikte me bijna in een blokje Goudse toen ik dat las. Wie durfde dat zomaar te beweren? Dat dat helemaal niet waar was? Dat ons allermooiste poldermodel Doutzen dat wel kon beweren, maar dat dat waarschijnlijk eerder aan haar sportroutine slash eetgewoontes lag dan puur aan die borstvoeding. Bam! Nou, toen had je me, hoor. Want dat is nou altijd een van de vele argumenten om vooral borstvoeding te geven, naast natuurlijk de aloude riedel dat het het ‘beste voor je baby is’. Ik ben inmiddels een beetje allergisch geworden voor die zin, ‘beste voor je baby’, maar nu ging iemand me hier ook nog eens zitten vertellen dat dat van dat afvallen ook al niet klopt. WTF?!?

Degene die dit beweert, is Ionica Smeets. En ze beweert nog een heleboel meer in haar boek Zoete kinderen eten geen suiker, en andere opvoedfabeltjes die door de wetenschap zijn ontkracht. Ze haalt diverse onderzoeken aan, waaruit blijkt dat er helemaal niet zo’n groot verschil is tussen vrouwen die de fles geven en vrouwen die borstvoeding geven. Qua gewichtsverlies, dan. Er is ooit wel een onderzoek geweest waaruit blijkt dat borstvoedende vrouwen iets meer kwijtraken, een halve kilo per maand, wat na zes maanden op een verschil van een kilootje of drie zou komen. Niet dat je zegt; wereldgrote verschillen. En bovendien is het nog maar de vraag of het louter aan die borstvoeding lag. Misschien telden ook nog wel andere dingen mee, zoals het eetpatroon van de dames in kwestie. Je weet het niet. Best interessant om te weten. Toch?

Even iets over Ionica. Die ging dus, verbaasd over alle rare verhalen die ze sinds haar zwangerschap hoorde, op onderzoek uit. Als je nu zegt: ho, ho, Ionica, help me even, nou vooruit: misschien heb je haar weleens gezien als gast bij DWDD. Pittige tante, hoor. Hoogleraar. Columnist. Blogger. En schrijver, onder andere van dit boek, met daarin heel veel feitjes die toch gewoon bakerpraatjes blijken te zijn. Hartstikke leuk, ik kan het iedereen aanraden. Al was het maar voor de dissonante toon in opvoedland. De kont tegen de krib. De kritische noot. Maar wel een gezellige kritische noot. Zonder anderen op agressieve wijze af te fikken. Of door heel erg boos te doen. Maar ondertussen maar wel even mooi de boel fileren, op keurige toon. Ik vind het maar knap. En uiterst vermakelijk. Ionica doet dat overigens in zeer korte hoofdstukjes, want deze moeder weet: andere moeders hebben de concentratiespanne van een goudvis wegens al dat slaapgebrek, dus laat ik die hoofdstukjes maar lekker kort houden. Tot slot steekt ze ons moeders ook nog even een hart onder de riem. Maakt ze ons moeders ook nog even duidelijk dat het allemaal niet zo zwart-wit is, al die opvoedadviezen, dat er voor elk advies wel een tegenadvies te vinden is. Geloof me, als iets heerlijk relativeert, dan zijn het wel dit soort zinnen. Ik werd er compleet zen van.

En dan sluit ik nu graag af met wat leuke feitjes om je fellow moms mee te imponeren in de kroeg/op zwangerschapsyogaklas/in de pufclubapp:

  • Je kunt tijdens de zwangerschap nog beter cocaïne gebruiken dan regelmatig wijn drinken voor de baby (Don’t blame the messenger! Don’t blame the messenger! Er staat in het boek ook; doe maar niet. Dus niet met zijn allen spontaan gaan snuiven, nu, hoor!)
  • Roze is voor meisjes. Uit diverse stijlgidsen van vóór de Tweede Wereldoorlog blijkt dat roze juist voor jongens was, want een sterke, uitgesproken kleur. Dus voor mannen.
  • Corrigerende helmpjes voor voorkeurshoofdtoestanden helpen niet. En zorgen alleen maar voor een hoop ellende, zoals huiduitslag, overmatig zweten en een stinkend hoofd (ieuw!!!!)
  • Je voeten kunnen dus echt blijvend groot blijven na de zwangerschap. WTF?
  • Ouders zijn iets minder gelukkig dan kinderloze leeftijdsgenoten. Ik elke leeftijdscategorie, waar ook ter wereld (shokker!)
  • Het is goed als kinderen af en toe straf krijgen (dus hóp, op die naughty chair!)
  • Oh en kinderen nu later zindelijk door die goede luiers? Haha! Nee hoor, door die luie ouders, zul je bedoelen!

Meer lezen?

Zoete kinderen eten geen suiker, en andere opvoedfabeltjes die door de wetenschap zijn ontkracht. Door Ionica Smeets, Uitgeverij Nieuwezijds, € 17,95.

Lees ook: De 12 leukste feitjes en cijfers over je kind