Waarom standaard dieetadviesjes NIET werken voor moeders!

24.10.2019 00:10

Jonge moeders hebben echt niks aan al die standaard dieettips van heel erg slanke gezondheidsgoeroes en aanverwante lekker wijven. Hoezo, moeten we meer gaan bewegen? Alsof we dát niet allang doen. (En nog meer bullshit-tips)

Ik word er soms gek van, al die makkelijke adviesjes om af te vallen die je overal leest. Je moet gewoon minder eten, meer bewegen bla bla bla. Nou, laat dat ‘gewoon’ er maar vanaf hoor! Sinds ik kinderen heb, doe ik niks meer ‘gewoon’.

‘Gewoon’ even koken? Met twee ruziënde jongetjes en een huilende peuter aan mijn rokken?

Daarna ‘gewoon’ even ontspannen? Met ogen die rond tien uur als alles weer KLAAR is vanzelf dichtvallen?

En daarna ‘gewoon’ lekker slapen – met een kind met nachtmerries, een peuter die midden in de nacht gilt, en een paar plasbedden per week.

Lees ook: Waarom jonge moeders niets hebben aan standaard seksadvies

Als ik lees hoe makkelijk die afvaltips worden opgetikt word ik woedend. Dit is wat ik over het advies van al die knappe en slanke lifestylegoeroes te zeggen heb:

Ga bewegen
Weet je: sinds ik kinderen heb beweeg ik me suf. In de kraamtijd liep ik honderden kilometers achter de kinderwagen. Nu, in de peutertijd, til ik honderden keren kilo’s mensenvlees twee trappen op, meestal in combinatie met een boodschappentas en een woedeaanval. En haast + stress. Daarmee verbrand ik calorieën, maar dat werkt dus in ieder geval niet!

Blijf borstvoeding geven
Heb ik ook gedaan. Mijn borsten die ooit mooi waren, rond en vol, zijn nu leeg. Ik denk dat ik daarmee inderdaad een paar kilo mee moet zijn verloren.

Stop met koolhydraten eten
Weten jullie wat kinderen lekker vinden? Pasta, brood, rijst en PATAT. Als ik een privéchef-kok had, zoals Gwyneth, dan zou het wel lukken hoor, elke dag een quinoasalade eten. Maar die heb ik niet. En energie over om twee keer te koken dus ook niet. Dus eet ik elke dag mee met de kinderen. Koolhydraten.

Ga superfoods eten
Ik flikker weleens een handje chiazaad door de Brinta, maar tot nu zonder enig resultaat. Kunnen jullie iets specifieker worden?

Eet minder
Zelfs dat is al gelukt! Er gaan vele dagen voorbij dat ik me rond de lunch realiseer dat ik maar half ontbeten heb omdat mijn peuter een woedeaanval kreeg bij alle hapjes die ik nam (“Nee, mij!!!”), waardoor ik maar hongerig door zit te tikken achter mijn laptop tot aan de lunch, waar ik eigenlijk geen tijd voor neem. EN ’s avonds tijdens het eten is er zoveel afleiding en sta ik al met één hand in de badkamer kinderen in het water te doen, dat je echt niet kunt zeggen dat ik nog minder zou moeten eten.

Neem een sportschoolabonnement
Top! Doe ik. Kost tegenwoordig maar 15 euro per maand. Ik heb het overgemaakt. Zullen we nu dan maar een wijntje drinken?

O ja, en dan de kop komt van ónze goeroe, Jelmer de Boer. Die is wél eerlijk! Kijk maar op deze chart.

 

ehbo