Tips om je relatie leuk te houden (na de komst van een baby)

14.02.2022 06:00

Toen Max werd geboren, schrok Femke zich wild. Ze raakte Reinier helemaal kwijt. Dit waren haar valkuilen.

Voor Reinier en ik het wisten, gingen heel veel gesprekken alleen nog over voedingen, luiers, slabbetjes en slaapjes. ’s Avonds lagen we uitgeput naast elkaar op de bank een serie te kijken en rolden we zonder enige intimiteit het bed in. Wil jij niet in deze valkuil stappen? Zie hier zeven tips die ons hielpen om het aantal ruzies een beetje binnen de perken te houden.

LEES OOK: Renée adviseert: stop met relatietherapie, ga samen naar een hotel!

Eén
Maak duidelijke afspraken: wie doet wat? Reinier doet bijvoorbeeld altijd de ochtenddiensten (uit bed halen, eten geven en naar de opvang brengen) en ik de avonddiensten (ophalen van de opvang, eten geven, in bed stoppen). Op zaterdag doet hij de boodschappen voor de week, terwijl ik het huis schoonmaak. Daar is heel wat strijd aan vooraf gegaan, maar het werkt nu als een trein.

Twee
Word niet te snel boos. Door de gebroken nachten raakte ik sneller geëmotioneerd en had ik de neiging om overal kwaad over te worden. Ik heb zelfs uitgeroepen: ‘Van mij hoeft het allemaal niet meer!’ Belachelijk, zie ik nu. Het is volkomen normaal dat het stresslevel wat hoger ligt nadat je een baby gekregen hebt. Leer tot tien tellen.

Drie
Toon interesse. Het is zo makkelijk om alleen nog maar over de baby te praten, maar voor je het weet heb je geen idee meer wat er voor de rest in het hoofd van de ander speelt. Wij zeggen nog steeds af en toe tegen elkaar: ‘OK, we hebben het nu alweer een uur over Max. Hoe was je dag verder?’

Vier
Spreek uit wat je dwarszit. Maar doe dit nadat de baby op bed ligt. Pas toen Max begon te huilen, terwijl ik naar Reinier stond te schreeuwen dat ik het belachelijk vond dat het nooit stofzuigde, besefte ik dat het misschien beter was om de confrontatie uit te stellen. Probeer kritiek vanuit jezelf uit te spreken. Zeg niet: ‘Jij doet nooit iets in het huishouden’, maar: ‘Ik voel me momenteel nogal overspoeld door alle taken die bij mij liggen.’

Vijf
Heb seks. Ik had een hele tijd geen zin in seks (en dat is ook prima), maar let erop dat het geen onoverkoombaar obstakel wordt. Toen Reinier en ik weer voor het eerst gehonkebonkt hadden, konden we de dag erna een stuk beter door één deur.

Zes
Ga in ieder geval één keer per maand samen uit. Voor je het weet ben je alleen nog ouders en geen geliefden. Reinier en ik gaan elke maand uiteten en spreken alleen onder het voorgerecht over Max en daarna over andere dingen.

Zeven
Ja, het klinkt banaal hoor, maar trek gewoon af en toe weer eens een kanten lingeriesetje aan. Voor je het weet ben je een verlepte moeder en dat wil je echt niet!