Weg met al die ideale moeders op het schoolplein!

ideale moeders
Onze gastblogger Esmee (40) schrijft samen met Anna (42) en Caro (40) voor Wine-up.nl: Geen gezeur, meer wijn! Van en voor vrouwen met een fantastisch rotleven. Ze pleit voor een schoolplein vol imperfecte slonsmoeders. Heerlijk!

Elke week een fijn mailtje van ons?
[wysija_form id=”6″]

Terwijl ik voor de tweede keer gehaast het schoolgebouw uitkom, de eerste keer hing er nog een schooltas aan m’n arm, bots ik tegen een groepje moeders dat me afkeurend aankijkt. Ik weet wie het zijn. De schrik van het plein, in mijn ogen. Het zijn: de ideale moeders.

De ideale moeders praten meestal verwijtend en vragen om hulp in de vorm van een beschuldiging: ‘Zou jij misschien willen helpen bij het luizenpluizen? Ja, iemand moet het doen hè. En wij hebben al zoveel op ons bordje. Niet erg hoor, prima zelfs. We willen natuurlijk niet dat onze kinderen de dupe worden omdat sommige ouders nooit kunnen helpen…’

Ideale moeders zien er altijd perfect gestyled uit. Geen idee waar ze de tijd vandaan halen. Een enkele ideale moeder werkt zelfs. Die zou dus sowieso geen tijd moeten hebben om het haar te föhnen. Laat staan om een hippe outfit bij elkaar te winkelen. En toch hebben ze dat. Allemaal.

Ideale moeders zitten in de OR. Niet in de MR, waar ze echt wat te vertellen hebben over beleid en organisatie. Maar in de OR waar hun grote organisatie talent het beste tot z’n recht komt. In de OR van school of crèche praat je 3 uur over de schenkkan van de warme chocolademelk bij het ‘kerst event’.

Ideale moeders mopperen onderling vaak over de geringe bijdrage van niet-ideale moeders. Moeders zoals ik. Die niet uit zichzelf  hun naam op het schoonmaakrooster zetten (ik wil trouwens best m’n schoonmaakster een keer sturen, is handig en voor de kwaliteit ook beter, maar dat wordt niet gewaardeerd). Ze zeggen dan: ‘Zo zonde om helemaal voor je eigen ding te gaan en niet betrokken te zijn bij de school. Voordat je het weet zitten ze op de middelbare. Ook moeilijk voor het kind zelf, lijkt me.’

Ideale moeders vergeten nooit iets. Verjaardag van de juf, kinderfeestje, een opsteker voor een klasgenootje die z’n gips er af mag: kinderen van ideale moeders hebben altijd een attent aardigheidje mee. Ik ben al blij als ik voor de kerstvakantie zo’n afgezaagd doosje -niet ingepakte- Merci voor juf in de tas heb gepropt.

Ideale moeders hebben sowieso originele, uitbundige en verantwoorde traktaties. Geen kant en klare traktaties van het internet, zoals ik. Of snel gekochte uitdeel troep van de HEMA. ‘Nee joh, is helemaal niet veel werk. Als je je even kwaad maakt heb jij zelf ook in drie middagen zo’n enige traktatie, zeggen ze dan…’

Ideale moeders praten voortdurend ‘How to talk to kids-achtig’ tegen hun kinderen. Dus bijvoorbeeld: ‘Milan, ik hoor je zeggen dat je geen zin hebt in je huiswerk. Kan je me vertellen hoe dat komt en heb je een alternatief voorstel?’ Nooit: ‘Milan ik ben het spuugzat met dat huiswerk van jou!’  En ze gillen zeker niet: ‘Is het nou afgelopen met dat gezeik, stelletje kutkinderen!!’ zoals ik vanmorgen. Om het daarna nog onpedagogischer op te lossen met: ‘ja sorry ik had jullie geen kutkinderen mogen noemen, maar ik heb een deadline op m’n werk en jullie waren zo vervelend. Nou, neem maar een Kitkat mee naar school dan, niet aan de juf laten zien he!’

