Wat heb je nodig voor die eerste hapjes?

14.02.2016 15:37
baby food

Vanaf 4 maanden mag je baby de eerste hapjes en dat is natuurlijk een feest! Maar hoe pak je dat aan? Wat heb je allemaal nodig? En hoe zorg je ervoor dat je woonkamer niet een grote kliederboel wordt? Me-to-we geeft raad;

Vanaf 4 tot 6 maanden mag je beginnen met de eerste hapjes. Deze hapjes zijn echt bedoeld om te oefenen en zijn nog niet noodzakelijk. Je baby haalt al zijn voedingsstoffen namelijk nog uit borst- of flesvoeding. Vanaf ongeveer 8 maanden gaan de hapjes langzamerhand de melkvoeding vervangen en vanaf 1 jaar kan je baby met de pot mee-eten.

Lees ook: Eet smakelijk! Alles over de eerste hapjes.

De voorbereiding
Bij mijn eerste kind schafte ik een superhandige babycook aan. Je hebt deze apparaten van Béaba en Philips AventHiermee stoom je de hapjes en blend je ze daarna in hetzelfde apparaat. Doordat je de hapjes stoomt blijven er zoveel mogelijk vitaminen en mineralen behouden. Dat is een groot voordeel. Het schoonmaken van het apparaat is heel makkelijk, want alle onderdelen mogen in de vaatwasser. Zo’n babycook  is alleen wel redelijk prijzig. Je kunt de groenten natuurlijk ook in een gewone pan koken of stomen en daarna pureren met de staafmixer. Dat deed ik vooral bij kind nummer 2, want zo’n ding neemt ook weer ruimte in op je aanrecht.

Hapjes invriezen
Heb jij nog een stapel bewaarbakjes voor moedermelk over? Hierin kun je natuurlijk ook goed de hapjes bewaren. Je gooit een hele pompoen, broccoli of bloemkool in de babycook, en je hebt gelijk 10 hapjes klaar staan, die je invriest voor de rest van de week. Ideaal.
Groente- of fruithapjes kun je zes maanden in de vriezer bewaren. Zit er ook vlees of vis bij dan zijn ze ingevroren nog drie maanden houdbaar. Laat de warme hapjes altijd eerst helemaal afkoelen voordat je ze in de vriezer zet!

Met de meeste flessenwarmers kun je ook hapjes opwarmen. Maar je kunt ’t natuurlijk ook even in de magnetron zetten of au bain-marie in een pannetje.

Kinderservies en bestek
Je kunt natuurlijk de kommetjes van je eigen porseleinen servies gebruiken, maar grote kans dat er wel eens een bakje door de kamer gaat vliegen, dus beter schaf je een paar kinderkommetjes aan.
Er bestaan hele sets met een bakje, bordje, beker en bestekje in dezelfde uitvoering, van Nijntje of Woezel & Pip bijvoorbeeld. Ben je in één keer klaar.
Er bestaan warmtegevoelige lepeltjes, die verkleuren wanneer het hapje te heet is. Maar zelf even proeven is eigenlijk net zo makkelijk. En bovendien ben je die dingen de hele tijd kwijt of zitten ze in de vaatwasser.

Slabbetjes
Knoeien gaan ze zeker, dus doe al-tijd een slabbetje om voordat je je baby een hapje geeft (en dan nog zit waarschijnlijk alles onder).
Bij de Hema of Zeeman koop je een 6-pak witte slabbetjes voor een paar euro, maar je hebt ze natuurlijk ook in allerlei leuke kleuren en met een printje.
Ik zweer bij deze slabbetjes van Baby Björn. Gemaakt van flexibel materiaal, knellen niet, en hebben een handig opvangbakje waardoor niet de hele kinderstoel en keukenvloer onder de wortelpuree zitten, maar alles keurig in het slabbetje valt. En bovendien spoel je ‘m zo weer af onder de kraan. Je hebt ook goedkopere varianten die van harder plastic zijn, maar die vinden mijn kinderen nooit zo lekker zitten (trekken ze altijd gelijk weer af). Je kunt ook gewoon een hydrofiele doek omknopen of een groot servet.
Is de fase van het voeren met een lepeltje voorbij en willen ze alles zelf doen? Dan zijn deze slabbetjes ideaal, want die hebben mouwtjes en zijn dus ‘knoei-proof’. Je kunt ze trouwens ook goed gebruiken tijdens het verven/koekjes bakken/knutselen.

silly billyz

Voor diezelfde fase is een bakje met een zuignap ook heel handig. Op die manier voorkom je dat het hapje in één beweging van de tafel verdwijnt. En ze bestaan zelfs met zuignap én warmhoudt-functie. Ideaal voor treuzelkontjes.

Eet smakelijk!

Lees ook: Babyuitzet: wat heb je nu écht nodig (en wat is gewoon heel leuk?)