Vijf wijnen die passen bij het (irritante) gedrag van je peuter

19.10.2015 04:55

‘A glass of wine a day, keeps the doctor away’. En zo is het. Daarmee hierbij: de beste wijnen om de dag mee door te komen in geval van gekmakend en irritant peutergedrag.

Riesling: mooie match bij een explosieve poepluier
Je kent ze wel, van die poepluiers die overlopen van de gele, zure derrie. Mocht je je weer eens tot aan je ellebogen in deze substantie bevinden, dan raden we je per direct een Riesling aan. Helaas wordt deze Duitse druif nogal eens ondergewaardeerd. Riesling is verfrissend en heeft een lage zuurgraad. Wij zeggen: je hebt vandaag al genoeg zuren te verduren gehad. Schenk in die wijn. Proost!

Chardonnay: perfect bij een gekmakende peuterattitude
Als jouw peuter je de godganse dag op zijn manier de middelvinger heeft gegeven (lees: schreeuwen, schoppen, krijsen, slaan) dan zit er nog maar één ding op: kind laten uitrazen op de gang, oordoppen in en jezelf op een glas Chardonnay trakteren. Die volle, ronde smaak. De aroma’s van appel, peer en meloen – mmm. De druif kan op alle mogelijke gronden worden verbouwd. Aanpassingsvermogen, ja. Iets dat je van de meeste peuters niet kunt zeggen. Cheers!

LEES OOK: Die lange woensdagmiddagen… Wanneer mag de wijn open? 

Sauvignon Blanc: voor als de muren op je afkomen
Soms (oké, vaak) zijn er van die dagen waarop het enige dat je ziet, de vier muren van je woonkamer zijn. Plus een peuter die van pure ellende al zijn Duploblokken tegen de muur smijt. Want: het regent. En regent. En regent. In dat geval adviseren we je één, of twee, glazen Sauvignon Blanc. Een paar slokken van dit knisperend frisse en aromatische goedje en alle stress en opgekropte irritaties verdwijnen als sneeuw voor de zon. Salut!

Merlot: eerste hulp bij terroriserende etters
Hebben de kinderen unaniem besloten zich collectief als complete idioten te gedragen? Dan heb je iets nodig dat makkelijk naar binnen glijdt. Maak kennis met Merlot. Ach ja, natuurlijk, die kende je al. Je bent ten slotte geen groentje. Zo’n beetje iedereen weet dat Merlot de Chardonnay is onder de rode wijnen: een pleaser. En dat is precies wat je nu nodig hebt. Niks ingewikkelde aroma’s, maar een toegankelijke wijn die fijn wegklokt. Cin cin!

Cabernet Sauvignon: ideaal bij slechte hygiëne
Wie onder de spuug, poep en peutersnot zit, moet een wijn drinken waardoor je je, ook als is het maar voor één glas, een echte royalty voelt. Graag attenderen we je op de koning onder de rode wijnen. Donker en rijk en heerlijk bij een steak. Echter: wie onder de menselijke lichaamssappen zit, heeft geen tijd om steak te grillen. Gelukkig is het drinken van een glas Cabernet zo gepiept. Schenk ‘m in je mooiste kristal. Maisha marefu! (ja, proost in het Swahili)

LEES OOK: Als papa en mama eindelijk weer eens uit eten gaan.