Minder werken? Deze infographic laat zien wat moeders echt willen

27.07.2014 22:00

Het blijft lastig, de combinatie werk + moederschap. Je wilt niet je carrière hoeven opgeven op het moment dat je een kind krijgt, maar je wil ook niet de ouder zijn die je kinderen alleen maar ’s avonds een kus geeft wanneer ze al slapen. De vakantie is een mooi moment om even stil te staan bij hoe veel je werkt, en of dat nog oké is.

Minister Jet Bussemaker schreef vorig jaar nog in de omstreden ‘emancipatienota’ dat te veel vrouwen volgens haar teren op de zak van hun man: ‘vrouwen moeten zich schuldig voelen dat de overheid zoveel in ze heeft geïnvesteerd, in plaats van zich schuldig voelen tegenover hun gezin’. Uuhhh.. oke?

Dus stel dat je niet fulltime wil of kan werken, om welke reden dan ook, moet je je daarvoor verantwoorden? Niet iedereen heeft te kiezen hoe zij haar leven precies indeelt. En al is het wel uit eigen keuze, moeten vrouwen zich dan schuldig voelen dat ze een actieve rol wil spelen in de opvoeding van hun kind? Dat lijkt ons een beetje ver gaan.

Is het niet belangrijker te kijken naar wat vrouwen zelf willen? Wil iedereen wel fulltime werken, net als hun partner? Zouden vrouwen niet liever flexibeler kunnen werken? Zouden de kwaliteiten van vrouwen niet beter benut kunnen worden, als ze bijvoorbeeld makkelijker vanuit huis konden werken? In Amerika vroeg de ouders-site Hulafrog 2127 vrouwen wat zíj eigenlijk wilden. De resultaten zie je hieronder, in deze interessante infographic. Hieruit blijkt dat het verschil tussen wat moeders graag zouden willen, en de huidige situatie behoorlijk groot is.

Wat moeders echt willen werk kinderen verdeling part-time fulltime werken

 

Wij zijn wel benieuwd: Hoe hebben jullie het geregeld? Wat is jullie indeling qua werk en gezin? En wat zou jullie ideale verdeling zijn?

 

 

Foto: Thinkstock.