Waarom moeders steevast te laat naar bed gaan

15.08.2015 17:00

Acht uur slaap per nacht is fijn. Een avondje voor jezelf ook. Maar helaas is mij dat sinds ik moeder ben (nu zo’n 2,5 jaar) nog (bijna) geen enkele keer gelukt. Dit is waarom moeders steevast te laat naar bed (en te gestresst) gaan.

Rond 17.00 uur begint bij ons de avondspits. De trein van werk naar huis moet worden gehaald, kinderen moeten opgepikt bij de crèche of de oppas moet worden afgelost, er moeten nog boodschappen worden gedaan (en dus volgt er een survivaltocht door de Albert Heijn), een jengelend kind moet uit het klimrek geplukt. Goed, dan zijn we dus thuis en gaan de kinderen in bad, worden hun maagjes gevuld, verhaaltjes voorgelezen en na 3 keer plassen, 8 slokjes water en 5 keer terug naar boven om een speen erin te doen, zijn ze allebei stil. Het is nu ongeveer 20.00 uur. De Wereld Draait Door weer gemist, balen. Maar, de avond kan beginnen, of… toch niet?

LEES OOK: Wat je echt nooit tegen ouders met slaapgebrek moet zeggen

1. De woonkamer is nog een puinhoop. Overal waar je kijkt staan bouwwerken van Duplo, er loopt een treinbaan onder de tafel door, Playmobil ligt tussen de kussens van bank en in alle hoeken van de kamer liggen blokken (van de toren die een paar uur geleden met luid gejuich omver werd geschopt). Dus die gooi je allemaal in de speelgoedmand.

2. De tafel moet nog worden afgeruimd.

3. Nu zul je zien dat je er altijd achterkomt dat de vaatwasmachine vanmorgen nog niet uitgeruimd is.

4. Dus ga je die eerst uitruimen, dan doe je de borden van het avondeten in de vaatwasser, was je de pannen af en haal je een doekje over de tafel.

5. De halfvolle vaatwasser vul je aan met de flesjes melk, koppen koffie en ontbijtborden van vanochtend die nog in de gootsteen stonden

6. Blokje erin en draaien maar.

7. De was! Die moet nog worden opgevouwen en in de kasten teruggelegd (maar dit kun je doen terwijl je favoriete televisieprogramma op de achtergrond aanstaat!).

8. Hetzelfde geldt voor strijken.

9. Je loopt een rondje door het huis en plukt alle rondlingerende kleren van de gang en de trap en doet die in de was. De was kun je gelijk aanzetten trouwens want die zit toch alweer vol.

10. De stagiaire van de crèche van je kind heeft morgen haar laatste dag en jou is gevraagd om namens hem/haar nog iets leuks te ‘knutselen’ op het vel papier wat je hebt meegekregen.

11. Je gaat kijken bij je kinderen of ze nog lekker liggen te slapen.

12. Je pakt de gymtas in van je oudste kind.

13. Je haalt een brood uit de vriezer

14. Je springt nog even snel onder de douche en wast je haren (daar heb je ’s ochtends namelijk nooit tijd voor)

15. Je wisselt nog drie zinnen met je man.

16. Tanden poetsen, pyama aan en nog even lezen in bed.

17. Je onthoudt geen letter die je leest, want je denkt aan de dingen die je morgen allemaal moet doen

18. Je gaat je bed uit om de dingen die je écht niet moet vergeten nog even op te schrijven

19. Nog één keer kijk je bij de kinderen

20. Dan zie je dat het al 23.30 uur is en de jongste waarschijnlijk om 05.00 uur alweer ‘papa’ of ‘mama’ zal gillen.

21. pfff… Slaap lekker!

 

LEES OOK: Is 5 uur slaap genoeg? Nachtboek van een jonge moeder