12 Dingen die niemand je vertelt over je man als hij vader wordt

10.11.2019 05:00

Dat ook hij snikkend boven de wieg staat en mega-onzeker is over hoe het allemaal moet. Dit wist je nog niet over je man als hij vader wordt.

Lees ook: 31 Momenten waarop je je man wilt vermoorden als je een kind hebt.

1. Dat hij ook moet bijkomen van de bevalling
Ja, oké, het was misschien vooral jouw klusje, maar voor hem is het natuurlijk ook heel wat, zo’n bevalling. Vooral als de spanning nogal is opgelopen en de nodige witte jassen zich ermee hebben bemoeid, kan hij best een klein traumaatje hebben opgelopen, want machteloosheid is geen fijn gevoel.

2. Dat hij zich buitengesloten voelt
Zo’n pasgeboren baby heeft de neiging je een slordige 23,5 uur per dag bezig te houden, en dan wil je daarnaast ook nog wel een beetje slapen. Bovendien word je er waarschijnlijk een tikje door in beslag genomen, waardoor andere dingen (lees: mensen. Lees: je man) heel even naar de achtergrond worden verdrongen. Dat jij mogelijk degene bent die gaat over de voedselvoorziening, helpt dan natuurlijk ook niet echt.

3. Dat hij misschien wel niks kan met de baby
Ook hij kreeg er geen gebruiksaanwijzing bij en hij heeft misschien, anders dan jij, van tevoren niet alles verslonden wat er te verslinden viel op het gebied van boeken, bladen, YouTube-kanalen en internetforums. Waardoor hij mogelijk een klein beetje minder goed beslagen ten ijs komt en niet precies de handige greep kent om een baby veilig vast te houden in een Tummy Tub. En waardoor hij de luier wellicht een paar keer achterstevoren aantrekt. Net als de romper. En mogelijk de eerste keer sudocrèm als babylotion gebruikt.

4. Dat hij ruimte nodig heeft om het op zijn manier te doen
Als hij dan na punt 3 razendsnel begint te leren, betekent dat natuurlijk niet dat hij alles gaat doen op de manier waarop jij het doet. En dat is oké. Zelfs als je vindt dat je de wijsheid volledig in pacht hebt, is het zaak dan maar even de andere kant op te kijken. Het is ook zijn kind. Geef hem ruimte.

5. Dat hij het moeilijk vindt om jouw struggle te zien
Borstvoedingsgedoe, bevallingsherstel en slaapgebrek zijn doorgaans een combi die niet meteen wonderen doet voor je goeie humeur, het geluk om de baby even daargelaten. De eerste tijd is het soms gewoon ploeteren en omdat het jouw lichaam is, ploeter jij misschien een beetje harder. Voor je man is dat best moeilijk om te zien, ook omdat ie niet altijd weet hoe hij je kan helpen.

6. Dat hij het soms eenzaam vindt
Trok je er eerst elke (vrije) dag samen op uit, al was het maar naar de plaatselijke bouw- dan wel supermarkt, in de eerste tijd met de baby is dat een beetje anders. En dus staat je man ineens alleen in de Albert Heijn of Hema. Dat redt hij vast prima, maar dat betekent niet dat hij zich soms niet wat eenzaam voelt.

7. Dat hij ook mega-onzeker is
Misschien laat hij het wat minder merken, maar het hele gevoel van ‘o god, een baby, wat een verantwoordelijkheid, hoe gaan we dit in vredesnaam in leven houden, als ik ‘m maar niet laat vallen’ gaat echt niet aan hem voorbij. En dan maakt hij zich natuurlijk, zoals een vader betaamt, ook nog zorgen over de toekomstige vriendjes van de dochter die nu pasgeboren ligt te zijn in een wiegje, dan wel de nogal ver opgevoerde brommer van de zoon.

8. Dat ook hij huilend naar de wieg staart
Je bent echt niet de enige die zomaar in tranen uitbarst bij de aanblik van je zoet slapende baby in een wiegje. Ook je man wordt gegrepen door al deze schattigheid en liefde.

9. Dat er heel veel is wat hij niet weet (en dat vindt hij prima)
Hij heeft vast niet met zijn vader-vrienden de laatste tips uitgewisseld over de kwestie ‘tricot of geweven draagdoek’ en wat de fijnste hydrofielluiers zijn. En de kans is groot dat hij dat ook niet gaat doen, omdat mannen het nou echt eenmaal liever hebben over het volume van de gezinsauto die ze hebben aangeschaft dan over de zachtheid van bamboe-rompertjes. En dat vindt hij prima. Hij hoeft bovendien ook niet zo nodig inspraak in welke draagdoek er wordt aangeschaft.

10. Maar ook heel veel wat hij wél weet
Punt 9 betekent echter niet dat hij geen interesse heeft in de wat meer essentiële onderwerpen als ‘mijn baby huilt, hoe krijg ik hem stil’. Want hij kan ook googlen. En zomaar de gouden tip tegenkomen. Ook omdat hij niet verzandt in het leven van ellenlange forumdiscussies tussen moeders en zich daar al helemaal niet onzeker door laat maken.

11. Dat hij ook vadergevoel heeft
Jij mag dan degene zijn met het welbekende moedergevoel, dat betekent niet dat je man er maar een beetje bijstaat en ook maar op jouw gevoel moet vertrouwen. Want er bestaat wel degelijk zoiets als vadergevoel. Luister ernaar, het is vaak verrassend adequaat.

12. Dat het fijn is dat hij niet hormonaal is
Als jij na drie weken snikkend op de bank zit omdat je echt niet weet hoe je je kind stil moet krijgen en je dus de conclusie hebt getrokken dat je dus wel een slechte moeder moet zijn, is daar gelukkig je hormoon-vrije man. Die je vertelt dat het natuurlijk niet aan jou ligt en dat je de beste moeder van de wereld bent, maar dat baby’s nou eenmaal huilen omdat praten ze gewoon nog niet zo lekker afgaat. Waar hij natuurlijk helemaal gelijk in heeft.

Lees ook: Waarom jonge vaders helden zijn.