Wat de nieuwbakken vader NOOIT tegen een kersverse moeder mag zeggen

12.04.2021 05:00

Een domme opmerking af en toe moet kunnen Maar echt sommige dingen, beste vader, die zég je gewoon niet. Want werkelijk, je hebt geen i-dee waar je vrouw doorheen gaat. Laat dit soort dingen dus maar achterwege:

Lees ook: 6 Zwangerschapsverhalen die bijna niet te geloven zijn (en toch echt gebeurd).

  1. “Zes weken geen seks?! Is dat niet een beetje overdreven?”. Eh nee vriend, dat is niet overdreven. Anders probeer jij even het equivalent van een watermeloen door een sleutelgat te proppen, misschien dat je dan een idee hebt van hoe onze onderste regionen er na de bevalling doorgaans bij liggen. En misschien dat je je dan ook kunt voorstellen dat we er daarom niet heel veel behoefte hebben dat jij daar vervolgens in gaat rond zitten roeren. Je hebt een paar handen toch? Juist, enjoy.
  2. “Moet je niet weer een beetje gaan sporten?” Wat zeg je nou eigenlijk? Dat je van mening bent dat die zwangerschapskilo’s er inmiddels wel weer af mogen? Dat je niet geil wordt van een post-baby vetschort? Kan best zijn, maar zolang je vrouw zich nog voelt alsof er een vrachtwagen over haar heen is gereden, ga je maar in je eentje gewichten staan heffen in de sportschool. En neem gelijk een fles wijn mee op de terugweg.
  3. “Ik ben moe.” Tuurlijk, een baby is hard werken. De gebroken nachten zijn zwaar. Snappen we. Maar eh…die heeft zij net zo goed, hoor. En waarschijnlijk nog erger dan jij, zeker als ze borstvoeding geeft. Daarnaast slaapt zij waarschijnlijk al máánden niet goed, omdat dat met die enorme buik ook al niet briljant ging. Dus terwijl jij nu pas begint, heeft zij al een aanzienlijk slaapdelirium opgebouwd. Suck it up, dude. Doe op je werk maar een powernap onder je bureau.
  4. “Kun jij die luier niet even verschonen?” Want? Zij heeft de hele dag al niet genoeg met d’r handen in de stront gezeten? Jij zat lekker op je werk cappuccino’s te drinken, terwijl zij wekenlang iedere dag tot aan haar ellebogen in de babypoep zit. Dus nee, zij kan die luier niet even verschonen. Zij gaat even lekker Netflixen.
  5. “Relaxed man, dat verlof.” Weet je wat relaxed is? Werken. Verlof is geen vakantie namelijk. Verlof is 24/7 in dienst staan van een krijsend, poepend, spugend, hongerig wezen, dat het liefst de hele dag aan je vastgeplakt zit. Het is voeden, verschonen, troosten, wassen draaien, liedjes zingen, flesjes uitkoken en langzaam een klein beetje gek worden. Anders neem jij even heel relaxed drie maanden vaderschapsverlof. Kijken hoe het daarna met jouw geestelijke gezondheid is.
  6. “Ik vind het helemaal niet zo leuk, zo’n baby.” Tja, dikke pech. Je hebt ‘m er tenslotte zelf in gelijmd destijds en wie zich brandt, moet op de blaren zitten. Het eerste jaar heb je d’r inderdaad nog niet bijster veel aan, maar de meeste dingen in het leven zijn nou eenmaal niet gratis. Na anderhalf jaar bikkelen wordt ’t best geinig.
  7. “De vrouw van Stijn ging drie dagen na de bevalling alweer boodschappen doen.” Prima, de vrouw van Stijn is blijkbaar Superwoman. Jouw vrouw is vooral net bevallen. En gehecht. Dat loopt wat lastig met drie tassen van de Albert Heijn en een kinderwagen. Anders hang je de nietmachine even in je scrotum en ga je daarna een krat bier halen. Kijken hoe ver je komt.
  8. “Is dat wel normaal?” (Als de baby iets onverwachts doet). Oke, zij is dus niet de babyfluisteraar. De kans is groot dat zij het ook allemaal niet weet. En er net zo zenuwachtig over is als jij. Daar komt bij dat zij nog volop hormonaal is en dus gewoon niet eens helder kan denken. Aan jou de taak om altijd de kalmte te bewaren (en ’s avonds dan stiekem te gaan zitten Googlen).
  9. “Je bent alleen nog maar met de baby bezig.” Oh jee, meneer is zielig. Krijg je niet genoeg aandacht? Moet je net zoveel aaitjes over je bol als de baby? Tja, heel jammer, maar de honeymoon is over! De komende maanden moet je je voetstuk delen met de baby. Of sta je misschien zelfs eventjes op de tweede plaats. Maar iedere week een bos rozen, en misschien dat je dan na een jaar wel weer terug mag op het erepodium.
  10. “Maak je niet zo druk.” Echt, dénk het, maar zég het gewoon niet. Ze maakt zich hoe dan ook druk, wat jij ook zegt. Ze heeft namelijk net een baby gekregen. En alles is nieuw en eng. Hysterie is geoorloofd.

Lees ook: Stress tijdens de zwangerschap? 9 tips om instant te relaxen.