Wauw! Zo erg is het dus als je ouders niet graag lezen

03.09.2016 02:44

Als je ouders niet kunnen lezen dan kom je niet ver in het leven. In de Week van de Alfabetisering vragen Gers Pardoel (Breda), Lieke van Lexmond (Amsterdam), Prinses Laurentien én Woezel en Pip hier aandacht voor.

Het is eigenlijk niet te geloven. maar nog steeds zijn er in Nederland 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. En dit zijn echt niet alleen bejaarden, er zijn ook kinderen en ouders die niet leren of kunnen lezen. Nederlanders die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer. En daardoor met het begrijpen van informatie. Informatie die nodig is om goed mee te kunnen doen in onze samenleving. Het aantal mensen dat laaggeletterd is groeit nog steeds.

In dit filmpje kan je zien wat het voor een kind betekent als je ouders niet graag lezen:

https://www.youtube.com/watch?v=zEwRHSf2ZCU

‘Vroeger had ik schulden, nu een eigen huis.’ ‘Ik kan eindelijk mijn kind met zijn huiswerk helpen.’ ‘Omdat ik begrijp wat ik eet, ben ik 30 kilo afgevallen.’ Dit zijn uitspraken van mensen die als volwassene de moed hadden om beter te leren lezen, schrijven en rekenen. Vaardigheden die essentieel zijn om goed mee te kunnen doen in onze samenleving.

Stichting Lezen & Schrijven maakt laaggeletterdheid onderwerp van gesprek bij publiek en politiek en ondersteunt in het hele land honderden gemeenten, instellingen, bedrijven, docenten en vrijwilligers bij het organiseren van scholing. Het resultaat: geluk, gezondheid en groei voor jaarlijks ruim 15.000 mensen. Ook heeft de stichting als doel minstens 100.000 mensen per jaar te gaan scholen, zodat ze weer kunnen ze weer meedoen in de samenleving.

Nu komt de Week van de Alfabetisering er weer aan, kijk op deze website wat er allemaal te doen.