Waarom Nederlandse kinderen de gelukkigste van de wereld zijn

gelukkig
Barbara sprak met haar Amerikaanse oom over haar leven, en hoe ze kinderen en werk combineert. En ze ontdekte weer eens: vergeleken met Amerikaanse ouders hebben we het zo fijn!

Elke week een fijn mailtje van ons?
[wysija_form id=”6″]

Mijn oom uit Amerika was op bezoek. Hij viel helemaal van zijn stoel toen hij hoorde dat we deze zomer vier weken op vakantie gingen. “Is dat normaal?” vroeg hij.
Euh, nou ja, stamelde ik. Vier is wel een beetje veel, de meeste mensen gaan drie weken, zodat ze de rest van het jaar ook nog af en toe weg kunnen.
“WAT?!?” zei hij. In de VS heb je dus hooguit twee weken vakantie – maar pas als je al een aantal jaren in dienst bent. Daarvoor is het: nul weken.
Dus gingen we even door met vergelijken: de meeste stellen die hij kent met jonge kinderen werken of allebei fulltime van ‘s morgens héél vroeg tot ‘s avonds héél laat. Of de moeder blijft helemaal thuis, omdat het anders niet te doen is. Maar dan heb je weer te weinig geld, want alles daar is DUUR. Mijn nichten daar hebben mannen die voor zichzelf zijn begonnen, maar die moeten weer zo hard werken – en die vrouwen ook in dat bedrijf – dat er helemaal geen tijd is voor vakantie.
En o ja, en de zomervakantie van de kinderen duurt 3 maanden.
“WAT?!” zei ik deze keer.
Dat betekent dus: kamp, logeren bij oma, en verder: vet improviseren.

Hij vond het zo leuk om te horen dat wij regelmatig thuis zijn, de kinderen van school halen om drie uur, dat we alles op de fiets kunnen doen, dat ze naar school kunnen lopen, dat oma een dagje in de week oppast – en opeens was ik zo blij met onze lieve poezelepoelelige maatschappij!

En ik niet alleen. Unicef onderzoekt het regelmatig, en ook de British Child Poverty Action Group, de World Health Organization: welke kinderen zijn nou het gelukkigst en hoe komt dat?
Het antwoord: NEDERLANDSE!

Lees hier de 8 redenen.

En hier het bericht van Unicef.

Kinderen in Nederland hebben het veel beter getroffen dan hun leeftijdgenoten in andere industrielanden. Zij voelen zich erg gelukkig en hebben veel betere relaties met hun ouders en broers en zussen dan kinderen in andere ontwikkelde landen.

Dat blijkt uit een onderzoek waartoe UNICEF Duitsland opdracht heeft gegeven. Twee jaar geleden bleek uit een ander Unicef-onderzoek ook al dat Nederlandse kinderen het gelukkigst zijn van alle leeftijdgenoten in ontwikkelde landen.

De Duitse wetenschappers bepaalden het geluk van kinderen in 21 industrielanden aan de hand van zes criteria: de materiële situatie, gezondheid, opleiding, relaties met de ouders, broers, zussen en leeftijdgenoten, veiligheid en de subjectieve ervaring van geluk. Bij twee van de zes criteria (relaties met ouders, broers, zussen en leeftijdgenoten en de subjectieve ervaring van geluk) scoorden Nederlandse beter dan de kinderen uit de andere twintig landen. Het slechtst scoorden de Nederlandse kinderen bij de materiële situatie: de zevende plaats.

Wat de kansen op een goede opleiding betreft, hoeven de Nederlandse kinderen alleen hun leeftijdgenoten uit Finland voor te laten gaan. Op dat criterium scoren landen als Noorwegen, de Verenigde Staten en Spanje aanzienlijk slechter. Lijdt in Duitsland 12 procent van de kinderen aan overgewicht en gebrek aan beweging, in Nederland is dat ‘slechts’ 8 procent. Toch staat Nederland bij het criterium gezondheid slechts op de zesde plaats, achter onder meer Zweden (1e) en Tsjechië (3e).

Na de Nederlandse kinderen komen hun Zweedse en Finse leeftijdgenoten op de tweede en derde plaats. De Verenigde Staten sluiten de rij van 21 landen. Wat de materiële situatie en de relatie met ouders, broers en zussen en leeftijdgenoten betreft scoren de Amerikaanse kinderen het slechtst van alle landen. Oostenrijkse kinderen hebben een goede relatie met hun gezinsleden, maar hun gezondheid is het slechtst van alle leeftijdgenoten in de 21 landen.

Lees ook: 22 Dingen waarvan je niet had gedacht dat je ze ooit zou zeggen

Bekijk ook onze video ‘Afscheidsbrief aan slaap’

Geschreven door
More from Barbara van Erp

Wat er allemaal mis kan gaan als je op kraamvisite gaat

Barbara is altijd bloednerveus als ze op kraamvisite gaat. En dan gebeuren er dus...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.