Weet je het nog? Dat je midden op de dag zomaar in bad kon gaan liggen…

zonder kinderen
Barbara weet nog heel goed hoe het leven zonder kinderen was. Dat moet ze niet te vaak doen, dit.

Elke week een fijn mailtje van ons?
[wysija_form id=”6″]

Weet je het nog? Dat je gewoon de deur uit kon lopen als je boodschappen wilde doen? Dat alles dan in één tasje paste? Dat je lekker kon eten waar je op dat moment zin in had? Dat je zomaar pas heel laat kon gaan eten, of heel vroeg – of helemaal niet. Dat je rustig je bord kon leegeten zonder dat er een ander bord door de lucht ging en je heel hard tegen iemand moest schreeuwen?

Zo lang geleden is het nog niet dat je midden op de dag zomaar in bad kon gaan liggen, met je hand op je buik en dromen van hoe het ging worden. Dat je huis helemaal opgeruimd was, de babykamer ingericht, met laatjes waar de rompertjes opgevouwen waren, en plankjes gevuld met luiers. met hangertjes waar jasjes aan hingen en een poepemmer waar nog nooit poep in had gezeten.
Je dacht dat je wist wat er komen ging.

Maar toen kwam er een soort aardbeving in je lichaam, zo veel pijn als je die dag voelde, had je nog nooit gevoeld. Het leek meer op een hysterisch ongeluk dan op iets gewoons dat bijna alle vrouwen een paar keer  meemaken. En erna, toen alles achter de rug leek en je man wegliep met de baby, zei de verloskundige dat je placenta er nog in zat, en ja sorry, dat die er echt eerst nog even uit moest, en dat dit best pijnlijk kon zijn, had niemand je daarop voorbereid dan?

Hierna – dacht je, hierna is deze ellende voorbij en kun je gaan herstellen. Dan krijg je de hele dag beschuitjes en mag je lekker in bed blijven tot die pijn uit je lichaam is verdwenen. Iedereen zal voor je zorgen, want wat er nu is gebeurd, ging alle verbeelding te boven.
Maar toen kwam de eerste nacht en mocht je helemaal niet slapen. In plaats daarvan zat er een baby in je tepels te bijten. En de nacht erop mocht je ook niet slapen. Eigenlijk mocht je nooit meer slapen.

En nu is het misschien jaren later en durf je geen filmrecensies meer te lezen, omdat je weet dat de kans heel groot is dat je ook deze weer niet zal gaan zien. Of ben je op vakantie in Spanje, in een stad met de beste restaurants, alleen gaan die pas open als de kinderen allang in bed moeten liggen. Dus eten we weer vieze kinderpizza’s.

Je weet dat je al die lieve momenten en kinderhandjes en lachjes, echt nooit had willen missen, maar als we met een ijsje in de hand naar huis slenteren, zien we alle rolluiken van de échte restaurants open gaan. Alleen voor ons is het te laat.

Praat mee op onze Facebookpagina.

Bekijk ook onze video ’10 dingen die ze je niet vertellen over de kraamtijd’:

Lees ook: 14 Tips voor slapeloze moeders

Geschreven door
More from Barbara van Erp

Smeren of niet? Fabels en feiten over zonnebrand

Ha! Lente! Eindelijk zien we de zon weer eens. Maar hoe zit...
Lees verder