Vriendschap tussen kinderen voorbij, vriendschap tussen moeders ook?

27.04.2015 08:00

Hoe ouder je kinderen worden, hoe groter de dilemma’s. Af en toe lijken ze zelfs op volwassen problemen. Lezer Emily stuurde ons een e-mail met een prangende vraag en onze huispedagoge Krista Okma reageert.

EMILY VRAAGT…

Beste Krista,
Ik heb een dochter van elf. Micky. Zij raakte in groep drie van de basisschool bevriend met Elske (ook elf). De meiden zijn jarenlang goed bevriend geweest, deden alles samen en zo kwam het dat ik ook in contact kwam met Elske moeder Fernande. Ook tussen Fernande en mij klikte het enorm. Talloze keren hebben we met z’n viertjes uitjes gemaakt en als ik Micky kwam ophalen, dronk ik altijd nog een glaasje wijn met Fernande. De laatste maanden is de vriendschap tussen Elske en Micky echter enorm bekoeld. Elske is gaan puberen en Micky is echt nog een kind….Elske vindt Micky duidelijk niet meer zo interessant en laat haar links liggen. Dit komt ook de vriendschap tussen Fernande en mij niet ten goede. Mijn vraag is: wat moet ik doen? Moet ik de meisjes weer dichter tot elkaar brengen? Moet ik Fernande erop aanspreken? Ik merk dat ik moeite heb met het gedrag van haar dochter en nu ook anders tegen haar aankijk. Hoe ga ik hier het best mee om?

Groetjes,
Emily

KRISTA ANTWOORDT

Beste Emily,
Ik denk dat je vraag voor veel moeders herkenbaar is. Met sommige moeders heb je een hele leuke klik en als jullie kinderen dan ook veel met elkaar spelen, breng jullie ook veel tijd samen door.  Gesprekken waarin je best veel deelt. Alleen al het feit dat je kinderen in dezelfde leeftijd hebt, die naar dezelfde school of klas gaan, geeft meer dan genoeg gespreksstof. Wel is het belangrijk om jouw vriendschap met de moeder van Elske, en die tussen Micky en Elske uit elkaar te houden. Voor jou en Fernande was het samen spelen van jullie meiden de aanleiding om elkaar beter te leren kennen. Mijn persoonlijke ervaring is dat wanneer die vriendschap er eenmaal staat, je ook prima buiten de kinderen om kunt afspreken voor een koffietje of een wijntje. Alleen niet met het doel om ook de meiden weer dichter tot elkaar te brengen. Hoe jammer ook, daar gaan de meiden echt zelf over. Wel kun je, als jouw dochter er verdrietig van wordt, met je dochter kijken hoe ze dit met Elske kan bespreken. En, als Elske dit goed vindt, aan Fernande vertellen dat Elske er verdrietig van wordt. Misschien heeft Fernande nog een tip? Zij kent haar dochter tenslotte het beste. Probeer verder niet te veel te oordelen over het gedrag van Elske. Het ene meisje pubert nou eenmaal eerder dan het andere meisje. Wie weet vindt Fernande het zelf ook best lastig en praat ze er graag met je over. Mocht dit zo zijn, laat het initiatief  om het daarover te hebben dan wel van Fernande komen, dat zorgt voor een heel ander gesprek.

Groeten,
Krista

Psst… lees ook 25 regels over opvoeden en kinderen (die je niet de boekjes haalt!)