Waarom ik morgen niet op de PvdA stem, met de groeten van mijn 3-jarige zoon

17.03.2015 13:40

Diederik Samson wil dat kinderen van 3 al naar school gaan. Dat is veel te jong, vindt Barbara. “Laat die kleintjes gewoon lekker nog een beetje banjeren. Ze moeten naast taal nog zoveel andere dingen leren.”

Kinderen van 3 horen al op school te zitten. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samson. Dat hij dat goed bedoelt, daar twijfel ik niet aan. Ook de Onderwijsraad adviseerde in 2010 al 3-jarigen vijf ochtenden in de week naar de basisschool te laten gaan. Samson maakt zich samen met die Raad  zorgen over kinderen uit gezinnen met een taalachterstand, over de kloof tussen hoog- en laagopgeleid, en hij zegt dat het die kinderen kan helpen om al op vroege leeftijd te worden geschoold. Dat snap ik en daar kun je alleen maar vóór zijn.

Maar ontnemen we onze kleintjes dan niet een heel belangrijke periode waarin ze gewoon lekker klein mogen zijn? Op het kinderdagverblijf mogen ze lekker tussen de middag slapen, hun luiers worden verschoond en als ze zich niet lekker voelen mogen ze bij de leidsters op schoot. Het is er warm, liefdevol en gezellig.
Ze leren er ook van alles: met anderen kinderen omgaan, ze worden voorgelezen, ze leren er een stift vasthouden, vingerverven, samen puzzeltjes maken, en ja: ook taal. Maar wel in een veilige en zachte omgeving waar ze gewoon nog kunnen dutten en een luier mogen dragen als ze daar nog aan toe zijn.

Laat ze nog even vrij zijn, lekker een dagje in de week bij oma en/of bij mamma en pappa thuis, niet nu al vast zitten in een spitsuur, met broodtrommeltjes en een schoolbel. Laat ze gewoon lekker nog een beetje banjeren. Ze moeten naast taal nog zoveel andere dingen leren.

In mijn jeugd gingen we pas met 6 jaar naar school, tot die leeftijd kon je gewoon klein zijn. Het harde werken aan sommen en taal begon pas na die leeftijd. Dat hebben we nu vervroegd naar 5 jaar. Dan worden kinderen leerplichtig. En op 4-jarige leeftijd mogen kinderen al naar school, wat de meeste kinderen doen.

Sinds een paar jaar is er de voorschool. Dat is een knalsucces. Van de kinderen met een taalachterstand gaat 80 tot 85 procent inmiddels naar de voorschool. Dus als Samson het verplicht gaat stellen dat kinderen van 3 al naar school gaan, bereikt hij daarmee vooral de kinderen zónder taalachterstand, de kinderen die niet tot de risicogroep horen. Daarom zeg ik: stuur bij waar het nodig is, natuurlijk, maar laat de kinderen die dat aankunnen nog even klein zijn.

Daarom stem ik woensdag niet op de PvdA. Met de groeten van mijn 3-jarige zoon!