Wat je absoluut moet weten over jonge vaders…

10.02.2022 06:00

Toen Femke net moeder geworden was, dacht ze alleen maar aan de baby. De hele dag was ze bezig met huiltjes en slaapjes en boertjes en kleertjes. En als ze dan eindelijk een momentje over had, dan besteedde ze die tijd aan haarzelf. Niet aan haar man. Natuurlijk begreep hij dat wel, maar toch…Mannen hebben ook gevoelens. Dit moet je weten over jonge vaders.

Lees ook: Kinderen hebben is ultiem geluk (vooral als ze er eventjes niet zijn)

1.
De jonge vader voelt zich buitengesloten

Na een geboorte draait het om het kind en de moeder. Niemand vraagt hoe het met de jonge vader gaat. Ook zijn wereld is enorm veranderd. En bedenk dat dat voor hem heel plotseling voelde, aangezien ‘een kind krijgen’ voor mannen pas echt wordt op het moment dat ze de baby in hun armen houden. Maar ondertussen draait alles alleen maar om de binding tussen moeder en kind: de hele familie komt binnenlopen met cadeautjes voor moeder en kind en wil het verhaal van de bevalling uit eerste hand horen (en dus van de moeder). Begrijpelijk dat de jonge vader even niet weet wat zijn plek in het geheel is.

2.
De jonge vader heeft aanwijzingen nodig

Op de een of andere manier (het zal iets te maken hebben met poppen) weten vrouwen redelijk van nature hoe ze met een baby om moeten gaan. Ik voelde me meteen op mijn gemak toen Max geboren werd, maar Reinier wist echt niet zo goed hoe hij met dat kleine mensje om moest gaan. Het advies is: geef hem richting. Leg hem uit hoe hij de baby vasthoudt, wat hij kan doen als er gevoed moet worden en maak vooral niet de fout om te denken dat hij het allemaal zelf wel uitvogelt. Voor je het weet doe je alles alleen en word je daar kwaad van, terwijl je man echt wel iets wil doen, maar gewoon niet zo goed weet wat hij kán doen.

3.
De jonge vader mist jou

Er verandert van alles nadat er een kind geboren wordt. En hoewel mannen natuurlijk ook dol zijn op hun zoon/dochter, vinden ze het ook lastig dat ze minder aandacht krijgen dan voorheen. De hele zwangerschap hebben jullie allerlei dingen samen gedaan: de babykamer verven en inrichten, spullen kopen, schelden op de verloskundige, namen bedenken…en ineens is die gezamenlijkheid weg. Toon daar een beetje begrip voor. Toen ik in mijn kraamtijd heel bewust iedere dag een kwartier met mijn man sprak, merkte ik al dat hij minder moeite had met het feit dat dat nieuwe wezen in ons huis alle aandacht opzoog.

4.
De jonge vader kán alleen gelaten worden met de baby

Jonge moeders hebben de neiging om alles met betrekking tot de baby zelf te doen, want ‘dat kan hij toch niet’ of ‘dat doet hij op de verkeerde manier.’ Ik kwam er op een zeker moment wel achter dat het niet vol te houden is om alles zelf te doen en dat ik de zorg af en toe uit handen moest kunnen geven aan Reinier. Oké, hij trok dan wel het verkeerde rompertje aan, maar wees eerlijk: dat is niet de grootste ramp.

5.
De jonge vader is bang

Net zoals jonge moeders bang zijn. Voor alles wat er gebeurt en nog gaat gebeuren…Zowel de jonge moeder als de jonge vader denken voortdurend dat ze de baby kapot maken, laten vallen of dat hij zal stikken in zijn slaap. Ik interpreteerde Reiniers stress in de eerste dag gewoon als stress en ik had geen idee wat ik eraan moest doen. Nu weet ik dat ik hem gewoon had moeten aanmoedigen als hij de huilende Max rustig probeerde te krijgen, maar wat deed ik: ik trok hem uit zijn handen (wat Reinier weer een gevoel gaf dat hij het allemaal niet kon en dat de baby extra hard huilde als hij hem aanraakte).

6.
De jonge vader heeft sex nodig

En ookal staat sex bij de meeste jonge moeders niet heel hoog op het prioriteitenlijstje…vergeet niet dat mannen nu eenmaal een soort bevestiging vinden in lichamelijkheid. Dus ook al zit de echte daad er niet in, dan nog is een beetje knuffelen en zoenen niet weg. Ik merkte dat toen Reinier en ik weer eens wat knuffeltijd met elkaar doorbrachten het de dagen erna meteen veel vloeiender tussen ons ging.

7.
Vraag de jonge vader naar wat hij nodig heeft

Jonge moeders hebben de neiging om nogal op zichzelf gericht te zijn en voor ze het weten zit hun man in een hoekje te kniezen, omdat hij het idee heeft dat hij alles fout doet en er niet meer echt bijhoort. Vraag hem wat hij nodig heeft om zich goed te voelen in deze nieuwe situatie

8.
De jonge vader wil wel een band opbouwen met de baby, maar weet niet hoe

Mannen houden van stoeien en voetballen en over de grond rollen. En dat kan niet met een pasgeboren baby. Dus vaak lijkt het alsof de jonge vader geen interesse in de baby heeft, maar hij weet eigenlijk gewoon niet zo goed wat hij met zo’n drinkend, poepend, slapend wezentje moet. In de eerste weken van Max’ leven legde ik mijn lieve kleine mannentje wel eens op Reiniers buik als hij aan het tv kijken was. Zo konden ze samen uren liggen. Reinier zegt nog steeds dat hij hele goede herinneringen heeft aan die tijd.

9.
De jonge vader mist zijn oude leven

Ineens is daar een baby en kan hij niet meer ongegeneerd tot laat werken en daarna de kroeg in. Of een hele avond op de PS3 gamen of tot laat tv kijken en uitslapen. Alles moet in een bepaald ritme en jonge vaders moeten daar erg aan wennen. Toen Reinier tegen mij zei dat hij zijn oude leven miste, werd ik ontzettend kwaad: “Maar Maxje is toch het mooiste wat ons ooit overkomen is?”, huilde ik (ik huilde destijds nogal veel). Dat is iets jonge moeders nooit moeten doen: de jonge vader een schuldgevoel aanpraten. Laat hem een beetje mokken over zijn oude leven. De omschakeling kost hem gewoon wat meer tijd dan jou.

10.
De jonge vader wil af en toe een dankjewel horen

Natuurlijk, jonge moeders ook! En jonge moeders verdienen veel meer dan een dankjewel. Maar ach, die jonge vader…en zijn gestuntel. Hij weet vaak niet of wat hij doet echt van waarde is. Dus: als hij iets doet waar je blij van wordt…zeg hem dat dan. Zeg gewoon dankjewel. Echt, het doet wonderen.

Lees ook: Idiote dingen die mannen zeggen tijdens de bevalling