Wat je vooral wél moet zeggen tegen een gescheiden moeder

29.11.2015 04:55

Vala is gescheiden. Haar ex-manlief en zij hebben co-ouderschap over hun twee kinderen. Onlangs schreef Vala een stukje over de dingen die ze naar haar hoofd geslingerd kreeg toen ze aan haar omgeving vertelde dat ze ging scheiden. Dat waren er namelijk nogal wat. Maar, wat moet je dan eigenlijk wél zeggen? Want dergelijke situaties zijn gewoon lastig en ongemakkelijk voor andere mensen en die weten dan vaak niet goed wat nou troost biedt. En roepen dan van de weeromstuit maar dingen die misschien niet zo lekker vallen. Ook al waren ze niet slecht bedoeld.

Lees ook: En dan ben je opeens een gescheiden moeder…

Loop je in de toekomst eens tegen een net gescheiden moeder aan en sta je een beetje met je mond vol tanden? Steek haar dan een hart onder de riem door dit te zeggen:

 1. “Jeetje meid, wat ontzettend klote”. Gewoon, alleen maar dat. Omdat scheiden dus ontzettend klote is. Meer kun je er ook niet van maken.
 2. “Weet je wat, ik ga vanavond lekker voor je koken”. Want scheiden kost tijd en is slopend. Dus in koken heeft de pas gescheiden moeder helemaal geen zin. Maar steeds maar diepvriespizza is ook niks.
 3. “Anders breng je de kinderen een middagje bij mij. Ga ik met ze naar de dierentuin en dan kun jij lekker even slapen/in bad/drie uur janken/een hele middag nutteloze series kijken” Een paar uur helemaal niks. Bijkomen. Uithuilen. In je eentje. Wat kun je daar behoefte aan hebben tijdens zo’n emotionele rollercoaster.
 4. “Oke. Ik spring op de fiets, dan rijd ik even langs de appie voor twee flessen wijn en dan kom ik jouw kant op. Ik ben er met een half uurtje.” Als ze je belt en je hoort dat de tranen hoog zitten. Niet lullen, maar poetsen. Jas aan en gaan.
 5. “Ja, het is kut voor de kinderen. Maar ze komen er wel overheen.” Omdat de gescheiden moeder zich ontzettend schuldig voelt over wat ze haar kinderen aandoet, maar het ook gewoon niet anders kan. En ze zich dus af en toe even níet die ontaarde moeder wil hoeven voelen.
 6. “Je hebt er alles aan gedaan.” Omdat dat meestal zo is. Scheiden doe je niet zomaar, je gaat niet over één nacht ijs als het gaat over het ontbinden van je huwelijk. Die ring, die wil je niet af doen. Gewoon echt niet.
 7. “Het wordt beter.” Want dat wordt het. Uiteindelijk. Maar dat is lastig te zien als je er nog midden in zit. Dus soms moet je haar daaraan herinneren.
 8. “Het is niet slecht om voor jezelf te kiezen.” Daar hebben veel mensen een handje van, je neer te zetten als egoïstisch als je ervoor kiest niet langer ongelukkig te zijn. En het eigenlijk gewoon ontzettend onaardig is om iemand die toch al verdrietig is, nog een trap na te geven.
 9. “Je komt er sterker uit.” Op dat moment een enorme dooddoener waar ze voor haar gevoel helemaal niks voor koopt, maar wel eentje met een kern van waarheid. Want, what doesn’t kill you, makes you stronger. En dat is gewoon echt waar.
 10. “Tuurlijk kom je wel weer aan de man.” Want dat is wel dingetje, als je eenmaal in de dertig bent, gescheiden en ook nog kinderen hebt, dan ben je bepaald geen prijskoe meer op de spreekwoordelijke veemarkt. Althans, zo voelt dat dan. En hoe ziet je toekomst er dan uit? Eenzaam en alleen achter de geraniums, met een dozijn katten? Bepaald niet iets om naar uit te kijken. En waarschijnlijk ook niet waar. Dus vertel je vriendin dat ze een enorme MILF is en maak een account voor haar aan op Tinder.
 11. “Wat kan ik voor je doen?” Een simpele vraag, maar eentje die zo ontzettend kan helpen.
 12. “Nee, je hebt niet gefaald. Shit happens.” Natuurlijk denk je dat het voor het leven is als je gaat trouwen. Maar soms loopt dat leven anders. Dat had je van tevoren niet kunnen voorzien, want als je dat wel had gekund, was dit niet gebeurd. Falen is niet aan de orde. Het is zoals het is.
 13. “Je bent niet alleen.” Een hele belangrijke. Want allemachtig, want kun je je opeens eenzaam voelen als je gaat scheiden. Je hele leven zakt onder je voeten weg en als je pech hebt, raak je ook nog eens een behoorlijk aantal mensen kwijt. Laat je vriendin dus weten dat jij in ieder níet één van die mensen bent.
 14. “Kom op, we gaan iets leuks doen.” Winkelen, een dagje spa, uit eten, wild stappen, verzin maar wat, maar haal je vriendin even uit de ellende van alledag. Afleiden en opladen.
 15. “Ik hou van je.” En dan snel een doos tissues tevoorschijn halen, want de tranen zullen stromen. Maar wat is het fijn om dat te horen, als je je zo ontzettend klote voelt.

Lees ook: Wat je vooral niet moet zeggen tegen een gescheiden moeder.