Hoe te weinig slaap voor wallen zorgt… en wat je kan doen!

23.06.2014 05:00
waarom hebben we wallen

Als er iemand slaap nodig heeft, is Renske het wel. Voordat ze moeder werd sliep ze zó tien uur weg op een nacht, maar de laatste vijftien maanden komt ze niet verder dan vijf à zes uur. Gevolg: donkerzwarte wallen. Hoe komt dat toch?

Laten we eerlijk zijn: jonge moeders zien er niet allemaal even stralend uit. De eerste week misschien nog wel, omdat ze drijven op adrenaline en euforie, maar daarna gaat het heel rap bergafwaarts. Het gros van de jonge moeders heeft na een week of drie opgezette ogen en dikke donkere wallen.
Dat is geen aanname, maar dat wijzen de serieuze onderzoeken uit. Te weinig slaap zorgt voor gezwollen, rode ogen, hangende oogleden en een rimpelige huid. Bovendien is ook bewezen dat mensen die acht uur slapen er gezonder en aantrekkelijker uitzien dan mensen met slaapgebrek.

Vochtgebrek
Ik schrok me natuurlijk het apenzuur toen ik dit las. Geobsedeerd ging ik op zoek naar iets dat nog belangrijker is dan de oorzaak: wat je eraan kan doen!?!
Dat blijkt een lastig verhaal.
In feite heeft het allemaal te maken met de vochthuishouding in ons lijf (of eigenlijk: in ons gezicht). Omdat de huid van de oogleden, zowel onder als boven, heel dun is, zie je het meteen als je te weinig gedronken hebt of teveel zout gegeten. Bij een te weinig aan vocht krijg je dieperliggende ogen en bij een teveel aan zout, wordt je aanblik een beetje pafferig.
Maar het is helaas niet zo dat je dan gewoon meer water en minder zout moet nuttigen.

Bloedvaten die door gaan schijnen
Hoe dit nu precies verband houdt met een tekort aan slaap hebben wetenschappers nog niet ontdekt. Er wordt gewezen op de redenen van het late slapen (feest vieren, alcohol, een nacht tranen/liefdesverdriet), maar dit gaat bij een jonge moeder niet op. Het enige wat zij doet is om de drie uur opstaan om in het holst van de nacht een jengelende baby te voeden.
Wat haar uitput.
En donkere wallen veroorzaakt.
Voor die die zwartblauwige kringen is dan wel weer een logische verklaring te vinden, want áls je nu eenmaal een uitgedroogde huid hebt onder je ogen, dan schijnen de bloedvaten onder de huid extra door. Dat moeten we dus sowieso voorkomen!

Mijn voorlopige advies: weinig zout, veel drinken en flink smeren met concealer – en elke dag bidden dat je weer naar acht uur slaap gaat.
Of toch slapen wanneer de baby slaapt (maar wie heeft daar tijd voor?!)

 

 

Foto: Thinkstock