Wat er tegen je gezegd wordt als je man donker en je kind licht is (nou jaaaa!)

14.03.2015 05:02

Daphne’s vriend is half Surinaams. Hij heeft een getinte huid, bruin kroeshaar en grote volle lippen. Haar oudste zoon is blank, heeft lichtblonde krullen en heldere blauwe ogen. En dat vinden mensen maar raar. Bijna dagelijks worden er opmerkingen over gemaakt, soms vleiend maar vaak ronduit bot en brutaal. Dit zijn de meest spraakmakende.

Ben jij echt de biologische vader?
In een restaurant, tijdens een familie etentje wordt deze vraag gesteld door twee wildvreemde vrouwen aan de tafel tegenover ons. “Ja, ik ben echt de biologische vader, maar nu we het toch over echt hebben, jouw borsten….”

Maar donker overheerst toch?
Ik heb altijd al een dominant karakter gehad, het verbaast me dus niets dat ook mijn blanke velletje het heeft gewonnen van zijn donkere genen. Maar om even wat extra informatie te geven, de genen die de huidskleur bepalen zijn co-dominant (even sterk), het is niet goed te voorspellen hoe dit wordt doorgegeven aan kinderen.

Hoe komt u aan zo’n wit kind?
Deze vraag wordt mijn niets vermoedende partner in de schoot geworpen door een oudere vrouw terwijl hij in de supermarkt met zijn neus in het schap van de koffie en thee staat. Mijn vriend heeft een keurig netjes antwoord gegeven, ik heb hem op het hart gedrukt voortaan te antwoorden met “mijn moeder is een albino”.

Zoek je zijn ouders?
Op een festival loopt onze oudste te huilen omdat hij een Nijntje ballon wil maar hij zojuist die van Cars heeft gekregen welke hij in eerste instantie aanwees. Al tierend loopt hij aan de hand van zijn vader als mijn vriend op zijn schouder wordt getikt met deze vraag. “Eh nee, ik ben zijn vader, maar toch bedankt”.  Kennelijk had de vraagsteller nog niet bedacht dat donkere mensen ook lichte kindjes kunnen krijgen.

Jullie volgende kind wordt waarschijnlijk wel donker.
Niet dus, we hebben gewoon weer hetzelfde malletje gebruikt. De jongste heeft wel donker haar, dat dan weer wel.

Vind je het niet vreemd dat hij blank is?
Nee, dat had ik wel gevonden als hij paars was geweest.

Wonen jullie ook samen met hem?
Deze vraag wordt mij gesteld op een verjaardag terwijl ik met mijn zoon op schoot in gesprek ben met een andere moeder, met “hem” bedoelt ze mijn vriend die even verderop zit. “Eh ja, net zoals de meeste andere gezinnen wonen wij gewoon samen in een huis”. De moeder in kwestie dacht dat ik mijn kindje uit een eerdere relatie had.

 

Foto: Thinkstock