Slogans die je het eerste jaar doorhelpen

07.05.2015 05:00

Als moeder van een bijna 1-jarige weet Julie inmiddels dat een baby hebben lang niet altijd makkelijk is (ha, understatement of the year). Daarom maakte ze een lijstje van slogans die je het eerste jaar doorhelpen.

1. Als hij 18 is, hoeft hij vast geen nachtvoeding meer
Serieus, dit biedt perspectief toch? Het gaat allemaal voorbij! (En als ie 18 is, heeft ie – zeer waarschijnlijk – ook geen last meer van doorkomende tandjes of luieruitslag, hoi, hoi!)

2. Het is een faaaase
Deed ik eerst nog wat lacherig over dit zinnetje, inmiddels is het mijn houvast. Het allermooiste van fases is namelijk dat ze weer voorbij gaan. Van de één op de andere dag geen fruithap meer willen? Fase! Opeens niet meer lief gaan slapen, maar het op een brullen zetten zodra hij het woord “dutje” hoort? Fase! Standaard om 06:05 wakker worden? Fase!

LEES OOK: Deze 10 dingen staan je te wachten met een peuter in huis

3. Let it go
Leven met een baby is een aaneenschakeling van potentiële kleine frustraties. Bijvoorbeeld: stukjes avocado die niet in zijn mondje verdwijnen, maar vakkundig in alle kiertjes van onze houten tafel worden geplamuurd. Oh well, niets meer aan te doen. Ik channel mijn inner-Elsa en ik laat het los. (Geleerd van collega en meester-loslater Phillipine).

4. Het is een sprongetje
Bij onverklaarbaar baby-puber gedrag is het ook heel fijn om jezelf in te prenten dat het vást om een sprongetje uit Oei ik groei! gaat. Dat betekent namelijk dat het babygedrag in kwestie (bijvoorbeeld: keihard huilen als je op je buik ligt en nét niet bij het speeltje kunt) een aankondiging is van een aanstaande ontwikkeling (in dit geval: kruipen!).

5. Sleep is overrated
Jarenlang werkte ik als barista voor een koffieketen die deze slogan hanteert, maar pas sinds ik moeder ben, kan ik hem écht waarderen. Natuurlijk is een nacht van acht uur zalig, maar ik weet inmiddels: op 4 uur slaap en wat espresso kom je de dag ook pri-ma door.

6. Het wordt vanzelf weer bedtijd
Mijn redding op de echt lastige dagen waarin alles volgens Murphy’s Law-scenario verloopt (denk: baby ziek en huilerig, gebroken nacht achter de rug, geen koffie meer in huis, buiten regent het en o hee, daar komen ook weer twee nieuwe tandjes door. AARGHH). Gelukkig tikt de klok gestaag door en komt vanzelf dat magische moment waarop je op de bank kunt ploffen met een groot glas wijn.

7. Dat gaat mijn kind nóóit doen
Net als je denkt dat het makkelijker wordt, zie je om je heen voormalig lieve baby’s veranderen in allerhande terrorpeuters. Gelukkig kan ik mezelf nog even voorhouden dat mijn schatje nooit van die mega woede-aanvallen in de supermarkt zal krijgen. (Ja toch? Please?)

LEES OOK: Dit zeggen moeders tijdens een vriendinnen-avondje