Waarom het zo moeilijk is om te lijnen als je kinderen hebt

17.09.2016 11:00

Was het, voordat je moeder werd, al best pittig om te lijnen, met kinderen over de vloer is het helemaal een flinke uitdaging. Sinds Femke aan het Weightwatchen is, zijn er heel wat momenten waarbij ze echt op haar tanden moet bijten.

Als je een pittige peuter hebt, zoals ik, wil je aan het einde van een dag vol van woedeaanvallen alleen nog maar op de bank neerploffen met een grote zak M&M’s. Want ja, dat doen vrouwen: die belonen zich met eten, als ze het lastig hebben. Nu wil ik niet zeggen dat ik het zwaarste leven allertijden heb, maar soms voelen de dagen met mijn peuterzoon als keihard werken ja en dan kijk ik uit naar mijn schuimige latte onder GTST en een roze koek (of vier!). Dat is echter niet het enige wat het lastig maakt om op dieet te gaan (of een dieet vol te houden) als je kinderen hebt. Hier zijn nog een paar aspecten die het slank worden flink kunnen belemmeren:

 1. Je neemt je voor om ’s avonds te gaan sporten (c.q. hardlopen), maar als het om acht uur eindelijk rustig is in de kinderkamers heb jij geen fut meer om je sportkleren aan te trekken en er op uit te gaan
 2. Als je kinderen hebt, ga je ineens weer pannenkoeken eten. Met stroop en suiker en aardbeien (want ja, ze moeten ook fruit leren eten!) en slagroom. Eigenlijk vind je pannenkoeken best heel lekker, ontdek je. En voor je het weet sta je iedere week pannenkoeken te bakken op woensdag, onder het mom van: “Leuke activiteit om samen te doen. Hij mag de eieren breken…!” Jaja!
 3. Hetzelfde geldt voor cupcakes. Die had je überhaupt nog nooit gebakken voordat je moeder was. Je wist ook niet dat het zo simpel is. En dat je ze heel makkelijk kunt versieren met allerlei suikerstiften. Maar ja, voordat je het weet eet jij er stiekem drie achter elkaar terwijl je je kind een moment laat kiezen waarop hij er eentje mag eten (maar ECHT niet meer!)
 4. Kinderen zijn dol op popcorn
 5. Je komt op plekken als Ballorig en TunFun alwaar ze alleen maar zoete en vette meuk verkopen en na twee uur op een slechte koffie en een watertje te hebben geleefd ga jij dus ook aan de zakjes chips en van die vette slechte gevulde koeken.
 6. Je bent meer koffie gaan drinken, sinds de kinderen, omdat je steevast te weinig slaap krijgt, maar vijf lattes op een dag tikken best aan.
 7. En ach, misschien komt er nog wel een tweede of een derde en dan heeft het toch geen zin om nu te gaan lijnen, want dik word je sowieso wel weer
 8. Kinderen zéggen dat ze vissticks willen eten en laten die uiteindelijk toch liggen…en tsja…zonde om weg te gooien toch?
 9. Om die net iets te grote buik van moeders te kunnen verhullen bestaat trouwens de maxi-dress, dus waarom zou je nog moeite doen?
 10. Bovendien is je verhouding met wijn een stuk intenser geworden de laatste jaren
 11. En ach, die enorme, zachte heupen van je zijn toch ook wel heel handig om je baby of peuter op te dragen.

Alle gekheid op een stokje: bovenstaande zijn natuurlijk heel reële obstakels bij het lijnen, maar het betekent niet dat je dan het bijltje er maar bij neer hoeft te gooien. Wat ik merk sinds ik ben gaan Weightwatchen is dat ik me bij alles wat ik in mijn mond stop, afvraag: is dit het me waard? Deze week was ik met mijn zoon in het zwembad en hij mocht van mij iets uitzoeken in de snackbar. Hij koos voor een zakje van die snoepkikkers, je kent ze wel, van die gifgroene dingen met een witte onderkant. Gedachteloos nam ik er eentje, maar plotseling besefte ik wat ik deed. Ik zocht meteen op hoeveel punten er voor zo’n snoepje staan: 1 dus. Normaliter had ik er zo wel zes gegeten, wat zou betekenen dat ik 6 punten van mijn dagtotaal van 30 zou hebben afgesnoept. En laten we wel wezen: die stomme snoepkikkers zijn me dat echt niet waard. Dan eet ik liever een keer een pannenkoek (4,5). Wat ik wil zeggen is dit: natuurlijk komen er door kinderen meer lastige momenten, maar het gaat erom wat je ermee doet. En ook: wat je wilt. Misschien vind je het wel prima hoe je eruit ziet. Heb je geen zin om verstandige keuzes te maken en wil je alles kunnen eten wat je lekker vindt. Maar misschien ben je écht ontevreden over je gewicht! Dan is kilo’s verliezen namelijk je prioriteit en laat je je niet verleiden door een zakje chips in een speelparadijs.

WWDit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Weight Watchers, de grootste afslankorganisatie ter wereld, maar de inhoud ervan is van onszelf. Weight Watchers heeft haar programma vernieuwd; eet, beweeg en leef zijn de drie belangrijkste dimensies. Het puntensysteem is herzien en ze werken zonder opgeheven vingertje, maar motiveren haar leden en helpen ze op weg naar een gezonde levensstijl. De komende tijd zullen er nog wat blogs verschijnen op Me-to-We. Voor meer informatie over Weight Watchers ga je naar www.weightwatchers.com/nl.

 Lees hier alles over ons advertentiebeleid.