Welkom bij de vereniging van niet zo perfecte ouders (dit zijn de toegangseisen)

22.03.2019 00:10

Ze bestaan: perfecte ouders die nooit schreeuwen of toegeven en ook geen huis vol kruimels hebben. Zij moeten maar even iets anders gaan lezen, want dit zijn de toegangseisen voor de club van helaas niet zo perfect gelukte vaders en moeders.

Lees ook: Ik zat vol oordelen over imperfecte moeders tot ik er zelf een werd.

1. Gij zult snot op uw kleren hebben
En spuug. En nog wat zaken van onduidelijke oorsprong. En gij zult zich niet meteen walgend omkleden, aangezien gij eraan gewend bent en een doekje over de besmette plek halen wel voldoende acht. Alleen bij extreme vervuiling gaat gij over tot het aantrekken van een nieuwe outfit.

2. Gij zult zich niet aansluiten bij wat voor maffia dan ook
Niet omdat gij geen ideeën of idealen heeft, maar omdat gij van mening is dat iedereen lekker zelf moet weten of ie thuis bevalt, borstvoeding geeft, een heilig schema instelt, een draagdoek aanschaft, wel of niet laat huilen en zo nog wat van die twistpunten waar niemand ooit uitkomt.

3. Gij zult schermen inzetten
Omdat gij moe bent, moet koken, werkdingen tussendoor probeert te doen of domweg even geen zin hebt om boekjes te lezen en torens te bouwen. En gij zult zich niet schamen voor dergelijke middelen.

4. Gij zult tegen uw kind schreeuwen
Opnieuw: omdat gij moe bent. Of uw kinderen gewoonweg even heel vervelend vindt. Of omdat gij al tachtig keer hebt gevraagd of uw kinderen wellicht niet met wasco op de muur willen tekenen, maar deze simpelweg niet luisteren.

5. Gij zult toegeven bij gejammer
Niet altijd, natuurlijk, maar soms. Omdat gij het makkelijker vindt en even totaal geen zin hebt in oeverloze woede-aanvallen.

6. Gij zult uw kind in uw bed toelaten
En niet uit antroposofische overwegingen, maar omdat gij geen behoefte hebt aan een strijd in het holst van de nacht en slaap verkiest boven perfect ouderschap.

7. Gij zult om die reden ook de speen toestaan
Daarmee spraakachterstanden, scheefgegroeide tanden, gigantische beugels en complete hersteloperaties riskerend.

8. Gij zult een huis vol koekkruimels hebben
Hoe vaak gij ook stofzuigt. Gij zult uiteraard de afkeurende blikken van beter gelukte vaders en moeders – inclusief uw (schoon)ouders – wel zien, maar ook volledig negeren.

9. Gij zult potjes geven
Omdat gij leeft in de overtuiging dat uw kind het wel zal overleven als ie zo nu en dan, of gewoon altijd, geen zelfgecreëerde, biologisch verantwoorde flespompoenhapjes tot zich zal nemen.

10. Gij zult soms ‘vergeten’ de tanden van uw peuter te poetsen
Omdat gij de dagelijkse leven-en-dood strijd bij het zien van de tandenborstel wel eventjes gelooft verder.

11. Gij zult walgen bij vieze luiers
’Nee, van je eigen kind is het totaal niet vies hoor!’ hoorde gij vrienden en familie bij hoog en laag beweren, maar daar denkt gij inmiddels anders over. Van je eigen kind is het net zo vies, alleen heeft gij geen enkele keuze dan de adem in te houden, dan wel walgend met een snoetenpoetser voor de neus tot aan de nek doorgelekte luiers te verschonen.

12. Gij zult vloeken
In het bijzijn uw kind. En dan zult gij zich de ogen uit uw kop schamen als uw kind zich vervolgens luid ‘fuck’ roepend door de supermarkt begeeft.

13. Gij zult heel lelijk speelgoed aanschaffen (en heel veel)
Ondanks goede voornemens die gij ooit heeft gehad (voornamelijk op het gebied van weinig speelgoed en uitsluitend mooi, houten spul), zult gij de Action leegkopen tot gij scheelt ziet van al de hardplastic troep in uw huis.

14. Gij zult stoppen met de borstvoeding als gij er geen puf meer voor heeft
Ook als dat na twee uur, dagen of weken is (of als gij er nooit aan begint). En, heel belangrijk, gij zult daar geen pijnlijk schuldgevoel aan overhouden, omdat gij weet dat baby’s ook heel prima groot worden op flesvoeding.

15. Gij zult corruptie inzetten
Omdat gij inziet dat omkoping met voedsel dan wel een iPad een beproefde methode is om eigenwijze peutertjes subiet op het juiste pad te krijgen.

16. Gij zult een volledig mainstream kinderkamer creëren
Zonder afgestylde Pinterest-plaatjes, eigenhandig opgeknapte Marktplaats-meubeltjes, opnieuw beklede familie-wiegjes of handgehaakte aankleedhoezen, Omdat gij niet creatief genoeg bent of gewoonweg andere dingen met uw tijd wilt doen.

17. Gij zult rommelig doch gelukkig zijn
Omdat gij er gewoon niet warm of koud van wordt dat uw vloer al enige tijd schuilgaat onder een laag duplo en havermoutresten, de speelhoek inmiddels aanzienlijk is uitgedijd en de hal wordt bevolkt door kinderwagens, Maxi-Cosi’s en luieremmers die nog geleegd moeten worden.

Lees ook: Babydoekjes als deo: tekenen dat je nog niet de perfecte moeder bent.

Lees ook: Slapeloze nachten door je peuter? Zo kom je er vanaf!