Waarom de kraamhulp ECHT niet uit het basispakket moet!

28.05.2015 09:00
de kraamhulp

Philippine beviel onlangs van haar tweede kind. En omdat ze bij haar eerste baby de liefste/beste/fijnste kraamhulp van heel Nederland had, vroeg Philippine zodra ze wist dat ze zwanger was van nummer twee of ze alsjeblieft ook deze keer weer wilde komen helpen? Uiteraard, was het antwoord. Lang leve de kraamhulp! 

Vorige maand ontstond de discussie of de kraamzorg in het basispakket van de zorgverzekering moest blijven, ja of nee. Gelukkig besloot minister Schippers van wel, omdat ze vindt dat die zorg bijdraagt aan het herstel van de moeder en een goed begin van het kind. En daar ben ik het helemaal mee eens! Want er is niets fijners dan in de watten gelegd te worden door de kraamhulp (als je een beetje een fijne hebt tenminste).

LEES OOK: Die bevalling ging nog wel, maar toen… Over de eerste 10 dagen erna

Dit is waarom zij je beste vriendin is de eerste acht dagen na je bevalling;

  1. Ze brengt rust in de tent. Kom je net terug uit het ziekenhuis met een verse baby en raak je thuis in blinde paniek wat je moet gaan doen? (met jezelf en met het kind). Geen nood, met een beetje mazzel staat je kraamhulp over een uurtje op de stoep om je te helpen ‘opstarten’ (zoals dat heet).
  1. Ze is jouw brein. Ze onthoudt hoelaat je baby heeft gedronken en aan welke borst. Iets wat jij door het slaapgebrek en alle euforie die een nieuwe baby met zich meebrengt na vijf minuten alweer was vergeten.
  1. Ze lost al je problemen op
    Stuwing? Daar zijn de koolbladeren al. Rode plekken op je borst? Die masseert ze tijdens het voeden wel even weg (ja echt alle schaamte is voorbij jongens). Pijnlijke tepels? Dan vist ze een tube wonderzalf uit haar tas. Een ravage ‘down under’? Een boterhamzakje met bevroren appelstroop doet wonderen.
  1. Op dag 3 en 4 kun je bij haar uithuilen (kraamtranen) en is ze extra lief voor je.
  2. Ze maakt iedere dag de heerlijkste fruithapjes.
  1. Ze verschoont je bed, doet de was, de afwas, stofzuigt en dweilt en haalt een lapje over de wc. Wat een luxe.
  1. Ze vraagt het bezoek hun schoenen uit te doen en handen te wassen voordat ze binnen komen en aan de baby gaan zitten. Zet koffie, thee en smeert beschuiten en stuurt na 20 minuten iedereen weer de deur uit. Heerlijk. Rust.
  1. Ze beveelt de kersverse moeder (en ook de vader als die thuis is) ’s middags in bed te gaan liggen voor een middagdutje, terwijl zij beneden jouw/jullie huilende baby in slaap wiegt.
  1. Ze verzorgt je baby met militaire precisie. Hij wordt dagelijks gewogen, al zijn luiers worden bestudeerd en dit alles wordt keurig bijgehouden in een logboek (het kraamverslag).
  1. In ditzelfde boek schrijft ze elke dag een verhaaltje over hoe de nacht is geweest, hoe het met moeder en kind gaat en wat jullie zoal hebben gedaan. Heb jij namelijk geen puf voor, maar is toch best leuk ‘voor later’.
  1. Ze doet spelletjes met je oudste kind
  1. Ze maakt stiekem de liefste foto’s van het nieuwe gezin
  1. Als jij na vijf dagen (eigenwijs!) al naar buiten wilt, loopt ze een blokje met je mee (en ja ze had gelijk, het valt een beetje tegen, je staat inderdaad nog flink te wiebelen op je benen).
  1. Ze drukt je op het hart dat het écht wel goedkomt als jullie op de achtste dag weer afscheid van elkaar nemen en jij haar snikkend in de armen valt hoe jullie je morgen nou moeten redden zonder haar. En ze heeft nog gelijk ook.

Pssst, lees ook nog even de 10 geboden voor een relaxte kraamperiode en die eerste acht dagen als kersverse moeder kunnen helemaal niet meer stuk!