10 Dingen die je NIET moet zeggen tegen een jonge moeder

29.08.2022 05:00

Femke was de eerste weken na de komst Max megagevoelig over wat mensen tegen haar zeiden. Bij het minste of het geringste zat ze tegen het plafond. Maar gelukkig: ze hoorde precies hetzelfde van collegamoeders. Zeg dus alsjeblieft niet dat we er moe uitzien (of één van deze 9 andere héle erge dingen).

Lees ook: 11 Dingen die je zó niet mist als je kind geen baby meer is.

1.
“Je moet slapen wanneer de baby slaapt”
Ja, hallo? Ik wilde niks liever! Dit kreeg ik dus echt van alle kanten te horen toen Max er net was en ik met wallen tot op mijn tenen liep. Maar áls je baby eindelijk slaapt dan heb je eindelijk tijd om even een wasje te draaien of een bed op te maken of af te wassen. Wanneer je vervolgens na een uurtje denkt: “Nu ga ik heel even liggen”, begint je kind te huilen. Zo gaat dat nu eenmaal. Standaard.

2.
“Wat zie je er moe uit!”
“Krijg je wel een beetje slaap?”, vroeg de buurvrouw. Wat is dat voor vraag? Nee, natuurlijk niet. Eveneens een mooie is als mensen tegen je gaan zeggen dat je “ook tijd voor jezelf moet nemen”. Wanneeeeeer???? Zeg gewoon: je ziet er goed uit, dan voelen we ons een stuk beter!

3.
“Hij huilt wel veel, hè?”
Alle babies huilen, maar toen er tegen me gezegd werd dat de mijne wel érg veel huilde, kwam mijn ergste nachtmerrie uit: ik was natuuuurlijk de slechtste moeder allertijden… huuhuuhuuuu (snifff). Tip aan alle doorgewinterde moeders die kritiek leveren op de jonge garde: al weet je inmiddels dat die eerste huilperiode over gaat, probeer de stress die het genereert bij een jonge moeder niet te downplayen. Voor haar is het heel even het einde van de wereld. Zwijg er dus maar over.

4.
“Het wordt alleen maar erger als ze ouder worden”
Toen ik in de eerste weken van mijn moederschap zat (en alleen maar bezig was met voedingen, verschonen, slaapjes, slapeloze nachten) hield ik mezelf vast aan de gedachte dat het allemaal beter zou worden. Maar op zulke momenten zijn er dus van die fijne mensen  (vooral oude ooms en tantes) die zeggen: “Pas maar op, het wordt alleen maar erger.” Gekmakend vond ik dat. En het is ook zo niet waar!
Het is nu, anderhalf jaar later, allemaal al een stuk lichter, dat omgaan met een kind. Hij groeit en groeit en je leert hem steeds beter kennen en daarbij krijg je ook steeds meer goede herinneringen die de mindere momenten een beetje kunnen verbloemen. In die eerste periode is er eigenlijk weinig anders dan wanhoop en slapeloosheid.

5.
“Wilde je niet liever een meisje?” (als de tweede zoon net gearriveerd is)
Een vriendin van me heeft twee zoons en na de geboorte van de laatste vroegen meerdere mensen of ze niet liever een dochter had gekregen. Alsof het een keuze is! Alsof je een baby kunt ruilen: “O, ja, nu je het zegt. Een meisje! Goed idee!”

6.
“Wanneer ga je weer aan het werk?’
Als er één ding is waarover ik niet wilde praten toen ik net bevallen was, was het wel mijn werk. Ik wilde er ook niks over horen en alleen maar met mijn neus in het nekje van mijn baby snuffelen. Alle andere gerelateerde vragen (Ga je nu al aan het werk? Wie moet er nu voor je kinderen zorgen? Hebben jullie jouw salaris echt nodig?) zijn eigenlijk gewoonweg verboden en ondergraven het gevoel van zelfverzekerdheid dat je als jonge moeder nodig hebt om uberhaupt weer aan de slag te gaan en je baby achter te laten bij het kinderdagverblijf

7.
“Wanneer komt de volgende?”
Ik vraag me wel eens af hoe het komt dat mensen soms net iets te vrij zijn en denken dat ze alles kunnen vragen. Als je pas een kind hebt gekregen, is het laatste waar je aan denkt hoe snel je de volgende zult ‘maken’. Ik was druk genoeg met het besef dat ik daadwerkelijk nageslacht had voortgebracht. Zo’n opmerking over ‘de volgende’ kon me doen ontploffen in woede. Nog steeds eigenlijk.

8.
“Hij lijkt helemaal niet op je”
‘Hij lijkt op je man, maar echt helemaal niet op jou. Is het wel jouw kind? Haha…’ Zo’n opmerking valt bij geen enkele moeder in goede aarde. Alsof je nul credits krijgt voor die klotebevalling en het feit dat je borsten er niet meer uitzien.

9.
“Je móet echt borstvoeding geven”
Dat getut over borstvoeding heb ik nooit begrepen: als het lukt, lukt het (we weten allemaal hoe goed het voor een kind is), maar als het niet lukt, dan niet. Maak een pak Nutrilon open en relax. En zeg nooit tegen collega-moeders dat ze ‘zo lang mogelijk’ moeten proberen borstvoeding te geven. Hoe gestresst wil je iemand krijgen?

10.
“Wanneer ben je uitgerekend?” (en andere onhandige commentaren over gewicht)
Het allerergste wat ik zelf ooit gezegd heb tegen een jonge moeder is: “Wanneer ben je uitgerekend?”, terwijl ze twee meter bij haar bugaboo vandaan stond. Ik was toen twintig en zal die fout nooit meer maken. Gewicht en zwangerschappen of post-zwangerschappen… het is nu eenmaal een gevaarlijk gebied. Ik ben nog steeds vijf kilo te zwaar.

Lees ook: 12 Dingen die je vergeet wanneer je kinderen hebt.