Gelukkig heeft Caro me gerustgesteld: die wist me te vertellen dat je nooit onzeker moet worden van goed-voor-mekaar-moeders: ze schijnen allemaal aan de tranquillizers te zitten. Vraag me niet hoe zij dat precies weet, maar het schijnt waar te zijn. Nu heb ik dus in feite twee opties: of ik ga ook aan de tranquillizers; best een prettige gedachte. Of ik vermoord zo’n ideale moeder. Midden op het plein. Als voorbeeld voor de anderen. En dat de rest zich dan, net als bij wespen, razendsnel terugtrekt in het eigen nest.
Hoe fijn zou dat zijn: een plein vol met imperfecte slonsmoeders. Heerlijk.

Deze column is van onze collega Esmee van Wineup.nl. Klik hier voor het originele bericht.

Lees ook: 16 Dingen die je over jezelf ontdekt als je moeder bent

Geschreven door
More from Barbara

61 gedachtes van een peuter in één uur tijd (te grappig, echt!)

Jason Good is onze favoriete komiek als het gaat om kinderen. Barbara...
Lees verder

11 Comments

 • Nou dan ben ik maar lekker een slonzige moeder hihihi . Niemand is perfect zelfs die hoog in de bol moeders nie die missen ook de lol die wij vaak hebben ;-)

 • Haha nou ik vergeet altijd alles en help ook nooit mee en tja denk dat je dat op alle scholen heb moeders die om 10 uur nog staan te praten lekker belangrijk wat ze van mij vinden kom me kind halen en meer niet en dat maakt.ons geen slechte moeder hoor meiden denk dat hun buiten school geen echt leven hebben haha

 • De perfecte moeder bestaat niet, gelukkig maar. Geef je kinderen alle liefde die je in je hebt. Liefde is niet te koop. Als je dat doet mag je gerust een keer gillen als het even niet loopt zoals het moet. Kinderen weten feilloos hoe ze je op de kast kunnen krijgen, vooral als ze met meerderen zijn.

 • Feest der herkenning! En mijn kinderen zijn inmiddels tussen de 20 en de 26 jaar, maar het was in 1990 echt niet veel anders! Één meisje trakteerde op zelfgeplukte-en-opgepoetste appels uit hun boomgaard, had je die smoelen van de Moeder Mafia moeten zien… Bah!

 • De moeder maffia, de schrik van elke moeder die haar kinderen echt voorop stelt. Want even serieus, als je vol met je kinderen bezig bent in de ochtend heb jij echt geen tijd op kreukelvrij en strak in de plamuur op school aan te komen

 • Je bedoelt zeker ook die moeders die dat al 10 jaar vol houdend al dat geroddel aan de poort. En als je dan na 6 jaar weer op het schoolplein aankomt omdat de kleinste naar school gaat hoor je ze zeggen, ik sta hier eigenlijk nooit meer. Dit is geheel toevallig. Om vervolgens 4 keer in de week te constateren dat ze er nog steeds staan.
  Ja die moeders ken ik en zij verpesten het voor veel ouders met hun kliekje.

 • haha geweldig! hier ook zo’n slons mama. Ik word altijd vies aangekeken door die ideale moeders.
  maar ja, in de ochtend moet ik eerst een kindje van 10 maanden borstvoeding geven (die lekker zijn tijd ervoor neemt).. dan brood smeren voor de oudste, hij kleed zich dan zelf aan (gelukkig), zelf aankleden, jongste aankleden.. en naar school… Uhh nee wacht: even borstel door mijn haar en stiekje in!
  Ik zie er dus ook niet uit.. tenminste niet ideaal! Ik pak de bovenste broek van de plank, de bovenste trui.

  Ik zou het ook heerlijk vinden, een schoolplein met slonzige moeders! Daarbij besteed ik veel liever tijd aan mijn kinderen dan aan mijn uiterlijk ;)

 • Hahaha geweldig!!! Ik dacht even dat het aan mij lag hahhaha. Van mij mogen ze schoonmaken overal mee bemoeien. Maar laat mij maar met rust. Vind het al een hele klus 3 op tijd met het benodigde lunchbox in de klas te krijgen Hahahha. Het ergste is dat ze daarna nog een uur napraten op de schoolplein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.