Wel of niet je kind betalen voor klusjes?

01.01.2018 10:58

Barbara vindt het wel makkelijk dat haar kinderen af en toe het huis opruimen of stofzuigen in ruil voor een centje. Dat scheelt haar tijd en de kinderen vinden het zelfs leuk om te doen. Maar is het wel ok om je kind te betalen voor klusjes? En waar trek je de grens?

Kinderen en geld. Ik vind het een ingewikkelde combinatie. Sinds ik moeder werd, heb ik al meerdere pogingen gedaan om ze om te leren gaan met geld. Het is belangrijk omdat het helpt voorkomen dat ze later geldproblemen krijgen. Dus leren omgaan met geld hoort ook bij opvoeden. Mijn oudste zoon Felix (12) is inmiddels oud genoeg om te begrijpen dat zijn vader en moeder werken voor hun geld. Gelukkig snapt hij dat de portemonnee van papa en mama dus geen bodemloze put is waar je oneindig uit kunt putten. Mijn jongste zoon Morris is 5. En dan is over geld praten andere koek. Toen hij laatst weer eens vertelde wat hij allemaal voor nieuw speelgoed wilde hebben, legde ik hem uit dat we helaas geen geldboom hebben waar ons geld onbeperkt aan groeit, maar dat we iedere maand hard ons best moeten doen om dat te verdienen. Daar schrok hij van. Dat bleek toen hij net voor het weekend aan me vroeg of we nog wel geld hadden voor de boodschappen deze week.

Kijk, toen ik jong was deed je gewoon heitje voor een karweitje als je iets wilde hebben. Echt niet dat mijn ouders overal maar de portemonnee voor trokken. Wilde je wat, dan moest je ervoor werken. En als de auto van je vader al gewassen was, dan trok je de straat door en bij mensen op zoek naar een karweitje, waar je dan een heitje voor kreeg. Je hoopte daar dan natuurlijk wat meer voor te krijgen dan dat heitje, wat een kwartje is. Sommige omaatjes gaven gul. Anderen bleken angstaanjagend zuunig. Dan stond je een uur lang in de tuin te zweten om al die bladeren in een zak te krijgen en werd je afgescheept met tien cent. En gewoon blijven glimlachen. ‘Dank u wel, mevrouw.’

Het ‘betalen’ voor een karweitje moet natuurlijk niet de spuigaten uitlopen. Voor iets als je eigen slaapkamer of speelgoed opruimen hoeft een kind, vind ik, niet betaald te krijgen. Voor je het weet willen ze dan overal voor betaald krijgen. Je kind kan bijvoorbeeld wel voor een centje in de tuin helpen of de auto wassen. Ik las in het onderzoek van Nibud dat kinderen deze twee klusjes zelfs het leukst vinden om te doen.

Ik vind het prima als mijn kinderen thuis klusjes doen, maar eerlijk gezegd wil ik niet dat mijn kinderen hiervoor bij vreemden aanbellen. Je weet het tegenwoordig maar nooit. Dé manier voor ons om de kinderen allebei besef van de waarde van geld bij te brengen, is de Pinniemaat. Die ken je misschien nog wel van vroeger. Die slimme spaarpot van ING. Die is nu helemaal 2.0. Je kunt digitaal een spaardoel invoeren en zakgeld in de Pinniemaat toevoegen tot je kind het spaardoel heeft behaald.  Felix en Morris bedenken een spaardoel: zoals dat ene leuke computerspel. Ik geef ze klusjes in huis te doen, waar ze geld voor krijgen. Zo leren ze dat niets voor niets gaat. Dat je moet werken voor je geld. En dat een nieuw computerspelletje betekent dat je heel vaak de auto moet wassen, moet stofzuigen, of het huis op moet ruimen. Werkt als een trein hier in huis. Ik maak ze financieel wijs, zoals het ING dat zo mooi noemt. En ik bespaar ook nog. Want de schoonmaakster heb ik op kunnen zeggen.

 

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met ING, maar de inhoud is 100% van ons. Lees hier alles over ons advertentiebeleid.