Een slimme meid krijgt haar kind op tijd?

05.04.2019 00:10
jonge moeder, kinderen, op tijd

Een veel grotere kans op een (gezonde) zwangerschap, sneller herstellen, beter bestand zijn tegen slaapgebrek, een flexibel eerste jaar met een jong kind: jonger moeder worden is helemaal zo gek nog niet. Maar ja, dat zeiden ze er twintig jaar geleden niet bij….

Laatst las ik een mooi artikel in de krant. Het ging over hoogopgeleide vrouwen die er bewust voor kiezen om op jongere leeftijd moeder te worden. Die bijvoorbeeld hun studie rechten een jaartje onderbreken, om vervolgens met frisse moed hun studie op te pakken. Ik moest concluderen: wat klinkt dat aantrekkelijk, om op je 22e zwanger te zijn. De voordelen van jong moeder worden, zijn legio. Je lichaam is sterk, kan een zwangerschap makkelijker aan en herstelt sneller. Afvallen lukt beter, jonge vrouwen hebben minder last van slaapgebrek, zijn flexibeler. Tegen de tijd dat je kind het huis uit gaat, ben je rond je intellectuele piek en kun je nog jaren genieten van een topcarrière. Klinkt allemaal heel aantrekkelijk, toch?

Kinderen na je 30e

Zelf val ik precies in de gemiddelde cijfers en ben daarmee een oude moeder te noemen; hoogopgeleid en voor het eerst zwanger op mijn 33e. Eerder aan kinderen beginnen is nooit in mijn hoofd opgekomen, vanwege de simpele reden dat ik mijn grote liefde pas op mijn dertigste heb leren kennen. Tijdens mijn studie was er geen haar op mijn hoofd die aan kinderen dacht. ik wilde groots en meeslepend leven. Mooie reizen maken, voor gave tijdschriften werken, vaak in de kroeg hangen. Pas rond mijn 28e dacht ik angstig tijdens dat al feestgedruis: zou ik de prins op het witte paard ooit nog gaan tegenkomen? Dat gebeurde en mijn grote wens, kinderen met deze man, kwam uit. Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik besef: wat een geluk heb ik gehad.

Een slimme meid?

Moeilijkheden met zwanger raken, de ware niet ontmoeten, talloze miskramen, IVF-pogingen, vrouwen die ongewenst kinderloos blijven. Ik hoor dit soort problemen steeds vaker in mijn omgeving. Van vrouwen die er net als ik niet over nadachten tijdens hun studie om jong zwanger te worden. Een slimme meid, die was toch op haar toekomst voorbereid? En dan zit je opeens met de gebakken peren, want inmiddels is die slimme meid niet meer op haar toekomst voorbereid, maar luidt de slogan: een slimme meid krijgt haar kind op tijd. Tja. Alsof leeftijdgenoten van mij daar nu mee geholpen zijn. We zijn van een generatie die alles willen doen en meemaken, die de kans kregen zich op de arbeidsmarkt te ontwikkelen, met ingefluisterde kracht van de generatie feministen vóór ons. Flikker op met je glazen plafond. Bovendien hoorden we niet veel over problemen met zwanger worden. Er zou toen nog niet veel over bekend zijn geweest, omdat het niet veel voorkwam. Nu, 15, 20 jaar later, beseffen we opeens dat we niet alles kunnen hebben: én een geweldig uiterlijk, én de man van je liefde, dat mooie huis, een topcarrière én 2,1 kind. Een grote bubbel die doorgeprikt moet worden. Het besef dat het inmiddels op Russisch Roulette gaat lijken; die zoektocht naar de ware man en kindjes proberen te krijgen. Het hakt erin. En maakt natuurlijk hartstikke verdrietig.

Je kind op tijd

Dus ik snap ze, die jonge moeders. Zij leren weer van ons ‘ouwe moekes’, en trekken daar hun conclusies uit. Snappen dat het ook anders moet kunnen. Ik hoop dat ze strijden voor hun zaak en dat het oprecht gaat werken, hoogopgeleid zijn, makkelijker kinderen krijgen, én die topcarrière. Dat ze zich stukken fitter door die Tropenjaren beuken, waardoor ze minder moeite hebben het moederschap in combinatie met die veeleisende baan en rol als vrouw on top of the world. Dat bazen en bedrijven daarvoor openstaan, en ze alsnog die promotie gunnen als ze kleuters hebben. Dat ze een enorme vlucht met hun carrière maken als hun kinderen op de middelbare school zitten (wat het ook meteen makkelijker maakt met kinderopvang, want die pubers zitten dan na school gewoon lekker voor de buis, terwijl mama nog even doorwerkt). Dat de omgeving voor hen klaar staat, en hen alles kan leren over het moederschap wat er te leren valt. Dan komen we als geëmancipeerde vrouwen weer een stapje verder in het leven. Zou dát even mooi zijn! Klinkt goed, toch?

Steuntje in de rug

Maar goed, daar is mijn generatie vrouwen niet mee geholpen, voor ons is het een beetje te laat. Dus tot slot, voor alle dames die hun grote liefde nog moeten vinden, dolgraag kinderen willen krijgen, bezig zijn met IVF, miskramen krijgen, of zich twijfelend afvragen of het ooit nog gaat gebeuren. Bij dezen roep ik graag als afsluiter een nieuwe slogan in het leven, speciaal voor jullie:

Een slimme meid, is er eentje die voor haar dromen strijdt

Succes!

Lees ook: De 10 kenmerken van de ideale moeder