Waarom je je kind wél moet vaccineren! (De visie van een wetenschapper die moeder is!)

24.04.2015 08:30

Toen lezer Sanne Rijpma vorige week ons artikel tegenkwam waarin getwijfeld wordt aan het vaccineren van je kind, klom ze meteen in de pen. En ze weet waar ze het over heeft. Sanne is namelijk wetenschapper, bezig met het afronden van haar promotie over malaria en gespecialiseerd in de toxicologie. Sinds twee jaar is ze moeder van dochter Rosemijn.

Sanne: “Als wetenschapper maak ik me grote zorgen over het feit dat een toenemend aantal ouders hun kinderen niet laat vaccineren. Maar als moeder houd ik pas echt mijn hart vast. Ik ben er van overtuigd dat iedere moeder en vader het beste wil voor zijn of haar kind. Natuurlijk is het goed dat er vragen bij de vaccinaties worden gesteld. Je moet altijd zelf blijven nadenken en niet klakkeloos doen wat de overheid je voorschrijft.

Geen goede argumenten
Jammer genoeg zijn de bronnen waaruit informatie wordt geput niet altijd objectief of juist. De argumenten die door bijvoorbeeld de website Kritisch Prikken worden aangedragen, spreken erg tot de verbeelding; wie laat zijn kind met kankerverwekkende stoffen injecteren?! (Ik niet). Maar als het dan gaat om de bewijzen die worden aangevoerd, blijken die op weinig gestoeld.
Inderdaad, in een vaccin zitten een aantal stoffen die bedoeld zijn om het te conserveren, en het immuunsysteem te activeren. Deze stofnamen klinken inderdaad best indrukwekkend, maar als het gaat om gevaarlijkheid van stoffen, dan moeten die het toch vooral van de dosis hebben. Diwaterstofoxide kan een groot risico opleveren; als je er een liter of vijf van inneemt, dan zwellen al je cellen op en kun je daar dood aan gaan (we hebben het hier over water). Sommige van de aan vaccinatie toegevoegde stoffen worden ook ter conservering van voedingsmiddelen gebruikt; je gemiddelde sushi bevat een veelvoud van wat er in een prikje zit. ‘Dierlijk DNA’ in vaccinaties”?! Ja! Want als je je immuunsysteem wil trainen om de vijand te ontdekken, zul je een stukje van die vijand moeten laten zien.

LEES OOKDit geloof je niet! Wat een moeder van een autist allemaal te horen krijgt..

Hoe zit het nu precies?
Vaccinaties zijn op het principe gebaseerd dat je een verzwakte ziekteverwekker aanbiedt, zodat je je eigen immuunsysteem kan trainen om jezelf te beschermen. Wat is er nou mooier en natuurlijker dan dat? Ik hoop van harte dat we deze strategie op termijn ook kunnen gaan toepassen voor malaria; de ziekte waar ik aan werk en waar nog zoveel kinderen aan sterven. Ernstige en potentieel dodelijke ziektes zoals kinkhoest en polio hebben we dankzij vaccineren kunnen uitbannen, wat een ongelooflijk grote winst op heeft geleverd. Wij weten niet meer zo goed wat de gevolgen zijn van deze infectieziekten kunnen zijn. Hoe goed je immuunsysteem ook is, hoe goed je hygiëne en voedingsstatus; tegen dit type infectieziekten zijn kleine kindjes niet opgewassen!! Ze kunnen er dood aan gaan, of hun leven lang met de gevolgen ervan moeten dealen. Polio bijvoorbeeld, vroeger ook wel bekend als kinderverlamming: mensen konden hun hiervan hun leven lang verlamd blijven.

Autisme komt echt niet door vaccineren
De effecten van vaccinaties worden zeer streng gemonitord: als er complicaties na een vaccinatie ontstaan, wordt dit centraal geregistreerd. Met deze gegevens wordt ook veel onderzoek gedaan; en ondanks dat er beschikking is over een grote database van mensen (kinderen) die gevolgd zijn, heeft men geen associatie kunnen aantonen met ziektes. Vaak genoemd worden epilepsie, autisme en dementie. Maar deze komen dus net zo goed voor bij mensen die níet gevaccineerd zijn. Er is ooit één artikel gepubliceerd wat een associatie met autisme liet zien. De heer Wakefield, die het onderzoek uitvoerde bij een zeer beperkt aantal proefpersonen, bleek verstrengelde belangen te hebben om een eigen vaccin te produceren. Het artikel werd teruggetrokken, maar wordt nog steeds door veel mensen aangehaald als bewijs dat vaccinaties schadelijk kunnen zijn, onder het mom: waar rook is, is vuur.

En dan nog
Maar stel dat ik het mis heb. En er wel schadelijke gevolgen zouden kunnen zitten aan vaccinaties, op de hele lange termijn bijvoorbeeld. Dan nog. Momenteel zijn er steeds meer incidenten van pasgeboren baby’s die overlijden aan bijvoorbeeld kinkhoest. Hele kleine kindjes kunnen daartegen nog niet gevaccineerd worden. En als de dekkingsgraad van het aantal kinderen dat wel gevaccineerd is omlaag gaat, dan kunnen deze infectieziekten weer gaan rondwaren. Ik moet er niet aan denken dat me dat zou overkomen. De beslissing om niet te vaccineren is er één waarvan je wel de gevolgen moet realiseren. Je hebt wat mij betreft als ouder een verantwoordelijkheid om je goed te informeren.”

(voor de duidelijkheid: Sanne heeft geen banden met de farmaceutische industrie)

LEES OOK: Waarom je altijd moet liegen tegen het consultatiebureau