Waarom je als jonge moeder maar beter voor jezelf kunt beginnen

Nationale Nederlanden
Niet lang nadat Femke moeder werd van Max, vond er een grote reorganisatie plaats in het bedrijf waar zij werkte. Na haar ontslag ging ze aan de slag als zzp’er. En terwijl iedereen riep, en zijzelf ook dacht, dat dat allemaal veel te onzeker was (“zo krijg je dus nooooooooit meer een hypotheek, straks moet die baby voor altijd bij jullie op de kamer blijven liggen!!!”) plukt ze nu nog steeds de vruchten van die beslissing. 

Ik herinner het me nog goed: de eerste weken van mijn zzp-schap. Het voelde ontzettend eng en wankel. Acht jaar lang was ik in dienst geweest van verschillende bedrijven. Dat betekende dat ik gedurende acht jaar precies wist welk bedrag er maandelijks op mijn rekening gestort werd, dat ik doorbetaald werd als ik ziek was en dat ik pensioen opbouwde. Plots was er niks van dat alles meer. Ik moest hard aan de bak om voor mezelf te zorgen. Zelf opdrachten binnenharken, zelf zorgen voor een basisomzet waarvan ik rond zou kunnen komen, zelf mijn facturen en financiële administratie op orde houden, zelf zorgen voor een potje voor ziektedagen. Iedere maand was ik bang dat ik het allemaal niet zou redden, iedere maand was ik opgelucht als ik toch weer mijn huur kon betalen en eten op tafel kon zetten.

Er waren nogal wat mensen die kritisch keken naar mijn carrièrestap. Dat ik net nu, nu ik een baby van een half jaar had en behoefte had aan een vast inkomen en een vaste structuur, me in een onzeker bestaan stortte. Dat konden een paar familieleden en andere belangstellenden niet zo goed begrijpen. Maar ik werd elke maand blijer dat ik zzp’er geworden was. Het gaf me namelijk zoveel meer vrijheid dan ik gewend was in mijn vaste baan. Ik hoefde me niet meer elke ochtend te haasten naar de trein om op tijd op mijn werk te zijn en hoefde me ook niet meer te haasten voor de trein om op tijd op de kinderopvang te zijn. Als zzp’er kun je heerlijk je dagen zelf indelen en dus altijd op tijd op de opvang zijn en dat uurtje wat je nog nodig hebt om je werk af te maken, haal je gewoon ‘s avonds in. Ook kun je besluiten om drie dagen kei- en kei-hard aan een klus te werken om de laatste twee dagen van de week met een zak chips Netflix te kijken en je kind extra vroeg uit het kinderdagverblijf te halen. En je hebt geen baas die over je schouders mee loopt te gluren of die dingen kan zeggen als: zullen we volgende week een functioneringsgesprekje inplannen?

Maar maar maar. Je bouwt helemaal geen pensioen op. Wat doe je als je ziek wordt? Hoe kun je ooit nog een huis kopen? Ik hoor de angstige zorgenmakers van destijds (en ik was één van hen) nog steeds in mijn oor schreeuwen. Voor ziekte zijn er best betaalbare verzekeringen, als je een beetje een goeie omzet gaat draaien kun je ook een pensioenpotje gaan maken en de mythe dat zzp’ers geen hypotheek kunnen krijgen is ook uit de tijd. I

En dat huis dan? Als zzp’er kan het lastig zijn om een hypotheek af te sluiten, zeker omdat het zo complex kan zijn. Nationale-Nederlanden heeft dit proces vereenvoudigd, zodat je ook als zzp’er snel een rentevoorstel ontvangt. Alles wordt een stukje makkelijker als je al drie jaar zzp’er bent, maar ook als je nog maar een jaar bezig bent is een hypotheek mogelijk.  Nationale-Nederlanden vraagt je dan om een onafhankelijk vastgesteld toetsinkomen. Dit toetsinkomen blijkt uit een inkomensverklaring die je kan aanvragen bij drie partijen.

Wil jij als zzp’er een hypotheek aan gaan vragen? Deze tips helpen je verder:

  • Vraag een hypotheekadviseur om advies. Hij kan je inzicht geven in alle mogelijkheden.
  • Bereken zelf wat je kunt missen. Probeer een prognose te maken voor de komende jaren. Denk hierbij bijvoorbeeld ook na over een eventueel back-up plan, zoals in loondienst gaan.
  • Zorg voor voldoende eigen geld. Doordat je in 2018 nog maximaal 100% van de woningwaarde kunt lenen, heb je eigen middelen nodig voor alle bijkomende kosten.
  • Check je verzekeringen. Het helpt verzekerd te zijn bij arbeidsongeschiktheid en overlijden.
  • Neem de juiste documenten mee naar je hypotheekafspraak. Denk hierbij onder andere aan je KVK-inschrijving, jaarcijfers of inkomensverklaring, prognose en pensioenoverzicht.

In het eerste jaar van mijn zzp-schap kochten Reinier en ik een huis. Op ons beider inkomen. Echt, het zijn hobbels die niet moeilijk te nemen zijn. Dus. Mocht je soms denken: ik wil ook voor mezelf beginnen. Aarzel niet vanwege angsten die je door anderen aangepraat worden. Als je geloof hebt in je kunnen en je denkt dat je binnen afzienbare tijd een aardig maandsalaris bij elkaar kunt sprokkelen, ga er dan voor. Angst is maar voor even, spijt is voor altijd.

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Nationale-Nederlanden, maar de inhoud ervan is van onszelf.  Lees hier alles over ons advertentiebeleid

Ondernemen en een hypotheek. Het lijkt een lastige combinatie, maar bij Nationale-Nederlanden kan iedereen in aanmerking komen voor een hypotheek. Het werkt wel wat anders dan als je ‘gewoon’ in loondienst bent, maar daar helpt Nationale-Nederlanden je graag mee. Op www.nn.nl/ondernemershypotheek vind je nog veel meer informatie. En een e-book, zodat je je zelf ook al een beetje kan inlezen. 

Geschreven door
More from Femke Sterken

Tips om je relatie leuk te houden (na de komst van een baby)

Toen Max werd geboren, schrok Femke zich wild. Ze raakte Reinier helemaal...
Lees verder